Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Panasonic Lumix DMC-FZ18E-K: Fotobrašna do kapsy

7.2.2008, Jan Čerbák, recenze: specifikace produktu
Ultrazoomy lákají extrémně širokým rozsahem ohnisek v relativně kompaktním těle. Dnes se podíváme na model FZ18 s rozsahem objektivu 28-504 mm (EQ 35 mm) od Panasonicu, který má s výrobou kompaktních ultrazoomů mnohaleté zkušenosti.

Nastavení nejdůležitějších funkcí


Panasonic FZ18 je relativně velký ultrazoom a jeho tělo tudíž poskytuje dost prostoru pro různé přímé ovladače. Samozřejmostí je osazení čtyřsměrných tlačítek na zadní straně přímými vstupy k nejpoužívanějším funkcím:
  • šipka nahoru: nastaví korekci v rozmezí +- 2 EV; při opakovaném stisku lze navolit expoziční vějíř = AEB, nebo korekce blesku
  • šipka doprava: režimy blesku – automatický, automatický s redukcí červených očí, nucený záblesk, nucený záblesk s redukcí červených očí a synchronizací na pomalou závěrku; pro tyto volby je nutné mít blesk vyklopený
  • šipka dolů: review, tedy rychlé prohlížení snímků s možností přiblížení snímků a mazání
  • šipka doleva: samospoušť – vypnutá, 2 sekundy, 10 sekund, 10 sekund + 3 snímky (vhodné pro skupinové fotografie; fotoaparát exponuje po deseti sekundách tři snímky s frekvencí jeden snímek za 4 sekundy)

Tlačítka na gripu jsou vymezena pro režimy autofocusu (viz výše). Autofocus je možné tudíž ovládat rychle a pohotově. Stejně tak je možné rychle uzamknout expoziční hodnoty a zaostření zámkem AF/AE LOCK palcem pravé ruky a nebo změnit režim zobrazení na LCD a EVF (elektronic viewfinder = elektronický hledáček).



Při delším podržení tlačítka pro mazání snímků v režimu fotografování se zobrazí nabídka sériového snímání: vypnuto, běžné sériové snímání, nekonečná série. Oblast měření, rozlišení a komprese, citlivost ISO a vyvážení bílé se volí přes menu. Bohužel právě pro citlivost ISO se musí fotograf ponořit relativně hluboko do menu. Jinak je ale ovládání rychlé, intuitivní a v mnohém připomíná ovládání DSLR či kompaktů vyšší třídy.


Menu


Pro vstup do menu fotoaparátu je vyčleněno, jako u jiných kompaktů Panasonicu, potvrzovací tlačítko. Nabídka menu se vždy vztahuje k aktuálně zvolenému režimu na horním kruhovém voliči. Logicky nejširší nabídka fotografických funkcí je v režimech P, A, S, M. Fotografické menu je rozděleno do čtyř obrazovek s těmito funkcemi: vyvážení bílé, jemné ladění vyvážení bílé (WB tuning), režim inteligentní ISO (on/off), citlivost ISO, poměr stran fotografie, rozlišení, komprese, zvukový záznam, režim měření expozice, režim ostření (bodové, na tvář, …), stabilizátor, kontrola ostření, přisvětlení AF, režimy zámku AF/AE, digitální zoom, barevné efekty (viz výše), nastavení snímku (viz výše), animace, konverze (pro předsádkové čočky) a nastavení hodin.



Druhá karta menu obsahuje nastavení fotoaparátu: nastavení hodin (tato položka je na obou kartách), světový čas, nastavení profilů, jas monitoru, nápověda, automatický náhled, šetření energie, návrat zoomu, pípnutí AF, zvuk závěrky, hlasitost, reset, volba měrných jednotek (metry / stopy), jazyk (čeština k dispozici), ikony na LCD, volba menu a další.



Možnosti a funkce nastavení přehrávání jsou v menu tohoto režimu: diaprojekce, třídění do kategorií, volba automatického otáčení snímků, příkaz otoč snímek, oblíbené, přejmenování fotografie, textová značka, DPOF tisk, ochrana proti náhodnému smazání, dubing, změna rozlišení, ořez, kopírování, formátování karty apod.



Při volbě scénických režimů je menu použito vždy pro volbu konkrétního režimu. Při zvolení nočního portrétu jsou k dispozici čtyři režimy této položky (viz výše expoziční režimy) a podobně je tomu u všech položek scénických režimů na hlavním kruhovém voliči: portrét, krajina, sport, noční portrét a SCN.


Zobrazení LCD a EVF hledáčku


V režimu fotografování může fotograf volit z celkem pěti režimů zobrazení: s informacemi, s informacemi a živým histogramem, se základními informacemi v postranní liště, bez informací a s mřížkou a zcela bez informací. V prvním režimu zobrazuje LCD: ikonu expozičního režimu, režim blesku, citlivost, vyvážení bílé, rozlišení a kompresi, ikonu nabití baterie, počet uložitelných snímků na paměťovou kartu, režim stabilizace, režim měření expozice, zvolená korekce, samospoušť (je-li aktivní) a oblast ostření.



Při zobrazení dat v postranní liště je rozsah informací omezen jen na základní údaje: volné místo na paměťové kartě (v počtu uložitelných snímků), ikona expozičního režimu, vyvážení bílé, režim blesku, citlivost, statut baterie a korekce expozice.

Při přehrávání snímků jsou k dispozici celkem tři režimy zobrazení: zcela bez informací, se základními informacemi (datum expozice, číslo snímku, statut baterie a pořadí mezi snímky na kartě) a se všemi důležitými informacemi s náhledovém histogramem. V posledním režimu fotoaparát zobrazuje ikonu režimu, ve kterém byla fotografie exponována, expoziční čas, clonové číslo, citlivost, vyvážení bílé, režim blesku, datum a čas expozice, číslo souboru, pořadí mezi snímky na kartě, rozlišení, komprese a ikona baterie.