Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

S A500 můžete klidně začít!

14.4.2006, Marek Kuřina, recenze: specifikace produktu
Nový digitální fotopřístroj Fujifilm FinePix A500 asi nebude ani hitem jarní sezóny, ani na jeho uvedení nečekali dychtiví fotonadšenci, přesto pro řadu zájemců, kteří i v dnešní době stále ještě nesměle pokukují po digitální fotografii a nemohou se rozhoupat, se může tato novinka stát "ideálním" fotoaparátem. Pětistovka se totiž velmi jednoduše ovládá, má pouze několik základních funkcí a téměř vždy se můžete spolehnout na automatiku. Samozřejmě máme k modelu celou řadu výhrad, ovšem ty musíme vidět ve světle velmi nízké pořizovací ceny.
Kapitoly článku:
Přestože na první pohled vypadá model A500 trochu plastově, tak při bližším ohledání zjistíte, že je vyztužen na velké části svého těla hliníkovými pevnými částmi (především po obvodu a na hranách), takže by měl přístroj něco vydržet. Z hlediska designu jde o konzervativně laděnou stříbrnou cihličku bez žádných originalit (snad kromě svislé lesklé zarážky na přední straně, která vám ovšem stejně při držení aparátu moc nepomůže). Na horní straně najdete nejenom příliš mrňavé a příliš do těla zapuštěné tlačítko Power, ale také citlivě reagující velkou spoušť. Na zadní straně je utopen malý LCD displej a jenom čtveřice ovládacích prvků tlačítko přehrávání snímků, trojtlačítko (makro, posun optické zoomu, blesk), tlačítko Menu/OK a posledním ovládáte displej (vypínáte ho a aktivujete na něm informace).



Nejhorší zážitek z ovládání modelu A500 jsme měli při manipulaci s „posunovačem“ optického zoomu (kterým ovšem ovládáte například i procházení výběrem v Menu), protože ho musíte sklopit pod správným úhlem jinak nebude fungovat a někdy se nám to podařilo až na potřetí. Do levého boku jsou zabudovány konektory USB a Video out, přítomna je také zdířka pro napájení, ovšem ani jeden konektor není schován pod krytkou a jsou tak vystaveny všem nečistotám z okolí. Nesmíme ještě zapomenout, že na spodní straně je umístěn plastový závit a také prostor pro dvojici baterií a slot pro paměťovou kartu.