Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Open Camera: udělá z vašeho smartphonu s Androidem superfoťák?

11.10.2022, Milan Šurkala, recenze
Open Camera: udělá z vašeho smartphonu s Androidem superfoťák?
Mnoho lidí neholduje vestavěným aplikacím v telefonech s Androidem a hledá alternativu. Jednou z nich je bezplatná aplikace Open Camera, která by teoreticky mohla umožnit posunout schopnosti smartphonů o něco dál. Dokáže to?
Stejně jako u focení, i zde jste v případě natáčení videa vydání napospas tomu, jak moc výrobce "otevřel" fotoaparát pro třetí strany. Základní rozhraní je podobné, tedy na většině moderních telefonů s poměrem stran displeje 20:9 apod. budou po stranách černé proužky. Osobně bych doporučil vypnout si možnost digitálního zoomu (vpravo dole), pokud ho vyloženě nechcete. Občas si omylem zazoomujete a můžete mít nechtěný výřez a nižší kvalitu. Hodně se mi líbil zámek expozice (vlevo dole), což je pro video dost důležité. Obvykle nechcete, aby se vám při natáčení měnil jas videa (myslíte-li to s natáčením trochu vážně) a mít to takto pod rukou je super. Podobné tlačítko si tu můžete dát i pro vyvážení bílé.
 
Open Camera natáčení videa
 
Než se dostaneme do hlavního menu, zavítal bych v popisu spíše ke "třem tečkám", které vyvolají fotografické menu. Tam si můžete aktivovat svítilnu, nebo zvolit některý ze zaostřovacích režimů. AF je automatický režim, kdy si můžete vybrat zaostřovací bod, který ale po velmi krátké době ztratí a pak funguje průběžně se zaostřováním na to, co se mu líbí. Květinka je v podstatě totéž, zámek by měl zaostřit jednorázově na to, co chcete, ale v případě realme 9 Pro+ fungoval stejně jako AF a nic nezamykal. Nekonečno zaostří hodně daleko (popředí může být rozmazané a někdy i přijde být až moc daleko, lepší je ostřit hyperfokálně někam ke 3-5 metrům).
 
Open Camera natáčení videa
 
MF jako manuální ostření jsem využíval nejčastěji a funguje pěkně posuvníkem dole. Dají se tak vytvářet velmi pěkné scény s přeostřováním mezi popředím a pozadím, což může s trochou štěstí vytvořit video, u něhož byste nečekali, že je to telefonem (problémem bude stabilita a u mnoha telefonů výrazný focus breathing). Dvě do sebe zakrouceném šipky jsou průběžným ostřením, které u telefonů s fázovým AF (dnes většina) funguje náramně dobře. Má jen jednu velmi výraznou chybu. Nelze si zvolit, jaký objekt se má sledovat, tedy na co se má průběžně ostřit.
 

Ukázka videa natočeného telefonem realme 9 Pro+ s využitím Open Camera a manuálního zaostřování.
 
Trochu potíž je s dalšími věcmi. Např. rozlišení videa se tu vyklikává šipkami, což není moc pohodlné (seznam rozlišení, ze kterého byste zvolili jedním klikem, by byl pohodlnější) a zásadní problém je paradoxně v tom, že tu máte až moc na výběr. Podporovaných rozlišení je na většině Androidů tolik, že jen proklikat se ze 4K na Full HD vám zabere spoustu času. Třeba na 9 Pro+ je 4K první položkou, Full HD pak 19. a celkem jich je tu 40 až do rozlišení 160×96 pixelů. Fajn je třeba to, že Full HD tu máte v mnoha různých poměrech od 1920×1080 až do 2560×1080 (filmových 2,35:1!), ale čeho je moc, toho je příliš. Nějaké rozdělení na základní rozlišení a pak poměry by asi neuškodilo, jenže to je prostě dáno charakterem API telefonů. Jak už jsem zmínil, nekonzistence v GUI a překladech také moc nepotěší.
 
Open Camera natáčení videa
 
S omezeními se pak můžete setkat v případě snímkovací frekvence. Aplikace sice nabídne třeba 60 fps ve Full HD, ale kvůli blokaci ze strany výrobce telefonu se natáčí jen ve 30 fps (i když v aplikaci výrobce 60 fps funguje). Co naopak musím pochválit, je to, že na rozdíl od aplikací výrobců, kde se mnohdy nedá moc pracovat s datovým tokem, ten zde funguje. Zatímco tak např. 9 Pro+ natáčí 4K30p video nativně do 50 Mbps, přes Open Camera můžete nastavit rozumnějších 100 Mbps a maximem je dokonce 200 Mbps (to bych viděl jakž takž smysluplné u 4K60p).
 
