Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Olympus M.Zuiko Digital 9-18 mm F4-5,6

4.7.2011, Milan Šurkala, recenze
Dalším otestovaným objektivem pro Micro Four Thirds systém je velmi širokoúhlý Olympus M.Zuiko Digital ED 9-18mm 1:4-5,6. Tento objektiv nabídne velmi široká ohniska a přitom poměrně malé rozměry dané skládací konstrukcí.
Testovaný objektiv M-Zuiko Digital ED 9-18mm 1:4,0-5,6 je jedním ze dvou ultraširokoúhlých objektivů pro Micro Four Thirds systém. Tím druhým je dvakrát tak dražší Panasonic LUMIX G VARIO 7-14mm/F4.0 ASPH. Výrazně nižší cena Olympusu je dána trochu méně širokými ohnisky i horší světelností na delších ohniscích. Výhodou Olympusu jsou znatelně menší rozměry a poloviční hmotnost, s testovacím fotoaparátem Olympus tvoří opravdu velmi kompaktní kombinaci.





Ostření je velmi tiché a rychlé. Co se týče optických vlastností, objektiv má i pár negativních stránek a kvalit dvojnásobně dražšího Panasonicu nedosahuje. Sférické zkreslení se dá na nejširším ohnisku čekat, vinětace je průměrná, trápením je chromatická aberace. Ta naštěstí není výrazná, vyskytuje se však na většině hran. Dobré je, že se dá softwarově na PC velmi snadno odstranit (často úplně). Kresba je při jemném přiclonění slušná, chybí jí ale výraznější ostrost.

Pokud budete fotit do JPEGu bez dalších zásahů, fotoaparáty Olympus vás nepotěší silnějším odšumováním a testovaný objektiv pak zejména chromatickou aberací. Pokud ale budete fotit do RAWu, snadno zachováte přiměřenou kresbu objektivu (doostřování se nicméně hodí) a zejména velmi snadno odstraníte aberaci. Potenciál objektivu je totiž při troše snahy slušný.

Velmi malé rozměry a hmotnost
Chromatická aberace (naštěstí v RAWu snadno odstranitelná)
Rychlé a tiché ostření
Sférické zkreslení a vinětace na širších ohniscích
Cena v době testování: 15 000 Kč s DPH


Za zapůjčení objektivu Olympus M.Zuiko Digital 9-18 mm F4-5,6 ED děkujeme Olympusu.

Objektiv Olympus M.Zuiko Digital 9-18 mm F4-5,6 ED a široký výběr dalších produktů naleznete na www.fotoskoda.cz.



Vývoj ceny testovaného produktu:


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.