Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Olympus TG-1 iHS: nejen entomologův sen

26.7.2012, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
V dnešním testu se podíváme na netradiční outdoorový kompakt Olympus TG-1 iHS. Ten zaujme zejména velmi světelným objektivem s hodnotou F2,0 na nejširším ohnisku. Ani další výbava není vůbec ochuzena, slíbeno je i velmi dobré makro.

Sférické zkreslení


Se zkreslením nebudou žádné problémy. Jak na nejširším, tak na nejdelším ohnisku jsem naměřil v podstatě nulové sférické zkreslení (+0,1 %).


25mm ohnisko

100mm ohnisko


Vinětace


Dokonce ani vinětace vám nebude způsobovat velké trápení. Nejsilnější je kolem 40mm ohniska, ale to jsou rohy tmavší jen o vcelku nepostřehnutelných 0,3 EV. Na širších a kratších ohniscích tato vada klesá až k 0,15 EV.





Kresba v praxi


Tato kapitola se podívá na kvalitu kresby objektivu. Začneme ostřením na krátkou vzdálenost v řádech desítek centimetrů.


25mm ohnisko, clona F2



40mm ohnisko, clona F2,8
 

70mm ohnisko, clona F4

100mm ohnisko, clona F4,9

U nejširšího ohniska dostanete krásnou středovou kresbu, ale rohy jsou dost neostré. Se zazoomováním se to lepší, ale prostředek pak ztrácí kontrast, byť difrakce má na obraz jen malý vliv. Každopádně rohy jsou na středních a delších ohniscích většinou dostatečně ostré.


25mm ohnisko, clona F8



43mm ohnisko, clona F4
 

70mm ohnisko, clona F5,6

100mm ohnisko, clona F6,3

Na delších ostřících vzdálenostech se situace zlepšuje. Středová ostrost je opět u nejširšího ohniska výborná, rohy jsou nyní jen lehce neostré. Další ohniska mají rohy kvalitnější, ale středová ostrost se lehce zhoršuje i díky difrakci.


Chromatická aberace


V protisvětle vyzkoušíme i to, jak objektiv trápí chromatická aberace.



25mm ohnisko, clona F2,8



40mm ohnisko, clona F4



61mm ohnisko, clona F5



100mm ohnisko, clona F4,9



I když u prvních tří snímků bylo lehce přicloněno, na všech ohniscích je viditelná chromatická aberace. Ta je hodně silná a asi největším negativem objektivu.

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.