Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Samsung I8910 HD: dotyková placka

19.10.2009, Milan Šurkala, recenze
Další recenzi fotomobilu věnujeme přístroji Samsung I8910 HD. Má 8MPx CMOS snímač a hlavním lákadlem má být vedle obrovského dotykového AMOLED displeje možnost natáčet HD videosekvence. Zaujme i tenký design s lesklým černým povrchem a interní 8GB paměť.

Příslušenství


Fotomobil jsme dostali v zajímavé tmavě šedivé krabici, která je ukryta v tmavě modrém obalu.



Uvnitř naleznete samotný fotomobil, akumulátor, nabíječku, USB kabel, headset, tenkou verzi jednoduchého manuálu a CD-ROM se softwarem (USB ovladače, Samsung PC Studio)




Software


Kopírování dat (a nejen obrazových) je možno provést přes aplikaci Samsung PC Studio. Je to vlastně jediná rozumná možnost, neboť fotomobil si snímky vnitřně archivuje. Smažete-li je ručně z počítače přes USB kabel, pořád budou na soubory ukazovat reference. Budou tedy vedeny v prohlížeči obrázků, ačkoli samotné soubory zde už nejsou.



Aplikace Samsung PC Studio vypadá rozumně, dobře se s ní pracuje, ale způsobuje také nemálo problémů. Lépe řečeno, spojení fotomobilu a PC je někdy hodně nejisté. Jak se rozhodne stávkovat, máte co dělat, abyste spojení opět rozběhali. Mně to zabralo zhruba dvě hodiny různých nastavování, přeinstalací, nejrůznějších konfigurací zapojení (nejdřív to a pak ono), až se to nakonec přeci jen povedlo. Soudě podle tisíců příspěvků ve fórech na celém světě patrně nejsem sám, kdo měl se softwarem a obecně spojením Samsung mobil a PC problémy.


Zobrazení LCD a menu


LCD displej má velkou 3,7" úhlopříčku a rozlišení 360×640 pixelů. Díky tomu je dotykové ovládání snadné, do jednotlivých tlačítek se snadno trefíte. Je dobré ale použít rozumně silný stisk, letmé polechtání sice mobil zaregistruje (tlačítko zmodrá), ale neaktivuje jej. Odezva menu by mohla být poněkud rychlejší. Díky "dotykovosti" se dá s mobilem teoreticky pracovat velmi rychle, ale výkon přístroje na to nestačí. Chvilku trvá, než najede další obrazovka a podobně.

Menu je navrženo velmi dobře s dvěma postranními sloupci. Nalevo je seshora přepínání mezi pořizováním videosekvencí a fotografií, sekvenční snímání, scénické režimy, rozlišení a nastavení (hlavní menu). Napravo pak ukončovací tlačítko fotoaparátu, blesk, autofokus, korekce expozice a režim prohlížení. V horním řádku zleva pak najdete ISO citlivost, vyvážení bílé a měření expozice, napravo pak ikonku použité paměti a stav baterie.


Takto pak vypadají první dvě stránky z hlavního menu. Nutno podotknout, že spousta nastavení se nuluje po pořízení snímku nebo vypnutí fotoaparátu. Potěšilo mě, že např. samospoušť se nemusí za každým snímkem nastavovat znovu.


Takhle vypadají např. volby ISO citlivosti a na pravém snímku je technické menu.


V režimu prohlížení funguje čidlo naklonění, takže pootočením mobilu začnou snímky samy rotovat. Dobrý nápad do doby, než si lehnete na bok :-) Mezi snímky se pohybujete jednoduchým tažením prstem. Vpravo dole je tlačítko pro ukázání informací o snímku.


Vyjede tedy toto menu, kde aspoň mě nejvíce zajímaly "Detaily". Ty se dělí na dvě stránky, první vás informuje o rozlišení, velikosti, názvu souboru a podobných záležitostech, druhá pak představuje některé EXIF informace.


Při snímání videa ikonky trochu prořídnou. Levý sloupec opět obsahuje přepínací tlačítko video/foto, následuje možnost zrychlit/zpomalit nahrávání videa, dále je to rozlišení a menu nastavení. Vpravo je ukončovací tlačítko, přisvětlovací dioda, korekce expozice a režim prohlížení. V horním řádku zbývá vyvážení bílé a zvuk, napravo pak stav baterie. Pravý snímek ukazuje možnosti volby rozlišení.


Z hlavního menu mobilu pak máte přístup k tzv. Galerii, ale prohlížení snímků je zde poněkud komplikovanější, především se nedostanete k EXIFu. Napravo vidíte demo-videosekvenci.



Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.