Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Samsung 18-200mm F3.5-6.3 ED OIS

17.4.2012, Milan Šurkala, recenze
Vyzkoušeli jsme také ultrazoomový objektiv Samsung 18-200mm F3,5-6,3 ED OIS pro systém Samsung NX. Nabízí 11,1× optický zoom a optickou stabilizaci. My se podíváme, jak se velký ohniskový rozsah podepíše na optických kvalitách.
NX systém od Samsungu má několik výhod, mezi nimiž je to především nízká cena výhodných duálních setů a nadprůměrně kvalitní objektivy. V podstatě každé značce se ale občas něco také nepovede a tentokrát to padlo na dnes testovaný ultrazoom 18-200mm F3,5-6,3 ED OIS. Dalo se to ale očekávat. Takto velký zoom se "dává" do jednoho objektivu hodně špatně a konkurenční objektivy pro jiné značky fotoaparátů na tom často nejsou o nic lépe. Tato kategorie je téměř zakletá a znám jen dva vyměnitelné ultrazoomové objektivy (z doposud asi 10 testovaných), které měly slušnou kvalitu obrazu.





Zklamalo mě samovolné vysouvání (řešením je naštěstí zámek v 18mm pozici) i poněkud nerovnoměrný chod zoomovacích kroužku. Pomalé zoomování u videa je v podstatě nemožné, nicméně ostření je "v pohodě". Radost totiž udělá právě rychlý autofokus (na poměry ultrazoomů nadprůměrně rychlý), trochu problematické je rozostřování obrazu při zoomování. S objektivem se dají pořizovat docela slušná telemakra.

Světelnost je slušná na širším ohnisku, po přizoomování se ale začíná propadat a patřit k podprůměru. Jak už je bohužel u většiny fotoaparátů Samsung zvykem, optická stabilizace má jen průměrný účinek. Příjemným překvapením je minimální vinětace a fotoaparáty Samsung NX výborně korigují zkreslení v JPEGu i RAWu. Chromatická aberace sice není tak výrazná jako u mnohé konkurence, ale ani tomuto objektivu se zdaleka nevyhýbá. Výborně hodnotím minimální počet odlesků v protisvětle, naopak mě zklamala kresba objektivu. Je spíše jen průměrně ostrá, rohy jsou na některých ohniscích dost rozmazané a delší ohniska už objektivu opravdu moc nesvědčí.

Pokud chcete velký ohniskový rozsah u Samsungu NX, zvážil bych raději koupi duálního setu s 18-55mm a 50-200mm objektivem než nákup s 18-200mm ultrazoomem. Přijdete sice o komfort jediného objektivu, ale dvojité řešení vám nabídne lepší světelnost i kvalitu obrazu za znatelně nižší cenu.
 
 

Plusy

 
+ Rychlý autofokus
+ Slušné telemakro
+ Minimální odlesky
+ Velmi nízká vinětace


Minusy

 
- Samovolné vysouvání objektivu (má však zámek)
- Průměrná optická stabilizace
- Nepříliš ostrá kresba (zejména v rozích a na delších ohniscích)
- Chromatická aberace na delších ohniscích
 
 
Za zapůjčení objektivu Samsung 18-200mm F3.5-6.3 ED OIS děkujeme Samsungu.
Samsung 18-200mm F3.5-6.3 ED OIS a další produkty najdete na www.fotoskoda.cz.
 
 
Cena v době testování: cca 15.000 Kč s DPH



Vývoj ceny testovaného produktu:




Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.