Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Panasonic Lumix GM5: mikro-CSC

2.2.2015, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Dnes se podíváme na opravdu maličký CSC fotoaparát, Panasonic Lumix GM5. Jde o zástupce populárního Micro Four Thirds systému s 16MPx senzorem a dotykovým displejem. Nezapomnělo se dokonce ani na hledáček.

Autofokus, ostření


Ostřících režimů má Panasonic Lumix GM5 opravdu hodně. Na horním kolečku je to jednorázové ostření AFS, průběžné ostření AFC a manuální ostření MF. Průběžné ostření AFC se trochu hůře hodnotí. Když jsem zkoušel přeostřování různě doma z jednoho objektu na další, tak mě příjemně překvapila rychlost, se kterou byl fotoaparát schopen přeostřovat, u méně výrazných objektů se ale nevyhnul výraznějšímu pulzování okolo objektu. Objekt tak detekuje dobře a honí se kolem něj, ale málokdy se chová tak, jako by měl zaostřeno.

Proto také rozhodně nedoporučuji mít zapnutou prioritu zaostření (expozice se spustí, až fotoaparát nahlásí správné zaostření). I když to vypadá, že průběžně zaostřuje fotoaparát opravdu dobře (a taková je i skutečnost), fotoaparát sám si to o sobě nemyslí. Praxe je pak taková, že např. sledujete jedoucí auto z velké dálky, stojíte hodně daleko od cesty (např. více než 50 metrů od cesty, že auto jede spíše vedle vás než směrem k vám) a fotoaparát klidně i pár sekund nepustí závěrku, protože si nemyslí, že má zaostřeno. Na panning naprosto nepoužitelné. Stačí hodit prioritu závěrky (release) místo ostření (focus) a je po problému, přitom snímky budou zaostřené správně.

Manuální ostření MF svým projevem hodně záleží na použitém objektivu. Testovaný 12-32mm objektiv totiž nemá ostřící kroužek, takže zde se ostří digitálně pomocí tlačítek nebo dotyku na LCD. Stisknete tedy tlačítko výběru AF bodů, což v MF režimu spustí výběr zvětšené oblasti. Máte na výběr asi tak ze dvou třetin plochy celého snímku, ze které brát zvětšený výřez pro snazší ostření. Vybírat lze dotykem i šipkami. Až tuto oblast potvrdíte, teprve pak ostříte. Je to docela zdlouhavý postup. Ostřit můžete pomocí šipek vpravo/vlevo. Rychlost změny zaostření je rozumná, o něco lepší je v tomto ale dotykový displej. Ten totiž zobrazuje dvě šipky, pomalou a rychlou. Podle toho, které se dotknete, fotoaparát volí rychlost přeostřování

Zvětšený náhled (zabírající prostředek obrazovky) je pro ostření dostatečný na zadním LCD. Přes hledáček se manuálně ostří hůře. Má sice vyšší rozlišení, ale je opravdu malý a nejsou v něm tak dobře vidět ty nejjemnější detaily, podle kterých se dá lépe ostřit. Každopádně máte k dispozici focus peaking, který funguje pro klasický i zvětšený náhled a zaostřování do velké míry usnadňuje. U objektivů, které mají ostřící kroužek, je manuální ostření mnohem jednodušší. Zvětšený náhled vyskočí hned při pootočení ostřícího kroužku a pomocí šipek jej můžete nadále pohodlně polohovat. Navíc odezva většiny objektivů je navzdory elektronické vazbě okamžitá a přesná. Panasonic mohu pochválit i za to, že zobrazuje aspoň náznakem zaostřenou vzdálenost (od kytičky po krajinku), a tak alespoň víte, kterým směrem točíte. Zobrazení v metrech bych však uvítal ještě více.

