Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Olympus PEN E-PL5: s výkonnějším srdcem

28.2.2013, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Olympus PEN E-PL5 přináší nové výkonnější srdce, 16MPx Live MOS 4/3" snímač, který je použit i v nejvyšším modelu OM-D E-M5. Jak moc kvalitně tedy fotí se standardním setovým objektivem 14-42mm?

Příslušenství


V krabici najdete fotoaparát, krytku těla, popruh, objektiv s krytkami, USB kabel, blesk (není na snímku), nabíječku s kabelem, Li-Ion akumulátor, CD a manuál.
 

Výdrž baterie


Li-Ion akumulátor BLS-5 s napětím 7,2V a kapacitou 1150 mAh má dle údajů vydržet na pořízení 360 snímků, což je v této třídě průměrné číslo. V testu jsem se ale pohyboval podstatně výše a 450 snímků na jedno nabití nebyl problém ani v tomto chladném počasí, což považuji za dobrý výsledek.


Dodaný software


K fotoaparátu dostanete slušný RAW konvertor Olympus Viewer 2.





Tento program lze využít i k úpravám samotných JPEGů, pro které je tu dost široká nabídka možností včetně redukce šumu, korekce zkreslení, potlačení vinětace a spousty dalších efektů.





Při úpravách RAWu dostanete navíc ještě pár možností (lze je kombinovat s těmi z menu JPEGu). Překreslování je vcelku svižné (tak do jedné sekundy), jen je škoda, že nelze úplně vypnout odšumování (minimem je režim vypnutý tak, jak jej provede fotoaparát, ale i vypnutý režim je stále jistá míra odšumování). Neodšuměný obraz lze vidět leda v programu při náhledu.






Zobrazení displeje a menu


E-PL5 je vybaven 3,0" LCD displejem s rozlišením 460.000 bodů (320×480 pixelů). Je však širokoúhlý, takže pro 4:3 snímky zbývá méně než 2,5" plocha. Výhodou je pak to že černé sloupce po stranách obsahují ikonky, které pak nepřekážejí v obraze. Ve spodním řádku vidíte expoziční nastavení. Pravý snímek ukazuje velmi povedené quick menu, v podstatě se ovládá velmi podobně jako na kompaktech Canon PowerShot a i tam toto menu považuji za doposud nejlepší možné. Dotykem na displej můžete volit ostřící body.


Menu vyvolané čtyřsměrným voličem pak ukazují tato horizontální menu. Vpravo vidíte výběr ostřícího bodu. Když dojedete na jakýkoli kraj (svislý nebo horizontální), všech 35 bodů zezelená, což značí automatický výběr AF bodu.


Nechybí ani možnost nechat si zobrazit histogram. Při natáčení videosekvencí se využije kompletní plocha 3,0" LCD displeje.


U scénických režimů vyjede graficky pěkné modré menu s ukázkovými fotografiemi a případně i popisem. Podobně to funguje i pro umělecké efekty.


Manuální ostření vám nabídne zvětšení obrazu, díky čemuž je snadné zaostřit i manuálně, jen pozor na třes rukou a špatné světelné podmínky. Jak už je u tohoto fotoaparátu obvyklé, můžete si nastavit nejen mnoho funkcí, ale dokonce si můžete i nastavit, jak má vypadat menu. Máte tu tak dvě základní položky pro fotografická nastavení, dále jednu pro zobrazení a dole jsou pak technická nastavení. Čtvrté menu vyznačené ozubenými koly je volitelné. Uživatelé, kteří se nechtějí ve fotoaparátu hrabat, jej mohou mít deaktivované. Ti, kteří si rádi hrají, si jej naopak mohou aktivovat a dostanou takové obrovské množství nastavení, že by se za to nemusela stydět ani dvakrát dražší zrcadlovka.


Toto menu je totiž dělené podle písmen na mnoho oddílů a každý z nich obsahuje alespoň jednu stránku nejrůznějších nastavení (snad s výjimkou posledního o "pouhých" 5 položkách).


Zobrazení vyfocených snímků může být celoplošné s minimem informací nebo zmenšené s barevnými histogramy a všemi důležitými nastaveními při focení.


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.