Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Samsung 18-200mm F3.5-6.3 ED OIS

17.4.2012, Milan Šurkala, recenze
Vyzkoušeli jsme také ultrazoomový objektiv Samsung 18-200mm F3,5-6,3 ED OIS pro systém Samsung NX. Nabízí 11,1× optický zoom a optickou stabilizaci. My se podíváme, jak se velký ohniskový rozsah podepíše na optických kvalitách.

Noční scéna


S nočním focením nebudou příliš problémy. Kresba tu sice není nějak řezavě ostrá, ale detailů zda najdete dost a přiclonění se postará o efektní hvězdičky. Uvítal bych možná trochu vyšší jasový kontrast, na druhou stranu potěší absence chromatické aberace. Nabízím i RAW snímek.




expoziční čas 20 s, clona F11, citlivost ISO 100, ohnisko 35 (53) mm, korekce -2,7 EV, klikněte pro zvětšení



Standardní scéna


Následují standardní snímky doprovázející každou recenzi.




expoziční čas 1/125 s, clona F8, citlivost ISO 125, ohnisko 40 (61) mm, klikněte pro zvětšení



Testovaný kus objektivu očividně nezvládal 40mm ohnisko. Pravá strana snímku je hodně rozostřená, přitom ta levá ukazuje, že by na tom objektiv byl docela dobře, kdyby se při jeho výrobě trochu více dbalo na kvalitu. Můžete si stáhnout RAW.




expoziční čas 1/125 s, clona F9, citlivost ISO 100, ohnisko 35 (53) mm, klikněte pro zvětšení



Objektiv znovu ukazuje silnou neostrost v pravé polovině obrazu. Míra detailů je ve zbytku obrazu průměrná, představoval bych si vyšší ostrost.




expoziční čas 1/125 s, clona F9, citlivost ISO 100, ohnisko 18 (27) mm, klikněte pro zvětšení



Na nejširším ohnisku to už objektivu šlo o mnoho lépe. Ostrost je průměrná, ale víceméně vyrovnaná po celé ploše. Můžete se podívat i na RAW snímek.

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.