Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Samsung Galaxy S II: přemožitel kompaktů?

1.11.2011, Milan Šurkala, recenze
Po delší době se opět podíváme na fotomobil. Dnešním testem projde jeden z nejoblíbenějších smartphonů vůbec, Samsung GT-i9100 Galaxy S II. Nabízí obrovské množství různých technologií a my se dnes podrobněji podíváme na jeho 8MPx fotoaparát.

Ostření, makro


Fotomobil disponuje třemi různými režimy ostření. Je zde normální ostření, makro režim a detekce tváří. Ta pracuje velmi rychle, úspěšnost je průměrná. Dotykem na AMOLED displej si můžete vybrat místo zastření a snímek se vyfotí zmáčknutím tlačítka (spouště na displeji). Ostření je na kategorii fotomobilů průměrně rychlé. Na běžné kompakty to tedy určitě nemá, ale u fotomobilů jde o přiměřený výsledek.




expoziční čas 1/33 s, clona F2,65, citlivost ISO 40, ohnisko 30 mm, klikněte pro zvětšení



Fotit lze ze vzdálenosti od 8 centimetrů, což není špatné. Maximální přepočtené zvětšení je asi 0,38×, ale to je dosažitelné jen ve občas. Většinou je nutné jít trochu dál a zvětšení je o něco menší. Úspěšnost ostření je při makru trochu slabší, v běžných podmínkách je to docela dobré.


Nastavení expozice


Expozici pochopitelně nastavuje pouze automatika, k dispozici máte korekci expozice od -2 EV do +2 EV (po 1/2EV krocích). Měření expozice může být bodové, středové a maticové. Občas mi přišlo, že důraz na střed je větší, než by měl, nicméně v zásadě fotomobil volí expozici dobře. Ve stínech je lepší expozici lehce stáhnout, díky vysoké pixelové hustotě čipu musíte počítat s omezeným dynamickým rozsahem.

Citlivost lze nastavit od ISO 100 do ISO 800, automatika pak volí hodnoty od ultranízkých ISO 32 do ISO 400. Podle expozičních časů mi ale přijde, že automatikou volené citlivosti jsou jiné, než uvádí EXIF. Co se týče expozičních časů, v normálním režimu se mi podařilo dosáhnout rozsahu od 1/5000 s do 1/15 sekundy, to ale neznamená, že nelze dosáhnout i kratších časů (delších určitě ne - v normálním režimu). Pouze v nočním režimu můžete fotit s časem až 1/2 sekundy. Světelnost objektivu je výborných F2,65.


Zobrazení displeje a menu


Obrovský 4,3" AMOLED displej s rozlišením 800×480 pixelů je doslova fantastický. Jeho obraz je nádherně ostrý a pozorovací úhly jsou nadprůměrné. Zobrazení je výborné. Testovaný model měl operační systém Android 2.3.3 a najdete zde tedy typické ovládání tohoto systému. Jak vidíte, na úvodní obrazovku jsem si přetáhnul zástupce fotoaparátu pro co nejrychlejší spuštění. Fotoaparát ukazuje po stranách dva šedivé sloupce. Nahoře je tlačítko pro přepínání hlavního a druhého fotoaparátu, dále tu jsou tři uživatelsky nastavitelné ikonky a tlačítko pro vstup do režimu nastavení. Na pravé straně vidíte přepínač videosekvencí, spoušť a galerii.


Toto je zobrazení výběru blesku, napravo je pak hlavní menu a nabídka rozlišení. Podobně to vypadá i u jiných voleb.


Zda konečně vidíte možnost výběru ikonek do levého sloupce. Sami si tak můžete navolit, která tlačítka zde budete mít. Pravý snímek ukazuje natáčení videosekvencí.


Galerie ukazuje vyfocené snímky. Nezobrazují se zde expoziční informace, spokojit se budete muset s možností nastavit fotku jako tapetu a odesláním pomocí různých technologií.


Fotomobil Galaxy S II disponuje i editorem fotografií. Můžete označovat různé plochy, dělat na nich úpravy jako rozostření, ale nějak přehnané možnosti zase nečekejte.


Zajímavější je editor videa, ale to spíš jen nabídkou přechodů mezi videosekvencemi. Nečekejte, že video bude vypadat nějak profesionálně, nicméně hrát se s tím dá pěkně. Limitem je rozlišení 1280×720 pixelů.



Videosekvence


Samsung Galaxy S II umí natáčet Full HD videosekvence v rozlišení 1920×1080 pixelů při 30 snímcích za sekundu. Samozřejmostí je i nabídka mnoha menších rozlišení. K dispozici máte i efekty jako černobílé nebo sépiové ladění.





K dispozici je průběžné ostření, které sice není nejrychlejší, ale pracuje docela dobře. Přicloňování sice také nepobralo moc rychlosti, nicméně je plynulé a na videosekvencích vypadá docela přirozeně. Na zoom musíte zapomenout, ten není k dispozici. U Full HD videa se bere výřez 1920×1080 pixelů ze středu čipu, a tak se připravte na výrazně delší ohnisko (přiblížené video). U jiných rozlišení je úhel záběru výrazně širší. Záznam je prováděn ve formátu MP4.
  • 1920×1080 / 30 fps - cca 2200 kB/s
  • 1280×720 / 30 fps - cca 1500 kB/s
  • 720×480 / 30 fps - cca 400 kB/s
  • 640×480 / 30 fps - cca 350 kB/s
  • 320×240 / 30 fps - cca 100 kB/s
  • 176×144 / 30 fps - cca 50 kB/s

Sami si nyní můžete stáhnout tři ukázky. První je venkovní Full HD video s délkou 22 sekund (46 MB), dále interiérové o délce 35 sekund (63 MB) a jako poslední videosekvence s rozlišením 720×480 pixelů o délce 18 sekund (7,3 MB).


Stabilizace


Samsung Galaxy S II je vybaven digitální stabilizací. Ta funguje na jednoduchém principu zvyšování ISO citlivosti, což zkracuje expoziční čas a zajišťuje menší pohybovou neostrost. Vyšší ISO ale způsobuje silnější odšumování, a tedy slabší barvy i větší patlání.



bez stabilizace (1/17 s, ISO 160)



se stabilizací (1/33 s, ISO 400)




GPS


Fotomobil je vybaven GPS modulem, který může sloužit k navigaci i geotaggingu snímků. Co se týče přesnosti, odchylky se pohybují tak do 40 metrů, což není úplně ideální, ale pro běžné použití to ještě postačí. Rychlost náběhu je taková "všelijaká". Tvrdí se, že modul je opravdu velmi rychlý, osobně bych řekl, že až tak slavné to není. Musíte dát pozor na to, aby se mobil nezamknul, jinak můžete signál chytat i hodinu a bez úspěchu. Pokud zajistíte, že GPS modul bude stále aktivní a necháte např. mapu běžet pár minut, signálu se přeci jen dočkáte (z balkónu se mi to podařilo za 3 minuty).
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.