Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Samsung IT100: kompakt a kamera v jednom

16.6.2009, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
V dalším testu se podíváme na malý stylový Samsung IT100. Ten nabídne 12MPx rozlišení, láká na širokoúhlé 28mm ohnisko, chytrou automatiku Smart Auto, HD videosekvence a 5× optický zoom. To vše v malém líbivém kabátě s velkým 3,0" LCD displejem.
Tak a teď už si jen shrňme poznatky, ke kterým jsme v průběhu testu dospěli. Samsung IT100 je poměrně kvalitně zpracován, potěší při svých malých rozměrech 5× optickým zoomem. Objektiv začíná na širokoúhlých 28 mm, což je jeho další plus stejně jako optická stabilizace. Ti, kteří mají rádi videosekvence, budou z nového fotoaparátu nadšeni. Nabízí velmi dobrou kvalitu danou HD rozlišením (i když mírný prostor na zlepšení obrazu zde ještě je), je podporován optický zoom, stabilizace, dokonce lze natáčení pozastavit a při natáčení tak vlastně stříhat. Výdrž na baterie patří ve své třídy k mírně lepšímu průměru, velkou výhodou je i nabíjení přes USB port.

Objektiv neuvěřitelně překvapil absencí zkreslení v celém rozsahu ohnisek, nižší aberací, rovněž s vinětací je na tom překvapivě dobře a paradoxně je nejvýraznější zhruba někde uprostřed ohniskového rozsahu. Testovaný kousek měl ale slabší ostrost v pravé části. Radost udělá i obrovská nabídka nastavení barev, ať už se jedná o vyvážení bílé, barevné profily nebo vlastní nastavení ladění barev včetně negativu, ostrosti, kontrastu, nebo saturace. Rychlost fotoaparátu je vyhovující, sekvenční snímání je ale pomalé (nebo rychlé, ale v nedostatečné kvalitě). Zajímavé jsou i Smart funkce a průvodce focením.



Z negativních stránek lze zmínit horší světelnost jinak poměrně dobrého objektivu. Nepotěší nutnost delšího stisku tlačítka spuštění fotoaparátu. LCD displej má sice krásný ostrý obraz, ale zasloužil by si trochu lepší pozorovací úhly. To ale není tak velký problém, hlavně by to chtělo zlepšit pozorovatelnost při silném světle, ta nadělá větší paseku. Autofokus je sice poměrně rychlý, ale mohl by být jistější. Občas se rozhodně nespolupracovat, nebo špatně informuje o zaostření (nezaostřenou fotografii prohlásí za zaostřenou a naopak). Makro režim je jen průměrný.

U fotoaparátu bych uvítal trochu nižší rozlišení pro menší úroveň šumu. Na 12MPx snímač s 1/2,33" úhlopříčkou sice podává IT100 poměrně přijatelné výkony (při ISO 100, protože u nižšího ISO 80 dochází k trochu výraznějšímu "rozbíjení" linií), ale pro snížení šumu by to bylo lepší. Nezaškodil by ani trochu méně agresivní algoritmus zpracování snímků. Trochu zazlobí mírné prodlevy, nutnost čekání na zpracování předchozího snímku (samotné zpracování je ale většinou rychlé). Mrzí mě, že funkce ACB pro vyrovnávání stínů má většinou tak malý účinek, že mezi snímky není žádný rozdíl. Rovněž bych uvítal, kdyby fotoaparát ukazoval hodnotu korekce expozice. Její ikonka se sice ukazuje, ale nápis "-0,7 EV" je každopádně nápadnější.

Celkově je nutno říci, že Samsung IT100 je poměrně dobrý fotoaparát. Je sice z větší části automatický, ale přesto nabídne bohatou výbavu a na svou třídu ještě přijatelné obrazové výkony (rozpatlává, ale ne do jednolitých ploch). Raději ale nastavte při dobrém světle natvrdo ISO 100, protože u ISO 80 fotoaparát funguje poněkud divně. Jde zejména o zpracování snímků, které je při této citlivosti trochu více agresivní než u ISO 100. Myslím, že by si IT100 zasloužil poněkud nižší cenu, 8000 Kč je docela hodně.


Poměrně dobrý objektiv (bez větších optických chyb)
Špatná pozorovatelnost LCD v silnějším světle
Kvalitní HD videosekvence
Náladový autofokus
Příjemný rozsah ohnisek
Vyšší cena
Rozsáhlá nabídka režimů barev
Horší světelnost
Nabíjení přes USB
Ikona Odkaz na databázi
Orientační cena: 8 000 Kč s DPH


Za zapůjčení fotoaparátu Samsung IT100 děkujeme Samsungu.


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.