Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Samsung 60mm F2.8 Macro ED OIS SSA

5.4.2012, Milan Šurkala, recenze
Dalším objektivem pro systém Samsung NX, který projde testem, je makro objektiv Samsung 60mm F2.8 Macro ED OIS SSA s 1× zvětšením. Disponuje také optickou stabilizací a nesmí chybět ani tradiční technologie i-Function.

Autofokus, ostření


Objektiv využívá ultrasonické ostření SSA. Díky tomu je krásně tiché a vydává jen lehké hučení při posunu čoček. V menu fotoaparátu můžete zapnout manuální ostření nebo nechat autofokus. V takovém případě ale máte trvalou možnost manuálně doostřovat. Při manuálním ostření se dle nastavení fotoaparátu zvětšuje náhled (u NX200 až 8krát), díky čemuž se manuálně ostří opravdu velmi snadno.

Poněvadž jde o makroobjektiv s velkým ostřícím rozsahem, nečekejte nijak rychlé ostření. Přeostření z nekonečna na cca půl metru je záležitost na cca 1,4 sekundy a pokud to přeženete u makra, kdy se fotoaparát nejprve nechytne, může hledat správné zaostření i přes 3 sekundy. Nicméně pokud objektiv nezačne honit správné zaostření a omylem ho nepřejede (což se bohužel občas stává), zaostří velmi rychle během 0,3 sekundy.

V limitovaném režimu je možno ostřit od 39 centimetrů od čipu, resp. od 29 centimetrů (měřeno od přední čočky). V praxi to znamená 0,3× virtuální zvětšení. Se zapnutým makro režimem (tzn. s přepínačem na FULL rozsah) jsou tyto vzdálenost 18 cm od čipu, resp. 8 centimetrů od přední čočky. Objektiv má skutečně 1:1 reálné zvětšení, a tedy 1,5× virtuální.


Makro režim


Poněvadž jde o makro objektiv, je jasné, že makro je skutečně výborné. Můžete fotit opravdu skvělé detaily, jen pozor na hloubku ostrosti. Je nutno clonit a ne málo.




expoziční čas 1/60 s, clona F2,8, citlivost ISO 640, ohnisko 60 (92) mm, korekce +0,3 EV, klikněte pro zvětšení



Skvělé makro je dosaženo nejen tím, že je možno snímat z velmi krátké vzdálenosti, ale také doslova šíleným focus breathingem (tedy změnou ohniskové vzdálenosti při změně zaostření).




zaostření na nekonečno



Při zaostření na minimální vzdálenost objektiv zazoomuje zhruba 3krát! To znamená, že v takovém případě má objektiv reálné ohnisko okolo 180 mm (přepočtené 270 mm), takže chcete-li udržet makro snímek ostrý při focení z ruky, počítejte raději s časy kolem 1/250 sekundy než 1/100 sekundy, jak by pravidlo převrácené hodnoty ohniska mohlo napovídat.




zaostření na minimální ostřící vzdálenost



Vyzkoušel jsem i makropředsádku Raynox DCR-150 se 4,8 dioptriemi. Virtuální 1,5× zvětšení pak naroste dokonce na 2,05 násobek! Minimální ostřící vzdálenost pak klesne z 8 na 4,5 centimetru.




expoziční čas 2,5 s, clona F11, citlivost ISO 100, ohnisko 60 (92) mm, korekce -0,7 EV, klikněte pro zvětšení



Makro objektivu je pochopitelně výborné. Dvacetikoruna se ani nevešla na snímek, tak solidní detail nabízí tento objektiv na APS-C čipu.




expoziční čas 8 s, clona F13, citlivost ISO 100, ohnisko 60 (92) mm, korekce -0,7 EV, makropředsádka Raynox DCR-150, klikněte pro zvětšení



Makropředsádka Raynox DCR-150 obraz ještě trochu více zvětší, ale už se to projevuje na neostrých rozích (to je problém předsádky, nikoli objektivu).


Světelnost a clona


Objektiv má velmi slušnou světelnost F2,8, díky čemuž je použitelný i pro focení portrétů. Jeho přepočtené ohnisko je totiž lehce přes 90 mm, takže hloubka ostrosti je docela malá. Maximální hodnota clony je F32, celkem má 7 lamel.


Bokeh


Nyní zhodnotíme kvalitu bokehu, tedy rozmazaného pozadí.




expoziční čas 0,6 s, clona F2,8, citlivost ISO 100, ohnisko 60 (92) mm, korekce -1 EV, klikněte pro zvětšení



Objektiv krásně vykresluje zaostřenou plochu, bokeh je krásně jemný a plynulý. Odlesky ale chytají zvláštní tvar připomínající mandle, podobně se projevuje i 30mm F2 pancake od Samsungu. Můžete si stáhnout RAW snímek.




expoziční čas 1,3 s, clona F4, citlivost ISO 100, ohnisko 60 (92) mm, korekce -1 EV, klikněte pro zvětšení



Po přiclonění zůstává bokeh jemný, odlesky mají většinou kulatější tvar. Objektiv se v tomto projevuje opravdu příjemně.


Stabilizace


V objektivu najdete optickou stabilizaci obrazu. Vypínatelná je z těla fotoaparátu. Test byl proveden na vzdálenost zhruba dvou metrů s expozičním časem 1/8 sekundy. Přepočtené ohnisko bylo cca 92 mm. Pro zisk ostrého snímku by tedy stabilizace musela mít účinek 3,5 EV.



bez stabilizace



se stabilizací



se stativem



Účinek stabilizace bohužel není příliš přesvědčivý. Trochu pomáhá, ale určitě od ní nečekejte zázraky.

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.