Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Olympus M.Zuiko Digital 45mm 1:1.8

19.1.2012, Milan Šurkala, recenze
Olympus nedávno představil dva nové pevné objektivy pro své fotoaparáty PEN. My se podíváme na jeden z nich, portrétní objektiv Olympus M.Zuiko Digital 45mm 1:1.8. Vedle dobré světelností slibuje i nadprůměrné optické výkony, na což se samozřejmě podíváme.
Objektiv Olympus M.Zuiko Digital 45mm 1:1.8 jsem testoval spolu s fotoaparátem Olympus PEN E-P3 a musím přiznat, že jsou velmi povedenou dvojkou. Oba se k sobě náramně hodí. Kvality objektivu vyniknou zejména s tímto tělem stejně jako kvality těla s tímto objektivem. Objektiv má příjemnou stříbrnou barvu, luxusní vzhled a bytelnou konstrukci. Ostřící kroužek má vynikající chod a díky zvětšování náhledu na displeji je s ním manuální ostření až neuvěřitelně snadné. Autofokus je bleskurychlý, naprosto tichý, jen od objektivu nečekejte žádné makro výkony.




Ocenění TREFA získává Olympus M.Zuiko Digital 45mm 1:1.8
za nadprůměrné optické kvality a rychlé ostření. Logo ocenění je ke stažení zde.


Bokeh patří k těm příjemnějším, ale ještě by mohl být o trošku krémovější. Zkreslení není problémem, vinětace je lehce patrná jen na F1,8 (už F2,0 ji prakticky vynuluje), občasným problémem je snad jen chromatická aberace. Objektiv kreslí velmi hezky už od plného odclonění, a to i v rozích. Po jemném přiclonění jdou výsledky ještě k lepšímu, každopádně na rozdíl od mnoha zrcadlovkových světelných objektivů je "plná díra" u tohoto objektivu naprosto bezproblémově využitelná.

Objektiv si právem zaslouží ocenění TREFA. V podstatě nemám, co bych mu vytknul. Jsou tu možná tak dvě oblasti, kde mu kousek chybí do dokonalosti, ale není tu žádná vlastnost, která by byla špatná. Proti obdobným objektivům u zrcadlovek jen zamrzí typicky vyšší cena (50mm F1,8 objektivy u APS-C zrcadlovek stojí většinou kolem 4 tisíc, tento Olympus dvojnásobek). Odmění se za to ale lepšími optickými vlastnostmi.
 
 

Plusy

 
+ Bytelná konstrukce, luxusní vzhled
+ Naprosto plynulý chod ostřícího kroužku
+ Nadprůměrné optické výkony
+ Výborně použitelný i na "plnou díru"
+ Velmi rychlý autofokus


Minusy

 
- Vyšší cena
- Chromatická aberace na nižších clonách (i v bokehu)

 
Za zapůjčení objektivu Olympus M.Zuiko Digital 45mm 1:1.8 děkujeme Olympusu.
 
 
Cena v době testování: cca 8.000 Kč s DPH



Vývoj ceny testovaného produktu:




Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.