Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Samsung MV800: pro každý úhel i autoportréty

10.11.2011, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Samsung MV800 může při pohledu na specifikace vypadat poněkud běžně, ale není tomu tak. Je totiž vybaven plně výklopným LCD displejem (o 180°) pro focení nad hlavou nebo od země a 2 tlačítky spouště pro autoportréty. K tomu má velké množství zajímavých režimů.

Sférické zkreslení


Co se týče zkreslení, není na tom objektiv vůbec špatně. Na širokém ohnisku má jen mírné sférické zkreslení (+0,4 %). Na delších ohniscích najdete střední poduškovité zkreslení s hodnotou -0,7 %.


26mm ohnisko

130mm ohnisko


Vinětace


Ačkoli hodnoty ztmavení rohů nejsou příliš vysoké (na nejširším ohnisku 0,7 EV, na zbytku ohnisek kolem 0,4 EV), je vinětace poněkud problém. Vtip je totiž v tom, že se dotýká skutečně jen naprostých růžků obrazu, kde najednou obraz znatelně a rychle ztmavne. Kdyby měla vinětace pozvolnější nástup, nikdo by si jí nevšiml.





Kresba v praxi


Vyzkoušíme kresbu objektivu uprostřed, na hranách i v rozích obrazu. Začneme ostřením na krátkou vzdálenost.


26mm ohnisko



42mm ohnisko

71mm ohnisko

130mm ohnisko

Středová ostrost je dobrá na středních ohniscích. Na širších není tak výrazná a naopak u delších trochu ztrácí kontrast. Rohová ostrost je přijatelná pouze u 42mm ohniska, u všech ostatních jsou na tom rohy docela bídně. Dále se podíváme na výsledky při ostření na větší vzdálenosti.


26mm ohnisko



50mm ohnisko

82mm ohnisko

130mm ohnisko

Ani větší vzdálenost snímkům moc nepomohla. Středová ostrost je docela v pořádku (byť ovlivněna silným odšumováním), horší je to s rohy, které opět s výjimkou středních ohnisek nepředvádí právě nejlepší ostrost.


Chromatická aberace


V neposlední řadě se podíváme i na chromatickou aberaci.



26mm ohnisko



36mm ohnisko



60mm ohnisko



82mm ohnisko



130mm ohnisko



Co se týče této optické chyby, není na tom fotoaparát úplně nejhůř. Na širších ohniscích se vyskytuje minimálně, patrnější začne být u ohnisek přes 80 mm.
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.