Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Profi kompakt nebo low-end zrcadlovka?

30.5.2011, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Za zhruba 12 tisíc korun si můžete koupit zrcadlovku nebo profi kompakt. Každé řešení má své výhody, ale i nevýhody. Pojďme spolu zjistit, které z řešení má více výhod. Nabídne zrcadlovka mnohem lepší obraz? Budou kompakty zoufale pomalé?
Začneme s problematikou digitálního šumu. Zatímco kompakty mají pixelovou hustotu kolem 25 MPx/cm2, zrcadlovka má mnohem příjemnějších 3,7 MPx/cm2. Snímky všech tří přístrojů budou složené do jednoho pro co nejlepší srovnání. Nahoře je Canon EOS 1100D, pak Canon PowerShot G12 a dole nakonec Olympus XZ-1. RAWy byly převedeny pomocí Camera Raw 6.4.


ISO 100 (JPEG)


Ve všech případech je snímek čistý, u zrcadlovky (nahoře) je naprosto hladký. Zrcadlovka méně doostřuje a vyšší rozlišení je trochu znát (kompozice snímků byla stejná). Kompakty jen lehce třepí linie.


ISO 100 (konverze z RAWu)


Všechny fotoaparáty (včetně zrcadlovky) mírně šumí i na ISO 100. Výsledky bych označil za velmi dobré, kompakty mají šum trochu méně pravidelný. Žádný zásadní rozdíl nelze u Canonů pozorovat, Olympus má šum trochu výraznější.


ISO 200 (JPEG)


ISO 200 je u Canonu G12 lehce zašuměné, Olympus XZ-1 snímek hodně vyhlazuje, EOS 1100D je z celé trojice nejhladší.


ISO 200 (konverze z RAWu)


Míra detailů je u všech tří čipů zhruba podobná. Kompakty mají opět trochu méně pravidelný šum, u zrcadlovky je o něco jemnější a příjemnější. Rozdíly jsou opět malé, nicméně si můžete všimnout, že zrcadlovka lépe zachovává slabé detaily (prolisy na disku).


ISO 400 (JPEG)


Další navýšení citlivosti na ISO 400 se projevuje lehkým patláním obrazu u kompaktů, zrcadlovka je hladší.


ISO 400 (konverze z RAWu)


Situace se v podstatě opakuje. Jasový šum je u kompaktů trochu méně pravidelný a o něco silnější, slabší detaily jsou o něco méně zachovávány. U kompaktů se začíná objevovat lehký barevný šum. Výsledky se tedy od zrcadlovky začínají pozorovatelně lišit, zatím ne dramaticky.


ISO 800 (JPEG)


ISO 800 v JPEGu se u obou kompaktů projevuje silným odšumováním, u Olympusu u výraznější ztrátou barev a jemných detailů. Zrcadlovka sice už také není ideální, ale stále velmi dobře zachovává barvy a slabší detaily jsou narušeny jen trochu.


ISO 800 (konverze z RAWu)


RAW vykazuje šum u všech přístrojů. Kompaktní Canon trochu ztrácí oproti zrcadlovce detaily a barevná písmeny jsou poněkud flekatá, Olympus už vykazuje docela silný barevný šum, který zmíněná barevná písmena dost ničí. Nicméně lehký barevný šum je vidět i na snímku ze zrcadlovky. Kompakty zde již viditelně prohrávají, platí to především o XZ-1.


ISO 1600 (JPEG)


Další citlivost ISO 1600 vykazuje silné patlání u všech kompaktů. XZ-1 (dole) je celá rozmytá, G12 se snaží zachovávat detaily přeci jen o něco lépe, u obou kompaktů ale klesá barevnost. Zrcadlovka je hladká, ale vypadá stále docela dobře.


ISO 1600 (konverze z RAWu)


V RAWech se už ukazují velké rozdíly mezi zrcadlovkou a kompaktními čipy. Ačkoli jasový a barevný šum je i u zrcadlovky dosti vysoký, stále je znatelně jemnější než u kompaktů, kde jsou vidět spíše velké barevné hrudky. U zrcadlovky je šum spíše na bázi pixelů než shluků pixelů. Rozdíl je jasný, zrcadlovka má podstatně lepší detaily.


ISO 3200 (JPEG)


ISO 3200 je u XZ-1 nepoužitelné. Kresba je rozpatlaná a bez barev. Canon G12 jako druhý profi kompakt ukazuje přeci jen trochu lepší výsledky, zachovává více detailů. Barevnost je minimální u obou. Zrcadlovka sice také hodně rozmývá, ale barevnost zůstává neporušená.


ISO 3200 (konverze z RAWu)


Zde je dobře vidět, proč je G12 o tolik lepší než XZ-1. Šum z jejího čipu je o něco jemnější a barevné změny ne až tak moc výrazné. Pak je nasnadě, že i zpracování obrazu má jednodušší práci. RAW ze zrcadlovky si zachovává výborné detaily, jasový a barevný šum je nicméně poměrně silný.


ISO 6400 (JPEG)


Canon G12 citlivost ISO 6400 nepodporuje (v plném rozlišení), takže zbyla jen zrcadlovka a kompakt XZ-1. Kompakt je nepoužitelný, barvy ani detaily neexistují. Zrcadlovka sice také nedává nikterak krásné výsledky, pro běžné použití je ale kvalita i nadále dostatečná.


ISO 6400 (konverze z RAWu)


Vzhledem k příliš vysokému šumu čipu Panasonic ve fotoaparátu Olympus XZ-1 ani není divu, že se odšumovacím algoritmům nepovedlo ze snímku získat něco rozumného. Zrcadlovka zde jasně vítězí díky menší pixelové hustotě.
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.