Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Panasonic Leica DG Summilux 25mm/F1.4 ASPH.

12.9.2011, Milan Šurkala, recenze
Nový pevný objektiv Leica 25mm F1,4 dnes pořádně otestujeme a přesvědčíme se, zda dostojí legendárnímu názvu Leica. Výrobce slibuje velmi dobrou světelnost objektivu a stává se jedním z prvních portrétních objektivů pro tento systém.
Dále se můžete podívat na několik ilustračních snímků.



expoziční čas 1/320 s, clona F6,3, citlivost ISO 160, ohnisko 25 (50) mm, klikněte pro zvětšení



Fotoaparát Panasonic Lumix G3 má s objektivem Leica tendenci nastavovat velmi nízké clony i za běžného dne. Proto je občas lepší využívat prioritu clony a trochu clonit, abyste dosáhli zejména u krajinek nějaké rozumné hloubky ostrosti. Pokud už tak učiníte, můžete se těšit na výborné detaily a dobrou prokreslenost po celé ploše. Můžete si stáhnout i RAW snímek.



expoziční čas 1/30 s, clona F1,4, citlivost ISO 800, ohnisko 25 (50) mm, korekce -0,3 EV, klikněte pro zvětšení



S vynikající světelností objektivu můžete fotit i za dost špatného světla při relativně přijatelných citlivostech. Objektivu chybí stabilizace, takže při času 1/30 sekundy už není ostrost úplně ideální. Odlesky v pozadí mohou mít trochu šišatý tvar a chytají také trochu chromatické aberace. I zde je k dispozici RAW snímek.



expoziční čas 1/400 s, clona F1,8, citlivost ISO 160, ohnisko 25 (50) mm, korekce -0,7 EV, klikněte pro zvětšení



I po jemném přiclonění je hloubka ostrosti dostatečně malá (byť na full frame zrcadlovky to rozhodně nemá). Můžete si všimnout jemné chromatické aberace bokehu, není to ale nějak přehnané.



expoziční čas 1/60 s, clona F1,4, citlivost ISO 500, ohnisko 25 (50) mm, korekce -0,7 EV, klikněte pro zvětšení



Další ukázka vynikající světelnosti objektivu. I v poměrně špatném světle to stačilo na expoziční čas 1/60 sekundy a citlivost pouhých ISO 500. Bokeh je velmi příjemný. Ostrost by mohla být o trochu lepší, ale to je zčásti dáno také časem na hranici převráceného ohniska, kdy už může docházet k pohybové neostrosti. K dispozici dávám i RAW snímek.



expoziční čas 1/60 s, clona F1,4, citlivost ISO 640, ohnisko 25 (50) mm, korekce -0,3 EV, klikněte pro zvětšení



Tady je nutnost přiložit RAW, protože JPEG je díky silnému odšumování Panasonicu Lumix G3 celý rozmazaný. RAW vypadá mnohem ostřeji. Kolem světel je lehký světelný závoj, každopádně je fajn, že můžete v takových podmínkách snadno fotit bez blesku a výsledek je slušný (v RAWu).



expoziční čas 1/160 s, clona F1,8, citlivost ISO 160, ohnisko 25 (50) mm, klikněte pro zvětšení



Objektiv znovu ukazuje příjemný bokeh a slušnou ostrost (v zaostřené oblasti) i při poměrně nízkých clonách.



expoziční čas 1/1300 s, clona F2, citlivost ISO 160, ohnisko 25 (50) mm, korekce -0,3 EV, klikněte pro zvětšení



Na tomto snímku vidíte problém práce fotoaparátu a objektivu v režimu P, kdy volí zbytečně nízké clony. Při F2 je hloubka ostrosti malá i při ostření na poměrně velké vzdálenosti, a tak je snímek ve většině plochy rozostřený. Silnější je i chromatická aberace ve větvích, které se ztrácejí.



expoziční čas 1/50 s, clona F1,4, citlivost ISO 1600, ohnisko 25 (50) mm, korekce -0,3 EV, klikněte pro zvětšení



Fotoaparát zde nezaostřil úplně ideálně, každopádně vidíte, že na rozdíl od ostatních fotografů s blesky jsem mohl vesele fotit bez blesku a snímky vypadají použitelně.



expoziční čas 1/3200 s, clona F4,5, citlivost ISO 160, ohnisko 25 (50) mm, klikněte pro zvětšení



Při aspoň trochu vyšší cloně je kresba velmi dobrá, odšumování ale způsobuje silné rozmazání ve stínech. Můžete si stáhnout i RAW snímek.



expoziční čas 1/250 s, clona F4,5, citlivost ISO 160, ohnisko 25 (50) mm, korekce -0,3 EV, klikněte pro zvětšení



S vyšší clonou je výsledek mnohem lepší. Hloubka ostrosti je vyšší (bylo ale zaostřeno trochu více vzad než by muselo), klesla i chromatická aberace. Na volbu clony si prostě dávejte pozor. K dispozici dávám RAW snímek.



expoziční čas 1/200 s, clona F1,8, citlivost ISO 160, ohnisko 25 (50) mm, klikněte pro zvětšení



Ostřil jsem na oči a tam je ostrost naprosto skvělá. Pozadí se příjemně maže, bokeh je příjemný. Můžete si pochopitelně stáhnout i RAW snímek.
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.