Tímto jsme ale kapitolu ostření ani zdaleka nevyčerpali, jsme sotva na začátku. Dále tu máme režimy výběru ostřících bodů. Jak už bylo řečeno, velmi rychlé a pohodlné je vybírat ostřící bod dotykem na zadním displeji. Zde je ale ten problém, že displej je strašně blízko jiných tlačítek (zejména rolleru), a tak není vůbec žádný problém si omylem dotykem posunout AF bod někam, kam vůbec nechcete. V klasickém menu (šipka vlevo) je na výběr jednobodové ostření, jednozónové (můžete měnit velikost zóny), automatické 23zónové. U všech těchto režimů lze vše přebít dotykem na displeji a vybrat si bod/zónu samostatně.

Následuje AF Tracking (ostření se sledováním). Z tohoto režimu jsem moc nadšený nebyl. Zatímco doma na různé předměty to fungovalo poměrně dobře, venku byl docela velký problém zafixovat jej na nějaký předmět, a to i statický. Namáčknutím spouště spustíte sledování, které končí dalším domáčknutím a vyfocením. Jako poslední je tu detekce tváří. Ta je dost rychlá, má i nadprůměrnou úspěšnost ve vyhledávání.

 

Test sekvenčního snímání s průběžným ostřením u fotoaparátu Panasonic Lumix GM5 s 12-32mm objektivem.


Fotoaparát nabídne velmi bohatou nabídku dalšího nastavení autofokusu. Lze např. konfigurovat chování AE+AF LOCK tlačítka (to je nutné namapovat na některé z funkčních tlačítek). I. ostření AF je pak průběžným ostřením v náhledu, můžete zapnout ostření při přiblížení oka k hledáčku, lze aktivovat režim AF+MF (manuální doostření po zaostření autofokusem) a další.

Pokud jde o úspěšnost ostření, pak se na adresu Lumixu GM5 lze vyjadřovat jen pochvalně. Panasonic slibuje schopnost ostření od -4 EV a je opravdu neuvěřitelné v jak neuvěřitelně špatných světelných podmínkách je fotoaparát schopen zaostřit i bez přisvětlovací diody. Jediná věc, kdy autofokus nezaostřil, byla krajina osvícena jen a pouze měsíčním světlem (měsíc asi ve třetině). Lidskému oku zvyklému na několikahodinový pochod ve tmě to přišlo jako enormní množství světla, ve skutečnosti to ale byla tma opravdu neskutečná (konkrétně pro správnou expozici bylo potřeba zhruba 6 sekund, F2,5 a ISO 3200).

V otázce rychlosti ostření je na tom fotoaparát také velmi dobře. Se setovým objektivem je fotoaparát schopen zaostřit za zhruba 0,15 až 0,2 sekundy v celém ohniskovém rozsahu, což jsou výborné výsledky. Za horšího světla se samozřejmě ostření o něco prodlužuje.


Nastavení expozice, automatika


Panasonic Lumix GM5 nabídne všechny typické expoziční režimy jako je automatika, priorita clony, času a manuál včetně bulb režimu. Měření expozice má tři režimy, multiměření, preferenci středu a bodové. Co se týče spolehlivosti, pracuje docela slušně, přesto se ale občas nějaká ta korekce expozice hodí. V protisvětle to bude chtít přidat jednu, možná dvě třetiny EV do plusu, na sněhu pak spíše okolo 1 EV.

Citlivosti mají rozmezí od ISO 200 do ISO 25600, v režimu rozšíření je k dispozici i ISO 100 (po krocích 1/3 EV nebo 1 EV dle nastavení v menu). Automatice můžete nastavit rozsah ISO 200-400 až ISO 200-25600, maximální hodnota je v tomto případě nastavitelná po 1 EV. Expoziční časy mají díky podpoře elektronické závěrky nadprůměrně bohatý rozsah již od 1/16000 sekundy po 60 sekund. Mechanická závěrka funguje při časech 60 sekund až 1/500 sekundy a funguje pouze na druhou lamelu. Elektronická je pak použita při kratších časech (1 sekunda až 1/16000 sekundy) na obou lamelách (rozsah 1/500 sekundy až 1 sekunda pak může využít oba režimy). Volba plně elektronické závěrky může být automatická (doporučuji, jinak můžete omezeni na nejkratší čas 1/500 sekundy nebo naopak na nejdelší 1 sekundu), každopádně první lamela je zde vždy elektronická. Synchronizační čas blesku pak dosahuje nejkratšího času jen 1/50 sekundy.


