Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Samsung Galaxy S II: přemožitel kompaktů?

1.11.2011, Milan Šurkala, recenze
Po delší době se opět podíváme na fotomobil. Dnešním testem projde jeden z nejoblíbenějších smartphonů vůbec, Samsung GT-i9100 Galaxy S II. Nabízí obrovské množství různých technologií a my se dnes podrobněji podíváme na jeho 8MPx fotoaparát.

Optické vlastnosti (zkreslení, vinětace, aberace)


V této kapitole se podíváme na optické vlastnosti objektivu.





Sférické zkreslení objektivu je střední, až lehce výraznější s hodnotou +1,9 %. Na některých snímcích si ho tedy můžete všimnout.





Naopak objektiv ukázal velmi dobré prokreslení obrazu v celé ploše, i rohy jsou pěkně ostré, byť s lehce sníženým kontrastem.





Vinětaci si můžete u některých snímků trochu všimnout, není ale přehnaně výrazná. Její hodnota dosahuje zhruba 0,6 EV, což je slušný průměr.





S chromatickou aberací nejsou vůbec žádné problémy, tato optická chyba se u objektivu v podstatě nevyskytuje.


Digitální šum


Snímací čip má podle odhadu zhruba 1/3,1" nebo 1/3,2" úhlopříčku, což při rozlišení 8 megapixelů dává vysokou pixelovou hustotu 52 MPx/cm2. Na následujících snímcích se podíváme, jak se to projeví na šumu a odšumování.



ISO 100



Maximální čas bohužel nestačil při této nízké citlivosti na dostatečné prokreslení. Na hranách vidíte ustřelené pixely, detaily jsou ale docela přijatelné.



ISO 200



Citlivost ISO 200 nevypadá o moc hůře, na fotomobil jde o solidní výsledek.



ISO 400



Od citlivosti ISO 400 ale musíte počítat se silným odšumováním, které výrazně vyhlazuje slabší detaily. Lehce klesá i barevnost.



ISO 800



Nejvyšší ISO 800 dále rozpatlává obraz, navíc začíná postrádat výraznější barvy. Následně se podíváme na snímky při umělém osvětlení, kde uvidíme zejména zachování detailů.


ISO 100



ISO 200

ISO 400

ISO 800

Při nejnižší citlivosti ISO 100 jsou detaily poměrně slušné, v méně výrazných plochách ale dochází k jemnému slévání, naopak u výrazných hran dochází k trochu výraznějšímu doostřování. ISO 200 trochu zesiluje odšumování, ale dá se přežít. Bohužel od citlivosti ISO 400 včetně je odšumování velmi silné a detaily prakticky neexistují.


Vyvážení bílé


Systém vyvažování bílé nemá za dne žádné větší problémy, barvy nastavuje správně, snad jen ve stínech tíhnou trochu více do fialova. Horší je to v interiéru za umělého osvětlení, kdy je té fialové podstatně více a fotografie vypadají poněkud zvláštně. LED blesk není tak silný, aby dokázal přesvítit žárovku a na snímku se vám tak perou dva úplně jinak barevné zdroje světla. Zajímavé je, že vyvážení na žárovku je zde označeno jako "žhnoucí".


automaticky



denní světlo

oblačno



žhnoucí

zářivka
 

Ve fotomobilu najdete i několik barevných režimů.


normální



negativní

černobílý

sépiový


Měření rychlosti


Vyzkoušíme i rychlost fotomobilu Samsung Galaxy S II.
  • První snímek - 5,8 sekundy
  • Snímek bez namáčknutí - 1,15 sekundy
  • Odezva na spoušť - 0,35 sekundy
  • Prodleva mezi snímky - 2,55 sekundy

U náběhu fotoaparátu je problémem odemykání mobilu, kdy je nutno po zmáčknutí odemykacího tlačítka posunout také úvodní obrazovku, následně se v aplikacích proklikat k fotoaparátu a fotit. Samozřejmě vše můžete urychlit tím, že si ikonku fotoaparátu přetáhnete na úvodní obrazovku. Stinnou stránkou je dlouhá prodleva mezi zaostření a vyfocení, zhruba 0,35 sekundy. To je opravdu hodně dlouhá doba a pokud chcete fotit dynamické děje, budete muset fotit "předem".
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.