Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Olympus M.Zuiko Digital ED 12-50mm 1:3,5-6,3 EZ

4.3.2013, Milan Šurkala, recenze
Novější fotoaparáty Olympus PEN a OM-D mohou být vybaveny odolným objektivem M.Zuiko Digital 12-50 mm. V recenzi se podíváme na jeho optické kvality, projevy optického zoomu i schopnosti makra, které mají být dosti dobré.

Autofokus, ostření


Objektiv podporuje automatické ostření, které je velmi rychlé v celém ohniskovém rozsahu. Navíc je velmi tiché a při ostření se nic nevysouvá a ani neotáčí. Minimální ostřící vzdálenost je 10 až 23 centimetrů v závislosti na ohniskové vzdálenosti od přední čočky. Od roviny čipu je to v celém rozsahu o 10 centimetrů více.





V normálním režimu lze dosáhnout 0,42× přepočtené zvětšení. K dispozici je však i makro režim, který funguje při 86mm přepočtené ohniskové vzdálenosti (43mm reálné) a snímací vzdálenosti 6 centimetrů. V tomto případě lze dosáhnout dokonce 1,03× přepočtené zvětšení, což je výrazně více, než udává výrobce.






Focení makra


Úroveň makra je skutečně velmi dobrá, toto jen tak nějaký setový objektiv nedokáže. Focení usnadní i snadná polohovatelnost AF bodů.




expoziční čas 1/100 s, clona F6, citlivost ISO 1600, ohnisko 43 (86) mm, korekce +0,3 EV, klikněte pro zvětšení




Světelnost a clona


Objektiv má nepříliš dobrou světelnost F3,5 na nejširší ohniskové vzdálenosti, což je pro setové objektivy typické. Na nejdelší ohniskové vzdálenosti je to pak F6,3. Částečně se to dá omluvit delší přepočtenou ohniskovou vzdáleností, ale ani v rozsahu společném s ostatními objektivy na tom není nejlépe a má zhruba o 1/3 EV horší světelnost. V celé ohniskovém rozsahu lze clonit na F22, irisová clona má 5 lamel.






Bokeh


Dále se podíváme na kvalitu bokehu při plně otevřené cloně a jemném přiclonění.




expoziční čas 1,6 s, clona F5,7, citlivost ISO 200, ohnisko 36 (72) mm, korekce -0,3 EV, klikněte pro zvětšení



Kvůli horší světelnosti není pozadí moc máznuté a bokeh je sám o sobě trochu tvrdší. I při plném odclonění je vidět lehký pětiúhelníkový nádech odlesků, jejich kraje jsou o něco výraznější.




expoziční čas 3,2 s, clona F8, citlivost ISO 200, ohnisko 36 (72) mm, korekce -0,3 EV, klikněte pro zvětšení



Okraj odlesků je ještě výraznější, překvapivě ale nijak nezesílil jejich pětiúhelníkový tvar.

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.