Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Samsung IT100: kompakt a kamera v jednom

16.6.2009, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
V dalším testu se podíváme na malý stylový Samsung IT100. Ten nabídne 12MPx rozlišení, láká na širokoúhlé 28mm ohnisko, chytrou automatiku Smart Auto, HD videosekvence a 5× optický zoom. To vše v malém líbivém kabátě s velkým 3,0" LCD displejem.
Dále se podíváme na několik ilustračních fotografií, které dokládají, jak fotoaparát v praxi fotí.


expoziční čas 1/60 s, clona F5,8, citlivost ISO 100, ohnisko 140 mm, klikněte pro zvětšení

Blíže už to se 140mm ohniskem nešlo, ale i tak docela slušné. Snímku lze vytknout jen nepříjemný charakter šumu.


expoziční čas 1/500 s, clona F5, citlivost ISO 80, ohnisko 100 mm, klikněte pro zvětšení

Vcelku rozumná práce. Detaily ujdou (i když SPZ na vzdálenějších autech mají tendenci slít se do šedé), šum má svou typickou "trhající" charakteristiku.


expoziční čas 1/750 s, clona F3,4, citlivost ISO 100, ohnisko 28 mm, klikněte pro zvětšení

Zde fotoaparát potěší širokým 28 mm ohniskem. Zkoušel jsem snímek na ISO 80 i ISO 100 a vyšší citlivost měla paradoxně trochu lepší výsledky. Má sice obecně vyšší šum, ale s příjemnější charakteristikou. ISO 80 má sice hladší plochy, ale občas se objeví jasově značně ustřelené pixely, to se u "stovky" nestává. ISO 100 má rovněž větší soudržnost linii, netrhá tolik obraz.


expoziční čas 1/250 s, clona F3,4, citlivost ISO 80, ohnisko 28 mm, klikněte pro zvětšení

Pro makro fotografie není fotoaparát právě dělaný. Je nutno být vzdálen od předmětů alespoň ty čtyři centimetry, u květin i o něco více. Rozmazávat pozadí se vám tedy příliš nepovede i kvůli poměrně vysoké cloně. Některé části na listech se trošku rozpatlávají, ale většinou se IT100 celkem snaží. Opět jen zamrzí nepříjemný charakter šumu. Ten je sice nevýrazný a na většině plochy si ho téměř nelze všimnout, ale občas se objeví výrazněji odlišné pixely, na které je zpravidla odšumovací software krátký a při úpravách snímku se hodně zviditelní.


expoziční čas 1/250 s, clona F9,5, citlivost ISO 80, ohnisko 28 mm, klikněte pro zvětšení

Díky silnému protisvětlu je obloha dosti světlá, zatímco krajina se utápí ve stínech. V nich pak roste šum (viz silnice nebo budovy), barvy jsou dosti slabé. Ani ACB snímku nijak zvlášť nepomůže.


expoziční čas 1/30 s, clona F5,8, citlivost ISO 400, ohnisko 140 mm, klikněte pro zvětšení

Jedno interiérové foto při ISO 400. Stabilizace zde sice pomohla, ale je vidět, že udržet 1/30 s při ohnisku 140 mm není právě jednoduché. Své hovoří i silnější jasový šum, který ničí detaily.


expoziční čas 1/750 s, clona F3,4, citlivost ISO 80, ohnisko 28 mm, klikněte pro zvětšení

Nepříznivé počasí se světlou oblohou se opět podepsalo na méně výrazných barvách. Výsledek sice není dech beroucí, ale určitě lze vyzdvihnout snahu o rozumné vykreslení, žádné zbytečné agresivní odšumování, které by snímek celý rozpatlalo (i když odšumování zde vidět je).


expoziční čas 1/45 s, clona F3,4, citlivost ISO 400, ohnisko 28 mm, korekce -0,7 EV, klikněte pro zvětšení

Kvalita snímku nic moc. Hodně šumu, zejména barevného, ostrost spíše horší. Zde fotoaparát opravdu neodvedl dobrou práci.
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.