Panasonic Lumix GM5 průběh světelnosti


Rozsah clon závisí na použitém objektivu. V našem případě to byl objektiv 12-32mm F3,5-5,6 objektiv, tedy se standardní hraniční světelností. Protože ale začíná na širokoúhlejší 24mm přepočtené ohniskové vzdálenosti a končí už na hodně krátkých 64 milimetrech, tzn. už na této ohniskové vzdálenosti má hodnotu F5,6, je celý graf světelnosti posunut hodně nalevo. V praxi to znamená, že i když světelnost stoupá hezky lineárně, díky širším ohniskovým vzdálenostech proti konkurenci na stejných přepočtených ohniskových vzdálenostech ztrácí a je jedním z nejméně světelných objektivů této třídy. Maximální clona je F22 v celém ohniskovém rozsahu.

Fotoaparát umožňuje nastavit korekci expozice od -5 EV do +5 EV. Hodně chválím expoziční bracketing (vějíř), který umožňuje vyfotit 3, 5 nebo dokonce 7 snímků a ve všech případech s rozdíly expozic až do 1 EV. Dále tu najdete časosběrné snímání s intervaly od 1 sekundy až po 99 minut a 59 sekund, můžete takto vyfotit až 9999 snímků. Případně je tady fázová animace s intervaly 1 až 60 sekund.


Expoziční a fotografické režimy


Zde se podíváme na režimy, které naleznete na horním ovládacím kolečku.


Panasonic Lumix GM5 ovládací PASM kolečko


  • M (Manual) - Manuální nastavení expozice. Čas lze nastavit od 1/16000 sekundy do 60 sekund + time režim (první zmáčknutím spouště spustíte expozici, druhým zmáčknutím ji ukončíte). Clonu lze nastavit v tomto případě s 12-32mm objektivem od F3,5-5,6 dle ohniskové vzdálenosti po maximální hodnotu F22. Citlivost lze nastavit manuálně od ISO 200 do ISO 25600 včetně možnosti nastavit rozšířenou citlivost ISO 100. I v manuálním režimu můžete použít automatiku ISO citlivosti.
  • S (Priorita času) - Fotograf volí expoziční časy od 1/16000 do 60 sekund. Clona je volena automaticky s rozsahy viz výše, totéž platí i pro citlivosti ISO. Navíc zde máte korekci expozice od -5 EV do +5 EV.
  • A (Priorita clony) - Zde naopak fotograf volí clonu a fotoaparát zvolí čas. Rozsahy jsou shodné s režimem S včetně korekce epozice.
  • P (Program AE) - Automatická expozice. Fotoaparát volí čas i clonu. Maximální expoziční čas je ovlivněn citlivostí, při ISO 100 je to 30 sekund, ISO 200 pak 15 sekund a takto to jde dál, při ISO 3200 je to např. 1 sekunda a při ISO 25600 jen 1/8 sekundy. Pro citlivosti a korekci opět platí totéž co pro režimy S a A. K dispozici je i programový posun, kdy lze upravit clonu a fotoaparát upraví čas.
  • iA - Inteligentní automatika. Minimum nastavení, pouze JPEG. Máte zde např. automatickou multiexpozici nebo automatické HDR.
  • Creative Control - Umělecké filtry
  • SCN - Scénické režimy
  • Panorama
  • Uživatelské režimy
  • Videosekvence (s manuálním nastavením)

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.