Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Olympus SZ-31MR: makroborec

23.7.2012, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Přinášíme recenzi kapesního ultrazoomu Olympus SZ-31MR, který potěší rekordním 24× optickým zoomem. MR technologie nabídne různé multizáznamové funkce, objektiv pak slibuje vynikající supermakro i telemakro z pouhých 40 centimetrů.

Sférické zkreslení


Ve zkreslení patří objektiv k lehce lepšímu průměru. Na nejširším ohnisku jsou linie téměř rovné a sférické zkreslení +0,5% je opravdu malé. O něco horší je to u nejdelšího ohniska s -1,0% poduškovitým zkreslením, které přeci jen patří k těm trochu výraznějším.


25mm ohnisko

600mm ohnisko



Vinětace


Ztmavení rohů je velmi mírné, prakticky v celém rozsahu se pohybuje okolo 1/3 EV. Pouze na nejkratším ohnisku je ztmavení o něco větší (1/2 EV) a navíc ještě velmi náhlé v úplném růžku fotografie. Proto je občas trochu viditelné. Na nejdelších ohniscích se pak pohybuje kolem 0,4 EV, což je příznivá hodnota.






Kresba v praxi


Zajímavé bude sledovat i úroveň kresby na různých ohniscích.


25mm ohnisko, clona F3



49mm ohnisko, clona F4
 

97mm ohnisko, clona F4,9



185mm ohnisko, clona F5,8
 

365mm ohnisko, clona F6,8

600mm ohnisko, clona F6,9

Při ostření na blízko na tom objektiv není moc špatně. Nejširší ohnisko lehce ztrácí kontrast v rozích a ostrost, vzniká tu i troška chromatická aberace. Další ohniska jsou na tom o něco lépe, při ohniscích kolem 200 mm ale lehce stoupá rohová neostrost. Dobře viditelný je i nárůst difrakce. Ta je při cloně F4,9 ještě akceptovatelná, ale při F5,8 už je střed viditelně neostrý a delší ohniska jsou na tom už jenom hůře.


25mm ohnisko, clona F3



49mm ohnisko, clona F4
 

97mm ohnisko, clona F4,9



185mm ohnisko, clona F5,8
 

401mm ohnisko, clona F6,9

600mm ohnisko, clona F6,9

Je zajímavé, že při ostření na větší vzdálenosti začínají mít rohy o něco větší problém s ostrostí. Čekal bych spíše opak. I zde jde vidět nárůst difrakce (celoplošný pokles ostrosti) u delších ohnisek se špatnou světelností.


Chromatická aberace


V protisvětle vyzkoušíme také úroveň chromatické aberace, která se projevuje barevnými konturami hran.



25mm ohnisko



49mm ohnisko



97mm ohnisko



185mm ohnisko



332mm ohnisko



600mm ohnisko



Na širších a středních ohniscích je chromatická aberace spíše výraznější, má nepříjemně modré zbarvení. U delších ohnisek mizí barevné posuny a vznikají jen bílí duchové kolem hran.

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.