Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Samsung MV800: pro každý úhel i autoportréty

10.11.2011, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Samsung MV800 může při pohledu na specifikace vypadat poněkud běžně, ale není tomu tak. Je totiž vybaven plně výklopným LCD displejem (o 180°) pro focení nad hlavou nebo od země a 2 tlačítky spouště pro autoportréty. K tomu má velké množství zajímavých režimů.

Autofokus, ostření


Samsung MV800 nabízí pouze automatické ostření, máte ale bohaté možnosti výběru ostřících bodů. Je zde slušná automatika jejich výběru, bodové ostření a nesmí chybět ani dotykové ostření. Buď zaostříte a fotoaparát rovnou vyfotí snímek nebo jen vyberete polohu bodu a zaostříte až namáčknutím spouště. Dále je tu detekce tváří, která má průměrnou úspěšnost. Vedle klasického ostření je zde ještě makro režim.





V normálním režimu je minimální ostřící vzdálenost zhruba 18 centimetrů, pak sice trochu klesne, ale následně roste až na 80 centimetrů. V makro režimu můžete ostřit od 2,5 centimetru, na nejdelším ohnisku pak potřebujete přibližně 50 cm. Maximální zvětšení napovídá, že makro není úplně nejlepší. Jen 0,7× přepočtené zvětšení není až tak mnoho a telemakro s 0,2× zvětšením bohužel vůbec nenadchne.





Rychlost ostření je jen průměrná, zde by fotoaparát mohl být trochu rychlejší. Na druhou stranu potěší docela slušná úspěšnost. Zde je ukázka makra a sami vidíte, že není zázračné. Zamrzí silnější vinětace objektivu.




expoziční čas 1/30 s, clona F3,3, citlivost ISO 200, ohnisko 26 mm, klikněte pro zvětšení



Nastavení expozice, automatika


Fotoaparát nabízí automatické nastavení expozice, k dispozici máte samozřejmě korekci expozice od -2 EV do +2 EV. Měření expozice může být celoplošné, středové, bodové a případně také propojené s detekcí tváře. V kategorii levnějších kompaktů patří k těm spolehlivějším, stinnou stránkou je omezený dynamický rozsah ve světlech, kdy dochází k přepalům. Citlivosti nabízí rozsah od ISO 80 do ISO 3200, automatika končí na ISO 400. V režimu DUAL IS je možno dosáhnout ISO 800. Časy mají rozsah od 1/2000 s do 1 sekundy, DUAL IS pak končí na 1/8 sekundy.

Přestože fotoaparát nemá přímo manuální nastavení expozice, lze jej menší oklikou dosáhnout v omezeném rozsahu. Je zde totiž noční režim s trvale nastavenou citlivostí na ISO 80. Můžete však nastavit expoziční čas od 1 do 16 sekund a také lze aktivovat ND filtr. Obojí může být i automatické. Podle toho, co nastavíte pevně a co necháte na automatice, tak můžete mít omezenou prioritu clony, časy, případně plný manuál. Automatika může v tomto režimu nastavit i kratší časy než 1 sekunda, ručně to ale nejde.





Světelnost je se svými hodnotami F3,3 na širokém ohnisku i F5,9 na nejdelším jen průměrná, či lehce podprůměrná. Bohužel co se týče průběhu světelnosti, je na tom objektiv ještě hůře. Vždyť na 70mm ohnisku má opravdu velmi špatnou hodnotu F5,8! Pak ale světelnost zázračně spadne na F4,4 a na delších ohniscích patří objektiv k těm světelnějším. Ke clonění je použit ND filtr s 3EV účinkem.


Videosekvence


Podporovány jsou maximálně HD videosekvence v rozlišení 1280×720 pixelů, k dispozici máte i menší rozlišení a snímkovací frekvence 30 nebo 15 fps. Fotoaparát má i dynamickou stabilizaci (nebo se tak alespoň snaží chovat), nicméně až tak účinná zase není.