Open Camera natáčení videa srovnání kvality
realme 9 Pro+, výchozí aplikace (nahoře, 50 Mbps), Open Camera (dole, 100 Mbps), klikněte pro zvětšení
 
Co se týče kvality videa, výchozí aplikace výrobců zpravidla více odšumují a vyhlazují obraz, Open Camera ponechává díky možnosti jít s bitratem výše i více šumu a detailů. Máte tak trochu větší možnosti s tím si video upravit dle vlastních potřeb. Všimněte si také kompresních artefaktů u oken ve výchozí aplikaci, zatímco u Open Camera toto není.
 
Open Camera natáčení videa Samsung Galaxy A52s 5G
Samsung Galaxy A52s 5G, výchozí aplikace (nahoře, 50 Mbps), Open Camera (dole, 100 Mbps), klikněte pro zvětšení
 
Mnohem výraznější rozdíl v kvalitě videa byl vidět u telefonu Galaxy A52s 5G. Snímky sice nejsou úplně ze stejného místa, ale naprosto odlišné podání detailů je viditelné na první pohled. Zatímco vestavěná aplikace obraz strašně "zakulacuje", Open Camera má opravdu výrazně více detailů a skutečně to vypadá jako 4K video. Video z výchozí aplikace vypadá spíše jako resamplované Full HD.
 
Open Camera natáčení videa Log Samsung Galaxy A52s 5G
barevné filtry na Samsung Galaxy A52s 5G (po řádcích 1 - Default, 2 - REC709, 3 - sRGB, 4- Log (Fine), 5 - Log (Low), 6 - Log (Medium), 7 - Log (Strong), 8 - Log (Extra Strong), 9 - Gamma 2.2, 10 - JTVideo, 11 - JTLog, 12 - JTLog2), klikněte pro zvětšení
 
Jedním z lákadel by mohlo být natáčení v Log formátu. Celkem tu máme totiž 12 barevných profilů a mezi nimi dokonce 5 Logů. Otázkou ale je, co od toho čekáte. Většinou jste limitování 8bitovou barevnou hloubkou (na 10bitové video zkuste spíše Filmic Pro, ale i tam je to takové všelijaké) a nějakého rozšíření dynamického rozsahu jsem si nevšiml. Spíše mi jen přišlo, že Log je softwarově přisvětlený normální obraz. Jasy místo zachování většího množství kresby (a potlačení přepalů) dělají přesný opak a jsou více přepálené, stíny vypadají velmi zašuměně jako po softwarovém vytažení jasů.
 
Open Camera filtry realme 9 Pro+
barevné filtry na realme 9 Pro+ (po řádcích 1 - Default, 2 - REC709, 3 - sRGB, 4- Log (Fine), 5 - Log (Low), 6 - Log (Medium), 7 - Log (Strong), 8 - Log (Extra Strong), 9 - Gamma 2.2, 10 - JTVideo, 11 - JTLog, 12 - JTLog2), klikněte pro zvětšení
 
Vyzkoušel jsem to i na telefonu realme 9 Pro+, ale výsledek nebyl až tak odlišný. Log záznamy jsou opět spíše jen přesvětlenými videosekvencemi. Ne, kvůli logu opravdu není důvod tuto aplikaci používat. Ostatně o něco výše vidíte výřezy z 12 dostupných profilů u obou telefonů. Log jasům nijak nepomohly a stíny jsou jen prosvětlené. Čím silnější režim Log, tím příšerněji to vypadá a dvě maximální hodnoty u Samsungu mi připomněly dobu dávno minulou, kdy se filmy komprimovaly v DivXu.
 
Open Camera natáčení videa zebra
 
Důvody, kdy ji naopak používat, hodně závisí na tom, co výrobce povolí, a co zakáže. Třeba u 9 Pro+ není možné manuálně zaostřovat ve 4K (režim Pro Video natáčí ve Full HD), takže toto je cesta, jak se dostat k takové možnosti. Máme zde také možnost histogramu (v několika variantách), můžete si zobrazit zebru (od 70% do 100%), nechybí ani zde focus peaking. Ten je ale docela nevzhledný, divně zrní a raději jsem natáčel bez něj.
 
Hrát si tu můžete i se stabilizací obrazu. Zatím u realme jsem si nevšiml nějakého rozdílu, u Samsung Galaxy A52s 5G to vypadalo, že se stabilizací je video skutečně lepší. Automatická stabilizace vyrovnávající horizont u videa nefunguje (pouze u fotek). Každopádně aplikace výrobců mají zpravidla silnější stabilizační účinek a rozdíl mezi Open Camera a vestavěnými fotografickými aplikacemi může být někdy skutečně dramatický.

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.