Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Samsung 60mm F2.8 Macro ED OIS SSA

5.4.2012, Milan Šurkala, recenze
Dalším objektivem pro systém Samsung NX, který projde testem, je makro objektiv Samsung 60mm F2.8 Macro ED OIS SSA s 1× zvětšením. Disponuje také optickou stabilizací a nesmí chybět ani tradiční technologie i-Function.
Samsung nabízí pro svůj NX systém makro objektiv s 60mm ohniskem a v praxi skutečně prokázal 1:1 zvětšení (virtuálně lehce přes 1,5×). Netradiční je mechanická vazba ostřícího kroužku, ultrazvukový SSA motor zajišťuje tiché ostření. Pokud ale ostříte v makro režimu, připravte se na pomalé ostření a občas zbytečné přejíždění celého ostřícího rozsahu. To by ale podle mého názoru mohl snadno opravit nový firmware fotoaparátu. Trochu mě zklamal účinek optické stabilizace, který je spíše slabší. To je ale dáno také tím, že se při makru reálné ohnisko prodlužuje zhruba až na 3násobek (přepočtené je téměř 300 mm). To klade na stabilizaci zvýšené nároky, které dokáže splnit jen zčásti.





Opticky je ale objektiv skvělý. Zkreslení je v podstatě nulové, vinětaci téměř nezažijete, chromatická aberace je jen velmi lehká (a to jen v RAWu). Kresba v zaostřené ploše je často vynikající už na plně otevřené cloně a bokeh je zejména u makra krásně krémový a plynulý. Zvláštní jsou jen odlesky s jakoby mandlovým tvarem. Protisvětlo objektivu až tolik nesvědčí, slunce je jakousi zvláštní bílou šišatou koulí (nebo se zvláštními oblými hvězdičkami po přiclonění), ale s tímto ohniskem ho stejně nebudete mít moc často v záběru, takže vás to nemusí trápit.

Jako makroobjektiv poslouží 60mm Samsung výborně (pokud překousnete pomalý autofokus), ale při manuálním ostření a stativu, které se dá u makra předpokládat, bude sloužit výborně. Díky velmi kvalitní kresbě se dá výborně použít i jako standardní pevný objektiv s docela dobrou světelností, a to i pro portréty. Osobně si myslím, že by objektivu prospěla o něco nižší cena. Objektiv lze rozhodně doporučit, pokud rádi fotíte makro a pro toto ohnisko budete mít využití.
 
 

Plusy

 
+ Vynikají kresba i při plně otevřené cloně
+ Krásně jemný bokeh
+ Téměř úplná absence veškerých optických vad
 
 

Minusy

 
- Slabší optická stabilizace
- Pomalejší ostření (tzn. občas zbytečné přejíždění celého ostřícího rozsahu)

 
Za zapůjčení objektivu Samsung 60mm F2.8 Macro ED OIS SSA děkujeme Samsungu.
 
 
Cena v době testování: cca 14.000 Kč s DPH



Vývoj ceny testovaného produktu:




Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.