Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Panasonic Lumix G2: král ergonomie

5.10.2010, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Dnes vyzkoušíme Micro Four Thirds fotoaparát Panasonic Lumix G2, který proti předchůdci dostal navíc HD videosekvence, dotykový LCD displej i nový setový objektiv 14-42 mm. Vyzkoušeli jsme také 8mm objektiv typu rybí oko.
Ukázku ilustračních snímků začneme 8milimetrovým objektivem rybí oko.


expoziční čas 1/400 s, clona F8, citlivost ISO 100, ohnisko 8 (16) mm, klikněte pro zvětšení


Při focení v krajině a směřováním fotoaparátu rovně lze efekt rybího oka výrazně potlačit a snímek tak působí jen dojmem velké širokoúhlosti.


expoziční čas 1/125 s, clona F4,5, citlivost ISO 100, ohnisko 8 (16) mm, klikněte pro zvětšení


Nicméně k tomu fish-eye objektiv není určen. Jeho síla právě vynikne při snímání rovných linií a různých úhlech pohledu. Objektiv pak potěší extrémním úhlem pohledu a tento konkrétně dobrou kresbou. Opět si lze všimnout přepalů, jejichž vznik ale lze chápat. Město se už topilo ve stínu, zatímco zapadající slunce bylo silným zdrojem světla. K dispozici je i RAW snímek.


expoziční čas 1/400 s, clona F8, citlivost ISO 100, ohnisko 8 (16) mm, klikněte pro zvětšení


I zde objektiv potěšil dobrou kresbou a extrémně širokým úhlem záběru. Detaily jsou vynikající a šum zde v podstatě nemáte šanci najít.


expoziční čas 1/1600 s, clona F3,5, citlivost ISO 100, ohnisko 8 (16) mm, klikněte pro zvětšení


Díky extrémně širokému úhlu záběru není fotoaparát vhodný pro makro fotografie, nicméně díky velmi krátké snímací vzdálenosti 3 centimetrů lze dělat zajímavá "pseudomakra".


expoziční čas 1/500 s, clona F3,5, citlivost ISO 100, ohnisko 8 (16) mm, klikněte pro zvětšení


Zde se ukázala velká výhoda rybího oka v širokém úhlu záběru, opticky je na tom objektiv velmi dobře, neboť ostrost a detaily jsou velmi dobré a ani chromatickou aberaci zde prakticky nenajdete.


expoziční čas 1/320 s, clona F6,3, citlivost 100, ohnisko 8 (16) mm, klikněte pro zvětšení


Zde se paradoxně ukázala nevýhoda dotykového displeje. Neměl jsem ostřící bod přesně uprostřed a pak se s objektivem těžko trefovala správná kompozice. Jak vidíte, ani zdaleka se mi to nepovedlo :-)
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.