Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Panasonic Lumix G Vario 100-300mm F4-5,6

8.9.2011, Milan Šurkala, recenze
Další recenze se bude věnovat teleobjektivu Panasonic Lumix G Vario 100-300mm F4-5,6 MEGA O.I.S. Ten nabídne opravdu velmi dlouhá ohniska, nechybí však ani optická stabilizace. Pojďte se s námi podívat, jakých fotografií se s tímto objektivem můžete dočkat.
Objektiv Panasonic Lumix G Vario 100-300mm F4-5,6 MEGA O.I.S. je zajímavou možností pro majitele Micro Four Thirds fotoaparátů, jak fotit s opravdu velmi dlouhými ohnisky. Pokud vezmeme v úvahu to, že po přepočtu nabízí až 600mm ohnisko, je objektiv relativně malý (na APS-C čipu byste potřebovali podstatně většího a těžšího "macka").

Na druhou stranu i tak působí na těle Panasonicu G3 jako neuvěřitelný obr. Holt reálné 300mm ohnisko a světelnost F5,6 už vyžadují nějaký ten průměr clonového otvoru a na objektivu se to jasně projevuje. Konstrukce by mohla být trochu lepší, chod zoomovacího kroužku je plynulý jen do cca 150mm ohniska. S většími ohnisky je tak pro natáčení videosekvencí se zoomem nevhodný až nepoužitelný.





Autofokus je velmi tichý a většinou dostatečně rychlý (doporučuji zapnout průběžné doostřování). Objektiv zvládne i méně náročné telemakro, ale komponování s maximálním ohniskem není snadné. Bokeh je většinou docela příjemný, stabilizace má přijatelný účinek, nicméně u časů kolem 1/200 sekundy jsem si všiml občas poněkud slabších výkonů (kratší, ale i delší časy ale stabilizuje lépe). Zkreslení není problém, tím je občas docela výrazná vinětace prakticky v celém rozsahu ohnisek na nejnižší cloně. Nutno říci, že na nejnižší clonu budete fotit téměř pořád, pokud nechcete mít snímky pohybově rozmazané.

V protisvětle se sice musíte připravit na chromatickou aberaci, ale teleobjektivy se většinou moc do "protisvětelných" podmínek nepoužívají a u běžných kontrastních hran se chromatická aberace nevyskytuje, takže zde nevidím větší problém. Kresba objektivu je zejména na kratších ohniscích opravdu velmi slušná, s rohy je to na nižších clonách o trochu horší, ale nejde o vážný problém. Na delších ohniscích to ale už není ono a ostrost by přeci jen mohla být o něco lepší.

I když objektiv není dokonalý, v testu předváděl zejména na kratších ohniscích poměrně solidní výkony. Na delších ohniscích raději používejte stativ. Stabilizace je sice funkční, ale plnou ostrost vám nezajistí.


Solidní optické výkony na kratších ohniscích
Silnější vinětace na nižších clonách
Velmi tichý a docela svižný autofokus
Slabší ostrost na delších ohniscích
Vzhledem k 600mm přepočtenému ohnisku malé rozměry
Tuhý chod zoomovacího kroužku, průměrné zpracování
Cena v době testování: 16.000 Kč s DPH
 

Za zapůjčení objektivu Panasonic Lumix G Vario 100-300mm F4-5,6 MEGA O.I.S. děkujeme Panasonicu.
 
Objektiv Panasonic Lumix G Vario 100-300mm F4-5,6 MEGA O.I.S. a široký výběr dalších produktů naleznete na www.fotoskoda.cz.



Vývoj ceny testovaného produktu:


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.