Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Samsung 18-55mm F3.5-5.6 OIS

29.8.2011, Milan Šurkala, recenze
Tento test se bude věnovat základnímu setovému objektivu pro Samsung NX systém. Jde o Samsung 18-55mm F3.5-5.6 OIS s optickou stabilizací a podporou iFunction. Objektiv najdete v setu např. s fotoaparáty Samsung NX10 a NX11.

Autofokus, ostření


Na objektivu najdete přepínač manuálního a automatického ostření. Manuální ostření má elektronickou vazbu, ta je nicméně rychlá a přesná, takže se v tomto režimu pracuje velmi příjemně. Autofokus je velmi tichý a dosti rychlý. Za špatného světla může mít zejména na delších ohniscích trochu problém s ostřením, neboť světelnost objektivu není úplně nejlepší. Průběžné ostření je poměrně slušné, nicméně viděl jsem i lepší.





Ostřící vzdálenosti patří ve své kategorii k těm trochu delším. Od přední čočky je potřeba 12 až 16 centimetrů dle ohniska, což se promítá maximálně v 0,4× přepočteném zvětšení. To je poměrně málo, neboť 18-55mm objektivy se většinou pohybují kolem 0,55× přepočteného zvětšení. Makropředsádka Raynox DCR-150, kterou s objektivy vždy zkouším, bohužel na tomto nefunguje, vinětuje i na maximálním zoomu (použitelných je tak středových 8 megapixelů).





Makro režim


Makro je jen lehce pod úrovní běžnou pro tuto třídu objektivů. Dá se tedy použít, ale nečekejte nějak překvapivé výsledky. Na to jsou určené jiné objektivy.



expoziční čas 1/90 s, clona F5,6, citlivost ISO 640, ohnisko 55 (84) mm, klikněte pro zvětšení



Světelnost a clona


Hraničními hodnotami světelnosti se objektiv nijak neliší od mnoha jiných objektivů téže kategorie. Na nejširším ohnisku se tedy dočkáte hodnoty F3,5, na nejdelším pak F5,6. Průběh světelnosti je zejména u širších a středních ohnisek velmi dobrý, hodnoty clony se drží při zemi. Teprve na delších ohniscích světelnost vystartuje do horších čísel. Clona je sedmilamelová.





Bokeh


Tato kapitola se bude věnovat kvalitě bokehu.



expoziční čas 1,6 s, clona F5, citlivost ISO 100, ohnisko 40 (61) mm, korekce -1 EV, klikněte pro zvětšení



Odlesky mají silnou konturu po obvodu, tvar je nicméně pěkně kulatý. K dispozici je i RAW snímek.



expoziční čas 4 s, clona F7,1, citlivost ISO 100, ohnisko 40 (61) mm, korekce -1 EV, klikněte pro zvětšení



Po přiclonění se bokeh překvapivě trochu zlepšuje, kontury nejsou tak silné. Občas chytají sedmiúhelníkový tvar, většinou jsou ale pěkně kulaté.


Stabilizace


Objektiv má optickou stabilizaci, ta se ovládá ve fotoaparátu (není zde přepínač na objektivu). Při testu jsem použil expoziční čas 1/10 sekundy na vzdálenost zhruba dvou metrů. Bylo použito přepočtené ohnisko 85 milimetrů.



bez stabilizace



se stabilizací



se stativem



Stabilizace má přiměřený účinek. Není to tedy žádný zázrak, ale rozhodně ani žádná tragédie. Svou úlohu zvládá docela slušně.
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.