Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Raynox DCR-150: kvalitní makro levně

4.5.2010, Milan Šurkala, recenze
V rámci tématu o objektivech se podíváme na makropředsádku Raynox DCR-150. Nabízí 4,8 dioptrie a nejde o žádné ořezávátko. Skládá se ze tří čoček a je použitelná s objektivy mnoha různých průměrů závitů pro filtry. Možná tedy bude fungovat i s tím vaším.
Předsádka Raynox DCR-150 se ukázala být velmi zajímavou možností, jak si dopomoci k lepšímu makru. Výhodou je její pokročilá optická konstrukce se 4,8 dioptriemi, díky níž nezhoršuje optickou kvalitu obrazu (nebo jen minimálně). Nemusíte se tedy bát, že by vaše nové makrosnímky byly plné aberací či neostrostí (což je typické pro hloupé předsádky v podobě jediné čočky - lupy).

Již z tohoto důvodu potěší i příznivá cena makropředsádky, která jen lehce přesahuje cenu 1000 Kč včetně daně. Stinnou stránkou ale je, že se v ČR opravdu velmi špatně shání (nejlépe se shání přes česká zastoupení některých německých obchodů). Potěší rovněž tím, že je použitelná pro obrovské množství přístrojů. Samotná předsádka má 43mm závit, v balení se ale dodává redukce, díky níž je možné ji použít s čímkoli, co má 52mm až 62mm závit.

Bohužel malý průměr předsádky na některých přístrojích způsobuje výraznou vinětaci, kterou vyřešíte jedině silným ořezem. Toto je typické zejména u kompakt s výměnnými objektivy (konkrétně u základních 14-45mm nebo 18-55mm zoomů). Proto se před koupí snažte zjistit, zda na váš fotoaparát bude opravdu pasovat.



Komu lze Raynox DCR-150 doporučit? Určitě těm, kteří rádi fotí makro a nemají moc peněz nazbyt, tedy např. uživatelům levných zrcadlovek se základním setovým objektivem (typicky 18-55 mm) nebo ještě lépe ti, kteří mají i základní telezoom 55-200 mm. Předsádka jej totiž proměnní na vynikající makroobjektiv, který na APS-C zrcadlovkách objekty virtuálně dvakrát zvětší (reálně zvětšení je 1:0,8).

U kompaktů s výměnnými objektivy pro základní zoom nelze předsádku doporučit, naopak u 55-200mm objektivů by opět mohla udělat divy (např. s 45-200mm objektivem Panasonic předsádka kompatibilní je, zatímco se 14-45mm ne, což dokázal i náš test). To by se mohlo hodit zejména uživatelům kompaktu Samsung NX10, pro nějž zatím neexistuje makroobjektiv (50-200mm objektiv s předsádkou by jej mohl úspěšně nahradit, otázkou je, zda vinětuje nebo ne). U pevných pancake objektivů nemůžete dobré makro čekat ani s předsádkou, každopádně možnosti těchto objektivů trošku rozšíří.

Výrazných zlepšení se dočkáte u ultrazoomů, kde na nejdelších ohniscích můžete fotit ze vzdálenosti kolem 10 až 20 centimetrů (v závislosti na použitém ultrazoomu), což představuje šílené zvětšení, u některých typů dokonce čtyřnásobné! Pochopitelně mluvím o tom virtuálním. Naopak nevhodná je předsádka pro uživatele kompaktů, kterým nabídne spíše uživatelskou nepohodlnost (musí se ručně držet před objektivem, neboť kompakty v drtivé většině nemají závit) a navíc často nenabídne o moc lepší makro, než zvládne kompakt sám o sobě.

Ve všech případech však musíte počítat s omezením ostřících vzdáleností. Makropředsádka totiž zkrátí minimální ostřící vzdálenost, což je žádoucí, omezí však i tu maximální. U ultrazoomů, případně 55-200mm objektivů zrcadlovek tak může docházet k tomu, že můžete ostřit třeba jen ze vzdálenosti 15-17 cm. Neodhadnete-li tento uzoučký rozsah dvou centimetrů, snímek nevyfotíte (jste moc blízko nebo naopak už moc daleko). Čím delší ohnisko budete používat, tím kritičtější je nutnost použití stativu. Ostatně na některých mých snímcích stativ nebyl použit a jde to z fotografií bohužel poznat.

Kdo chce ještě lepší makro, může zvolit verzi Raynox DCR-250 a 8 dioptriemi. Její cena je jen o stokorunu vyšší. Musíte však počítat s ještě silnějším omezením maximální ostřící vzdálenosti (a s tím spojena méně příjemná práce díky nutnosti tuto vzdálenost častěji a náročněji hledat), naopak zvětšení bude ještě lepší.

Nízká cena
Malý průměr čočky může způsobovat vinětaci
Dobrá optická kvalita
Téměř nulová dostupnost v ČR
Použitelnost s různými průměry závitů
Ikona Odkaz na databázi
Obrovské zvětšení na ultrazoomech
Ikona Odkaz na databázi
Cena v době testování: cca 1200 Kč s DPH



Vývoj ceny v českých obchodech


Graf ceny produktu Raynox DCR-150 poskytuje server Heureka.cz
Porovnat ceny >>







Vývoj ceny testovaného produktu:


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.