Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Samsung IT100: kompakt a kamera v jednom

16.6.2009, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
V dalším testu se podíváme na malý stylový Samsung IT100. Ten nabídne 12MPx rozlišení, láká na širokoúhlé 28mm ohnisko, chytrou automatiku Smart Auto, HD videosekvence a 5× optický zoom. To vše v malém líbivém kabátě s velkým 3,0" LCD displejem.

Noční scéna


No noční focení patří Samsung IT100 jen k průměru. Ještě nehodnotím kvalitu, ke které se dostanu později. Fotoaparát je spíše automat, takže uživateli nenabízí manuální nastavování expozice. Pokud chcete volit ISO citlivost, jste omezeni maximálním časem 1 sekundy, což je pro nižší citlivosti velmi málo. Chcete-li kvalitnější snímky, musíte sáhnout k nočnímu scénickému režimu, který při citlivosti ISO 80 může zvolit čas až 8 sekund, což už je pro slušnou část snímků dostatečné.


expoziční čas 6s, clona F3,8, citlivost ISO 80, ohnisko 46 mm, klikněte pro zvětšení

S ostřením měl fotoaparát trochu problém, ani jednou neukázal zelenou signalizaci správného zaostření. Dost často ale bylo zaostřeno správně. Holt nesmíte fotoaparátu všechno věřit. Snímek je ostrý, nikde nedochází k žádnému patlání. Je však postižen barevným šumem, zejména na chodnících. Na trávě se sice šum vyskytuje také, ale stále to vypadá jako tráva, a nikoli jako zelená hladká plocha. Pouze na obloze je šum vyloženě nepříjemný. Věru žádný zázrak, ale na malý kompakt s takto vysokou hustotou pixelů jde o vcelku přijatelný výsledek.


expoziční čas 1 s, clona F5,8, citlivost ISO 100, ohnisko 140 mm, klikněte pro zvětšení

Ze začátku měl fotoaparát trochu problém s ostřením, ale po menší změně ohniska tam a zpátky jako by se proměnil. Ostřil překvapivě úspěšně. Snímek je ostrý a detailní, šum je ještě přijatelný. Je však vidět, že 1sekundová expozice je prostě málo. Nenechte se mýlit korekcí expozice -0,7 EV v EXIFu, ta tam je nastavena jen proto, aby když při testu dosáhnu s vyšší citlivostí rozumné expozice, nebyl snímek moc přesvětlený.


expoziční čas 1 s, clona F5,8, citlivost ISO 200, ohnisko 140 mm, klikněte pro zvětšení

Tentokrát už fotoaparát tak hezky nezaostřil. Mírně vzrostl jasový šum, jehož struktura je průměrná. Občasné výrazně tmavší pixely totiž kazí možnosti pozdějších úprav (je při nich obrovské riziko výrazného zašumění). Snímek je díky vyšší citlivosti lépe prosvětlený.


expoziční čas 1 s, clona F5,8, citlivost ISO 400, ohnisko 140 mm, klikněte pro zvětšení

Zde sice Samsung IT100 zaostřil dobře, ale snímek se mírně rozmazává, působí trochu zastřeně, jakoby mlhavě. Více se objevují plošně větší barevné fleky. Pro krásné fotografie to už není, ale v rozumně malém rozlišení se ISO 400 dá použít.


expoziční čas 1 s, clona F5,8, citlivost ISO 800, ohnisko 140 mm, korekce -0,7 EV, klikněte pro zvětšení

Zde se opět podařilo fotoaparátu výborně zaostřit. Ve světlech působí snímek ještě vcelku rozumně, ale stíny jsou celé posety šumem a snímek v těchto oblastech získává nepříjemný modravý nádech.


expoziční čas 1/3 s, clona F5,8, citlivost ISO 1600, ohnisko 140 mm, korekce -0,7 EV, klikněte pro zvětšení

ISO 1600 už začíná trochu patlat a hlavně přináší velmi nepříjemný digitální šum. Rovněž zde modrají tmavé části snímku.


expoziční čas 1/6 s, clona F5,8, citlivost ISO 3200, ohnisko 140 mm, korekce -0,7 EV, klikněte pro zvětšení

I přes nízké rozlišení 3 MPx působí snímek v osvětlených částech překvapivě ostře a detailně. V těch zastíněných je to ale mnohem horší. Nekvalita jde vidět už i na takto zmenšeném snímku (500×375 pixelů).


Standardní scéna


V této části recenze se podíváme na několik standardních scén. Začneme šenovskými mlýny.


expoziční čas 1/750 s, clona F3,8, citlivost ISO 80, ohnisko 46 mm, klikněte pro zvětšení

Tentokrát jsem snímek fotil ráno, takže velká část budovy je zalita ve stínu. To se bohužel projevuje v silnějším šumu. Opět se objevuje typické ničení linií zvláštním zpracováním obrazu. Fotoaparát tak má sice tendenci zachovávat detaily a nerozmazávat málo kontrastní části obrazu do jednolitých ploch, ale nedá se hovořit o přesné ostrosti (linie jsou trhané).


expoziční čas 1/500 s, clona F5,3, citlivost ISO 80, ohnisko 117 mm, klikněte pro zvětšení

Na tomto snímku fotoaparát rovněž díky zvláštnímu charakteru šumu roztrhává linie, v pravé části je opět nižší ostrost.


expoziční čas 1/500 s, clona F4, citlivost ISO 80, ohnisko 59 mm, klikněte pro zvětšení

Snímek má poměrně málo šumu, na tenkých větvích je patrná chromatická aberace. Obloha je kvůli silnému světlu přepálená a ACB zde vůbec nepomáhá.
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.