Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Panasonic Lumix G3: menší a lehčí, je i lepší?

6.9.2011, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Nedávno se objevil nový fotoaparát Panasonic Lumix G3. Proti předchůdcům přinesl kompaktnější tělo, Full HD video i nový snímací čip se zvýšeným rozlišením na 16 megapixelů. V recenzi se podívejme na fotografické výsledky.

Autofokus, ostření


K ostření máte dva režimy autofokusu a manuální režim. Předně je to klasický AFS režim, kdy jednoduše ostříte v momentě namáčknutí spouště. Průběžný režim AFC doostřuje náhled i po namáčknutí spouště tak, aby v případě jejího zmáčknutí byl snímek správně zaostřen. Pokud se dostanete do situace, že objektiv už nezaostří (jste moc blízko), začne fotoaparát zběsile přeostřovat a stále zkoušet ostřit. Nesmím zapomenout na to, že lze ostřit i dotykem a není nutno pro polohování AF bodu lozit do menu.

Manuální ostření závisí samozřejmě na použitém objektivu. Se 14-42mm objektivem není žádný problém. Vazba ostřícího kroužku je elektronická a velmi vhodně zvolená. Není ani přehnaně citlivá, ale ani příliš volná. Zvětšení na displeji/hledáčku je dostatečné a ostří se opravdu dost snadno. Čím světelnější objektiv máte, tím lépe se ostří za horšího světla. Při světelnosti F5,6 (na nejdelším ohnisku) je šum poměrně vysoký i za šera, ale dá se to ještě docela dobře zvládnout. Při světelnostech lepších než F2,8 (nemluvě např. o F1,4) se parádně ostří i téměř za tmy.

Režim Q-AF doostřuje náhled na displeji. Je rychlý, ale vyžaduje trochu výraznější pohyb fotoaparátem, aby pochopil, že došlo ke změně polohy přístroje, míří někam jinam a bylo by tedy vhodné přeostřit.

Velmi bohatá je nabídka režimů výběru ostřícího bodu. Máme zde detekci tváří s průměrným účinkem a vysokou rychlostí, dále i.AF pohybu (někdy funguje výborně i po změně ohniska, někdy naopak odmítá spolupracovat), tradičně výborný automatický výběr z 23 zón, bodový (uživatelsky polohovatelný, lze měnit i jeho velikost) a "přesný bod", což je podobné předchozímu režimu. Rychlost ostření závisí na použitém objektivu, s testovaným 14-42mm "sklem" ale nejsou žádné problémy a bez potíží překoná i nejednu zrcadlovku s obdobným "seťákem". Rovněž úspěšnost ostření hodnotím jako nadprůměrnou.


Nastavení expozice, automatika


Fotoaparát vám nabídne prioritní režim clony, času, plný manuál a pochopitelně i automatiku. Měření expozice může být vícebodové (multiměření), středově vyvážené nebo bodové, s nastavováním expozice fotoaparát nemá moc problémy, nicméně občas se připravte na přepaly. Kdo chce, může využít korekci expozice od -5 EV do +5 EV, což je nebývale bohatý rozsah. V neposlední řadě je zde expoziční bracketing, a to pro 3, 5 nebo 7 snímků a ve všech těchto případech můžete volit rozdíly expozic 1/3, 2/3 nebo celé EV.

Rozsah citlivostí začíná na poměrně vysokých ISO 160. Pak pokračuje po 1/3EV krocích až do ISO 6400, v menu však můžete nastavit větší 1EV kroky. Je to jen na vás. Nechybí ani možnost nastavení limitu pro automatiku, a to od ISO 200 do ISO 3200 (1EV kroky). Lze tak ovlivňovat maximální míru šumu, kterou jste schopni akceptovat. Časy mohou nabývat délky 1/4000 sekundy až 1 minuty, bulb režim pak umožňuje až 2minutovou expozici.





Rozsahy clon závisí na použitém objektivu. Testovaný 14-42mm objektiv pak nabídne světelnost F3,5 na nejširším a F5,6 na nejdelším ohnisku, přičemž v celém rozsahu má clona maximální hodnotu F22.


Expoziční a fotografické režimy


Hlavní fotografické režimy jsou vyvedeny na kolečku na horní straně přístroje. Je zde i tlačítko iA pro aktivaci Inteligentní automatiky.




  • M (Manual) - Manuální nastavení expozice, uživatel volí clonu a čas (mezi nimi se přepíná zmáčknutím zadního kolečka, jehož točením clonu a čas vybíráte). Rozsahy jsou 1/4000 s až 60 sekund + 2minutový bulb režim, clona pak dle světelnosti objektivu (v případě 14-42mm objektivu je to F3,5 až F22 na širokém a F5,6 až F22 na nejdelším ohnisku). Citlivost lze volit od ISO 160 do ISO 6400. Na displeji se ukazuje pouze graf pod(pře)expozice (při rozdílech nad 3 EV s červenou výstrahou), jas displeje bohužel nastavení neodpovídá, a to ani po namáčknutí spouště.
  • S (Priorita času) - Fotograf volí čas od 1/4000 s do 60 sekund, fotoaparát dopočítá clonu. Citlivost může být automatická (uživatel může omezit maximální ISO na 200 až 3200), případně ji lze navolit ručně od ISO 160 do ISO 6400. K dispozici je i korekce od -5 EV do +5 EV, displej podle toho upravuje svůj jas.
  • A (Priorita clony) - Viz předchozí režim, pouze uživatel volí clonu dle světelnosti objektivu a maximální hodnoty, fotoaparát dopočítává čas. Citlivost a korekce je shodná s předchozím případem.
  • P (program AE) - Fotoaparát volí čas i clonu, otáčením zadního voliče lze upravit tyto hodnoty, fotoaparát automaticky přepočítá tu druhou - úprava clony vyprovokuje úpravu času, expozice zůstává stejná. Opět citlivosti a korekce shodná s režimy A a S.
  • Mé barvy - Několik zajímavých barevných ladění snímků.
  • SCN - Scénické režimy
  • C1 a C2 (C2-1, C2-2, C2-3) - Uživatelské režimy, kam si můžete uložit některá svá oblíbená nastavení (Q-AF, ISO Max, redukce šumu, doba prohlížení snímků, ostření, AF dioda, AF/MF režim, ukládání snímků při videu a funkce Fn1 a Fn2 tlačítek).
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.