Stinnou stránka videa je poměrně silné odšumování a detaily tak neodpovídají danému rozlišení. Ostření je docela slušné a rychlé, jen nerado však ostří na kratší vzdálenosti. Přicloňování je lehce skokové. Jako u většiny CCD čipů, i zde se dočkáte smear efektu. U Smart Auto režimu ale z nějakého záhadného důvodu fotoaparát nenatáčí zvuk.
  • 1280×720 HQ / 30 fps - cca 1200 kB/s
  • 1280×720 HQ / 15 fps - cca 600 kB/s
  • 1280×720 / 30 fps - cca 1050 kB/s
  • 1280×720 / 15 fps - cca 500 kB/s
  • 640×480 / 30 fps - cca 450 kB/s
  • 640×480 / 15 fps - cca 250 kB/s
  • 320×240 / 30 fps - cca 120 kB/s
  • 320×240 / 15 fps - cca 70 kB/s

Kvalitu videa můžete posoudit na dvou ukázkových videosekvencích. První je venkovní o délce 39 sekund (45 MB), druhá pak interiérová o 37 sekundách (42 MB).


Stabilizace


Samsung MV800 disponuje optickou stabilizací. Ta má u videosekvencí dynamický režim, což trochu vylepšuje výsledky u videa, ale na dynamické stabilizace přístrojů jiných značek to ještě nemá. Test proběhl s expozičním časem 1/8 sekundy a 104mm ohniskem na zhruba 2m vzdálenost.



bez stabilizace



se stabilizací



s duální stabilizací (ISO 800)



se stativem



Účinek stabilizace je sice trochu náladový, ale proti starším Samsungům lze stabilizaci označit jako účinnější. Duální stabilizace zvyšuje i ISO citlivost, takže zkracuje čas, ale také zvětšuje množství šumu.


Fotografování portrétů, blesk


Do interiérů se fotoaparát hodí díky slušně širokému ohnisku, na druhou stranu bude překážet nepříliš dobrá světelnost. Na detailnější portréty má rozumná ohniska, ale opět zde nečekejte dobrou světelnost a více rozmazané pozadí. Kolem 100mm ohniska tu ale máte polohy s F4,4 a F5,1, které jsou na toto použití celkem dobré.




expoziční čas 1/60 s, clona F5,1, citlivost ISO 120, ohnisko 104 mm, klikněte pro zvětšení



Jak vidíte, pozadí se trochu maže, na běžný kompakt to není špatné, ale samozřejmě nepočítejte, že byste mohli fotit portréty jak ze zrcadlovky nebo profi kompaktů. Na to objektiv prostě nestačí. S bleskem je tvář pěkně prosvětlena a nutno uznat, že míra detailů je na běžný kompakt velmi slušná, byť i zde najdete nějaké to patlání (zejména ve vlasech).




hrátky s Komickým portrétem



Fotoaparát díky svému výklopnému displeji umožňuje zejména velmi pohodlné focení autoportrétů a musím uznat, že se překvapivě snadno hledá správná kompozice (samozřejmě si musíte zvyknout na to, že při focení otočeným fotoaparátem je vše naopak). K tomu se přidává režim Komický portrét, který s vašim obličejem bude dělat velmi zajímavé věci.


Výdrž baterie


Napájení energií zajišťuje maličký Li-Ion akumulátor BP70A s podobně nízkými hodnotami napětí 3,7 V a kapacity 740 mAh. Samsung uvádí výdrž na 200 snímků nebo 70 minut HD videa, což není mnoho. Praxe není těmto údajům moc vzdálená. Testy probíhají s trochu menším počtem záblesků, takže zpravidla dosahuji trochu vyšších hodnot, nicméně i tak můžete čekat jen mezi 210 a 230 snímky na jedno nabití. Akumulátor se nabíjí přes USB port.
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.