Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Samsung MV800: pro každý úhel i autoportréty

10.11.2011, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Samsung MV800 může při pohledu na specifikace vypadat poněkud běžně, ale není tomu tak. Je totiž vybaven plně výklopným LCD displejem (o 180°) pro focení nad hlavou nebo od země a 2 tlačítky spouště pro autoportréty. K tomu má velké množství zajímavých režimů.
Samsung MV800 je zajímavým řešením ve třídě malých stylových kompaktů. Má výklopný displej o celých 180°, díky čemuž je zejména focení autoportrétů mnohem snazší, než je obvyklé u jiných přístrojů. Stejně tak usnadňuje focení nad hlavou nebo při zemi. Displej je dotykový, ovládání je rychlé a pohodlné, jen bych uvítal o něco vyšší rozlišení. Displej je uchycen na dosti širokém kloubu, díky čemuž je celé řešení poměrně tuhé. Přesto je cítit, že je fotoaparát ze dvou částí a dá se předpokládat, že se časem bude (ze začátku velmi malá) vůle trochu zvětšovat.

Objektiv sice nese značku Schneider-Kreuznach, ale musím přiznat, že v tomto případě se slavné jméno do optických kvalit až tak neprojevilo. Světelnost i makro je jen průměrné, vinětaci si občas všimnete a největším problémem je výrazná rohová neostrost. Naopak potěší jen velmi mírné zkreslení, malá chromatická aberace na širších ohniscích a široké 26mm ohnisko. Rychlost ostření je v průměru své třídy. Expozici nastavuje jen automatika, jako u většiny Samsungů se ale dá využít noční režim k jakémusi omezenému režimu priority clony, času nebo dokonce plného manuálu.





Videosekvence mají sice HD rozlišení, ale kvalita obrazu by mohla být i lepší. Menší výhrady mám k přicloňování i smear efektu, ale to je dáno tím, že je využit CCD čip. Stabilizaci hodnotím jako docela slušnou, proti starším Samsungům je vidět krok vpřed. Malá baterie moc nevydrží a fotoaparát je tak nutno častěji nabíjet. Neznamená to však, že by byla výdrž znatelně menší než u konkurence a hodnoty udávané výrobcem se mi dokonce podařilo lehce překonat. Potěší přítomnost expozičního bracketingu, v této třídě nevídaného jevu.

Co se týče kvality obrazu, Samsung MV800 není zdaleka ani prvním, ani posledním kompaktem, který ukazuje, že cpát 16 megapixelů na malý 1/2,3" čip opravdu není dobrý nápad. Zpracování obrazu tak musí být poměrně agresivní a nerozmytých obrázků se nedočkáte ani na nejnižší ISO citlivost. Na druhou stranu se občas fotoaparát pochlapí a zachovává více detailů než na jiných snímcích. V čem ale fotoaparát skutečně kraluje, je nabídka nejrůznějších scénických režimů, které lze navíc upravovat dle libosti. Efektů je zde skutečně nekonečné množství.

Samsung MV800 je tedy rozhodně velmi zajímavou hračkou, se kterou si můžete hrát snad donekonečna. Na druhou stranu, pokud jsou vaší prioritou hlavně kvalitní snímky a video, jsou v této cenové kategorii i fotoaparáty, které to zvládnou lépe.


Velmi malé rozměry
Optické chyby (neostrost v rozích, vinětace)
Výklopný displej
Zbytečně agresivní odšumování, vysoký šum
Snadné focení autoportrétů, nad hlavou a při zemi
Slabší výdrž na baterie
Příjemné dotykové ovládání
Ikona Odkaz na databázi
Množství scénických režimů
Ikona Odkaz na databázi
Noční režim s možností nastavení expozice
Ikona Odkaz na databázi
Cena v době testování: 5 500 Kč s DPH


Za zapůjčení fotoaparátu Samsung MV800 děkujeme Samsungu.

Fotoaparát Samsung MV800 a široký výběr dalších produktů naleznete na www.fotoskoda.cz.
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.