Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Panasonic Lumix G Vario 100-300mm F4-5,6

8.9.2011, Milan Šurkala, recenze
Další recenze se bude věnovat teleobjektivu Panasonic Lumix G Vario 100-300mm F4-5,6 MEGA O.I.S. Ten nabídne opravdu velmi dlouhá ohniska, nechybí však ani optická stabilizace. Pojďte se s námi podívat, jakých fotografií se s tímto objektivem můžete dočkat.

Autofokus, ostření


Objektiv Panasonic 100-300mm má velmi tiché ostření, rychlost je slušná, ale nikoli blesková. Vzhledem k malé hloubce ostrosti se připravte na to, že bez Q-AF režimu bude náhled na displeji skoro pořád rozostřený (často bude i s průběžným doostřováním náhledu). Manuální ostření má přesnou a přiměřeně rychlou elektronickou vazbu, které není co vytknout. Na delších ohniscích počítejte s tím, že se bude z ruky dost špatně ostřit, ono udržet 600 milimetrů není až tak jednoduché a máte-li přitom ještě manuálně ostřit...





Prakticky v celém rozsahu ohnisek musíte být alespoň 1,25 metru daleko od předmětu (plus minus nějaký ten centimetr). Maximální přepočtené zvětšení je na nejdelším ohnisku 0,44×, což se sice dá pro makro použít, ale opět - je to 600mm ohnisko, z ruky těžko udržitelné a na stativu to chce být dost přesný.






Makro režim


Na nejdelším ohnisku tedy dosáhnete téměř 0,45× přepočtené zvětšení, což je pro běžné účely dostačující, pravé makro to ale rozhodně není. Musíte počítat s tím, že 600mm ohnisko budete z ruky fotit trochu složitěji. Hloubka ostrosti je poměrně malá.



expoziční čas 1/20 s, clona F5,6, citlivost ISO 200, ohnisko 300 (600) mm, korekce +0,3 EV, klikněte pro zvětšení



Světelnost a clona


Objektiv má světelnost F4 na nejširším a F5,6 na nejdelším ohnisku. I když tyto hodnoty nezní nějak vábně, vzhledem k ohnisku to není zas tak špatné a ostatně i velké rozměry objektivu dávají na srozuměnou, že průměr clony rozhodně nebude malý. Clona je sedmilamelová a potěší i příjemný průběh světelnosti.





Bokeh


V této kapitole se podíváme na kvalitu bokehu.



expoziční čas 1/2 s, clona F4, citlivost ISO 160, ohnisko 100 (200) mm, korekce -1 EV, klikněte pro zvětšení



Při plně otevřené cloně je bokeh docela příjemný, po obvodu odlesků je ale vidět silnější okraj.



expoziční čas 1,6 s, clona F7,1, citlivost ISO 160, ohnisko 100 (200) mm, korekce -1 EV, klikněte pro zvětšení



Po přiclonění je bokeh o trošku příjemnější. Je více pravidelný a naštěstí nechytá žádné geometrické tvary.


Stabilizace


Objektiv je vybaven optickou stabilizací, která se zapíná a vypíná přepínačem na objektivu. Test byl proveden na 200mm ohnisku a expozičním časem 1/8 sekundy na vzdálenost cca 2 metry.



bez stabilizace



se stabilizací



se stativem



Stabilizaci nelze upřít účinek, v tomto testu si stabilizace vedla dobře. Obecně bych ale čekal trochu lepší výsledky. Zejména u delších ohnisek byly výsledky poněkud slabší.

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.