Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Samsung Galaxy S III mini: 5MPx placka

16.7.2013, Milan Šurkala, recenze
Samsung Galaxy S III mini je jeden z nejpopulárnějších smartphonů. Při rozumné velikosti i ceně nabízí slušnou výbavu. Z fotografického hlediska nabízí 5MPx snímač a F2,6 objektiv. Dnes se podíváme, co vše tato kombinace dokáže.

Ostření, makro


U ostřících režimů moc velký výběr nenajdete. V podstatě je tu jen klasické ostření a makro. Při ostření na ostré linie jsou oba režimy schopné ostřit zhruba na 5-6 centimetrů, u méně výrazných linií se klasické ostření pod cca 15 cm dostává jen horko těžko. S makrem u již zmíněných méně výrazných linií počítejte s velmi výraznou neochotou ostřit na krátké vzdálenosti, paradoxně čím blíže budete, tím máte větší šanci. Při focení makra doporučuji používat předostření dotykem na AMOLED displeji. Přepočtené zvětšení dosahuje na smartphone velmi pěkné hodnoty 0,75×. Zklame rychlost ostření, kdy to trvá zhruba okolo dvou sekund, nelíbí se mi také to, že zelený čtvereček zaostření se objeví téměř vždycky, tedy i tehdy, když se nezaostří (červený se ukáže jen výjimečně v noci).


Samsung Galaxy S III mini makro

expoziční čas 1/14 s, clona F2,6, citlivost ISO 100, ohnisko 35 mm, klikněte pro zvětšení




Nastavení expozice


U nastavování expozice toho není moc co psát. Typicky je zde jen automatika, vy můžete nanejvýš manuálně volit citlivost od ISO 100 do ISO 400 (automatika volí v rozsahu ISO 50 až ISO 400) a korekci expozice od -2 EV do +2 EV po 1/2EV krocích. Měření může být celoplošné maticové, středové nebo bodové. Byť na displeji vypadají být snímky za denního světla často hodně podexponované, v praxi předvádí systém měření expozice překvapivě dobrou práci a jen ve výrazných stínech (např. lese) to chce trochu ubrat. Pochopitelně dynamický rozsah miniaturního 1/4" čipu je dost malý a v protisvětle dostává barevná věrnost občas docela na frak (a překvapivě občas dokáže vykouzlit až překvapivě pěkné snímky).

Pokud jde o expoziční časy, minimum neznáme, ale v průběhu recenze se mi podařilo dosáhnout 1/10000 sekundy. Maximem v automatickém režimu je 1/8 sekundy a v nočním režimu pak lze dosáhnout 1/2 sekundy při ISO 400. Více už z Galaxy S III mini nevymáčknete. Objektiv má velmi pěknou světelnost F2,6.


Zobrazení displeje a menu


Pomocí dotykového displeje se fotoaparát snadno ovládá, jen škoda, že na smartphonu nenajdete speciální tlačítko pro fotoaparát (přes displej se tedy ovládá i spoušť). V levém sloupci máte čtyři položky, které si sami můžete vybrat, poslední pak spouští menu. Mnoho těchto tlačítek spouští menu, jaké vidíte na pravém snímku.


Již zmíněné menu pro nastavení dalších položek (které nejsou v levém sloupci) vidíte na levém obrázku. Pravý sloupec obsahuje nahoře přepínač na videosekvence, spoušť a dole pak vstup do galerie (prohlížení vyfocených snímků). Tlačítkem menu, případně i pomocí technického menu můžete vyvolat možnost úpravy ikonek levého sloupce (konfigurace uživatelského rozhraní, viz pravý snímek).


Zde vidíte displej při natáčení videosekvencí, vpravo pak menu pro úpravu dalších nastavení.


Toto je režim prohlížení vyfocených snímků. Pohybovat se v něm lze dotykem a posunem po displeji, dole je zobrazení dalších snímků, nahoře pak možnosti sdílení a podobně. Tyto menu nabídky lze zrušit kliknutím na fotografii.




Videosekvence


Videosekvence nejsou silnou stránkou Samsungu Galaxy S III mini. Maximem je zde HD video v rozlišení 1280×720 pixelů při 30 snímcích za sekundu ve formátu MP4. Obrazová kvalita je na smartphone vcelku dobrá, v interiérech ale výrazně klesá.


Samsung Galaxy S III mini videosekvence


Potíž je však v tom, že tu nenajdete žádnou formu elektronické stabilizace, a tak je video při chůzi opravdu hodně rozskákané. Digitální zoom si můžete rovnou zakázat, ten opravdu nepřináší nic dobrého. Líbilo se mi plynulé přicloňování, zde opravdu není problém, odlesky objektivu jsou občas efektní, vadily mi ale světelné závoje. Kvalitu videosekvencí lze nastavit ve třech různých kvalitách, my se budeme zabývat jen těmi nejvyššími.
  • 1280×720 / 30 fps - cca 1550 kB/s
  • 720×480 / 30 fps - cca 450 kB/s
  • 640×480 / 30 fps - cca 400 kB/s
  • 320×240 / 30 fps - cca 120kB/s

Můžete si stáhnout dvě ukázkové videosekvence. První je venkovní (31 sekund, 46 MB), druhá pak interiérová (20 sekund, 30 MB).


GPS


GPS modul na smartphonu mi udělal velkou radost. Hodně rychle nabíhá, maximem bylo 1,5 minuty (v řídkém lese), obvykle se chytne do minuty a občas se to povede i během cca 20 sekund. Při spuštění fotoaparátu se občas stane, že u prvního snímku bude ještě stará pozice ze snímku předchozího, obvykle je ale pozice přesná s rozdílem do 10 metrů. Smartphone byl zkoušen i při geocachingu a zde předváděl vynikající práci s velmi dobrou přesností do 5 metrů.

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.