Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Samsung Galaxy S II: přemožitel kompaktů?

1.11.2011, Milan Šurkala, recenze
Po delší době se opět podíváme na fotomobil. Dnešním testem projde jeden z nejoblíbenějších smartphonů vůbec, Samsung GT-i9100 Galaxy S II. Nabízí obrovské množství různých technologií a my se dnes podrobněji podíváme na jeho 8MPx fotoaparát.

Fotografování portrétů, blesk


Na detailnější portréty není Galaxy S II příliš vhodné náčiní. Široké 30mm ohnisko se zde ve většině případů moc nehodí. Na druhou stranu ve stísněnějších prostorách se spolu s dobrou světelností F2,65 začíná ukazovat v mnohem lepším světle. A právě v takových podmínkách jsou fotomobily používány nejčastěji.




expoziční čas 1/100 s, clona F2,65, citlivost ISO 50, ohnisko 30 mm, klikněte pro zvětšení



Detaily ve tváří jsou na 8MPx rozlišení docela slušné, díky dobré světelnosti objektivu je pozadí lehce máznuté, ale pochopitelně nelze hovořit o nějaké malé hloubce ostrosti.




expoziční čas 1/20 s, clona F2,65, citlivost ISO 200, ohnisko 30 mm, klikněte pro zvětšení



Jasový šum je opravdu hodně silný, vytváří silné hrudky, neboť LED blesk nedokázal scénu dostatečně osvítit. Fotografie se tak celá topí ve tmě. Blesk je možno mít trvale zapnutý i u videosekvencí.


Optický a digitální zoom


Jak je u fotomobilů typické, nenajdete zde optický zoom, ale pouze digitální. Ten je maximálně 4násobný. EXIF bohužel neukazuje aktuální hodnotu digitálního zoomu.




expoziční čas 1/326 s, clona F2,65, citlivost ISO 32, ohnisko 30 mm, klikněte pro zvětšení



Vidíte přiměřeně široký úhel záběru. Silné boční světlo se podepsalo na trochu nižším kontrastu snímku. Šum je nízký, detaily jsou na fotomobil velmi slušné. Silně nasvícené plochy způsobují přepaly.



expoziční čas 1/30 s, clona F2,8, citlivost ISO 100, ohnisko cca 35 mm, klikněte pro zvětšení


Tento snímek byl pořízen předním fotoaparátem pro videohovory. Má rozlišení 2 megapixely, přepočtené ohnisko je zhruba kolem 35 milimetrů. Samotný čip má úhlopříčku zhruba mezi 1/5" a 1/6". Kvalita snímku je velmi špatná, ale tento fotoaparát není určen k focení.




expoziční čas 1/1235 s, clona F2,65, citlivost ISO 32, ohnisko 30 mm, klikněte pro zvětšení



Ve stínech je vidět trochu jasového šumu, na druhou stranu je zachování detailů na fotomobil velmi solidní a např. ve stromech má tento 8MPx přístroj mnohem více detailů než některé běžné 14MPx nebo 16MPx kompakty.




expoziční čas 1/1235 s, clona F2,65, citlivost ISO 32, ohnisko 30 mm + 4× digitální zoom, klikněte pro zvětšení



Digitální zoom má dramatický vliv na kvalitu snímku, které jsou pak použitelné v opravdu malých webových rozlišeních.


Protisvětlo


V neposlední řadě vyzkoušíme náročné focení v protisvětle.




expoziční čas 1/4545 s, clona F2,65, citlivost ISO 32, ohnisko 30 mm, klikněte pro zvětšení



Na snímku si můžete všimnout malého, ale výrazně jasově odlišného načervenalého odlesku. Slunce vytváří silný přepal, krajina se topí ve stínu, to je však dáno především fotograficky opravdu nepříjemným počasím. Ve stínech je jasový šum a ustřelené pixely, některé linie se třepí, nicméně stále zde máte alespoň nějakou kresbu.




expoziční čas 1/803 s, clona F2,65, citlivost ISO 32, ohnisko 30 mm, klikněte pro zvětšení



Kolem Slunce je malý načervenalý odlesk. Jasy jsou pobrány celkem slušně, chromatická aberace je téměř nulová, prokreslenost krajiny je v pořádku, tenké větvičky se ztrácejí.




expoziční čas 1/5185 s, clona F2,65, citlivost ISO 32, ohnisko 30 mm, klikněte pro zvětšení



Zde je už odlesk objektivu opravdu dost silný a nevzhledný. Krajina má slabý kontrast, detaily jsou přiměřené. Na to, že jde o fotomobil, však dává Galaxy S II v protisvětle docela slušné fotografie.
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.