Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Olympus TG-1 iHS: nejen entomologův sen

26.7.2012, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
V dnešním testu se podíváme na netradiční outdoorový kompakt Olympus TG-1 iHS. Ten zaujme zejména velmi světelným objektivem s hodnotou F2,0 na nejširším ohnisku. Ani další výbava není vůbec ochuzena, slíbeno je i velmi dobré makro.

Digitální šum


Olympus TG-1 má tradiční 1/2,3" CMOS čip s BSI technologií. Trochu netypicky na dnešní dobu to ale nepřehání s rozlišením až tak moc a máme zde tedy "jen" 12 megapixelů. Díky tomu je pixelová hustota o něco nižší než u většiny konkurence a digitální šum by tedy mohl být o něco nižší.




ISO 100



Nejnižší citlivost ISO 100 je krásně čistá, byť ji schází výraznější ostrost. Dobrá práce.




ISO 200



Trochu se snižuje kontrast (černá začíná být spíše šedivá), ale i nadále jde o poměrně kvalitní výřez.




ISO 400



U citlivosti ISO 400 se už odšumování začíná trochu projevovat. Na některých hranách vznikají ustřelené pixely a dochází i k jemnému třepení obrazu.




ISO 800



ISO 800 toto dále zesiluje, hrany jsou roztřepené a červená barva začíná ztrácet saturaci.




ISO 1600



Citlivost ISO 1600 přináší trochu jiné odšumování, ustřelených pixelů je sice méně, ale když se objeví, jsou už opravdu velmi výrazné a hodně kazí obraz.




ISO 3200



ISO 3200 je ve znamení výrazné ztráty ostrosti i barevnosti. Tuto citlivost bych nepoužíval ani nouzově.




ISO 6400



Nakonec tu máme nejvyšší citlivost a od ní čekejte už jen rozpitý obraz bez výraznějších barev. Dále se podíváme na míru zachování detailů na snímcích vousů plyšového zajíce.


ISO 100



ISO 200
 

ISO 400



ISO 800
 

ISO 1600



ISO 3200
 

ISO 6400
 

ISO 100 je ještě poměrně čisté, ale i tu je vidět vliv odšumování. ISO 200 to trochu zesiluje a ISO 400 přináší znatelnější rozmývání doprovázené zbytečným doostřováním. Totéž se v mnohem větší míře týká i citlivosti ISO 800. Vyšší citlivosti přináší jen víc rozmytý obraz.


Protisvětlo


Budeme zkoumat i kvalitu snímání v protisvětle.




expoziční čas 1/640 s, clona F2,8, citlivost ISO 100, ohnisko 25 mm, klikněte pro zvětšení



Objektiv občas vytváří odlesky, místy se vyskytuje chromatická aberace. Kresba ve stínech je spíše průměrná. Viděl jsem i lepší, ale také mnohem horší kompakty.




expoziční čas 1/640 s, clona F8, citlivost ISO 100, ohnisko 25 mm, klikněte pro zvětšení



Objektiv vytváří velký a poměrně efektní odlesky. Kresba je docela slušná, a to i ve stínech. Ne, že by byla nějak přehnaně detailní nebo kontrastní, ale ve srovnání s patláním většiny kompaktů jde o docela příjemný výsledek.




expoziční čas 1/500 s, clona F8, citlivost ISO 100, ohnisko 25 mm, klikněte pro zvětšení



Hardwarové HDR snímku dost pomohlo. Budova je trochu světlejší, ale především lépe prokreslená. Kolem slunce se také příjemně stáhly jasy, takže působí přirozeněji. Vidím tu jen jeden problém, a to velmi roztodivné barvičky na mřížích okna (něco jako hodně zvláštní moaré efekt).

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.