Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Samsung NV100HD: lovec megapixelů

25.11.2008, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Společnost Samsung nám k testu poskytla další zajímavý kompakt. Model NV100HD nabízí pořizování HD videosekvencí, 3,6× optický zoom s širokoúhlým ohniskem od 28 mm, velký dotykový displej s vysokým rozlišením a téměř 15MPx snímač. Rozhodně je co zkoumat.

Autofokus, ostření



Tento stylový kompakt nabízí pouze automatické ostření. V menu si můžete vybrat, zda chcete používat klasické automatické ostření nebo makro. Menší problém je v tom, že budete muset často mezi těmito režimy přepínat. Makro režim sice umožňuje ostřit již od několika málo centimetrů, ale na větší vzdálenosti začíná mít velké problémy a je nutno přepnout na klasické ostření. To zase dobře ostří na dálku, ale velmi špatně na malé vzdálenosti. Ani jeden z těchto režimů není příliš univerzální, resp. ostřící vzdálenosti se moc nepřekrývají.

Normální režim totiž k zaostření vyžaduje celých 40 centimetrů, což je na dnešní poměry až příliš velká vzdálenost. Jiným kompaktům zpravidla stačí i méně než poloviční vzdálenost a přepínání na makro režim u nich není příliš časté. Bohužel u NV100HD je to kvůli velké vzdálenosti nutné k zaostření poměrně častá činnost. Na nejdelším ohnisku ostří od 60 centimetrů, což je poměrně příjemné. Makro režim zaostří na nejširším ohnisku od 4,5 centimetru, na nejdelším ohnisku vyžaduje 34 cm.

Co se týče rychlosti ostření, pak vám Samsung NV100HD udělá vyloženě obrovskou radost. Na nejkratším ohnisku překonává prakticky všechny kompakty a blíží se rychlosti ostření pomalejších zrcadlovek. Na nejdelším ohnisku to trvá trošku déle, ale stále je mnohem rychlejší než většina kompaktů na širokém ohnisku. Fotoaparát je skutečně velmi pohotový.

Trochu horší je to s úspěšností ostření. Fotoaparátu nesvědčí horizontální hrany, na ty opravdu nerad a špatně ostří. Pokud mu ale předhodíte něco svislejšího, chytne se okamžitě. I za dne se občas stane, že rámeček autofokusu zčervená a fotoaparát neostří. Po opakovaném ostření se už zpravidla chytne. Naštěstí to není příliš častý jev, takže fotoaparát v drtivé většině případů focení ve dne nebude dělat problémy. Horší je to při nedostatku světla. Na delší vzdálenosti je ostření často neúčinné, nicméně model NV24HD v tomto ohledu výrazně překonává. Pokud se ve tmě fotí na kratší vzdálenosti, tedy tam, kam dosvítí pomocné AF světlo, lze fotoaparát většinou po jednom nebo dvou pokusech přesvědčit k zaostření.

Velmi zajímavý je režim autoportrét. Když namíříte fotoaparát na sebe, začne podle vhodnosti kompozice vydávat zvuky (podobné jako na přechodu pro chodce). Když ťuká rychle, víte, že jste na fotografii ideálně umístěni a můžete pořídit svůj autoportrét. Skvělá je také možnost navolit bod ostření dotykem na LCD displeji. Je to velmi rychlé, pohotové a účinné.


Makro režim


Ke kleštím jsem se mohl dostat velmi blízko, díky širokému ohnisku to tak ale úplně nevypadá. S ostřením nebyl problém, využil jsem možnost dotykového určení ostřícího bodu. Jednoduše jsem držel fotoaparát s touto kompozicí, prstem klepnul na LCD displeji do prostoru konce kleští a tam fotoaparát také ostřil.
 

expoziční čas 1/40 s, clona F2,8, citlivost ISO 100, ohnisko 28 mm, klikněte pro zvětšení

Fotografie mi připadá být mírně podexponována, ale tak vypadá většina fotografií na bílém papíře. Šum je na ISO 100 přijatelný, ale v šedivých částech (kovová část kleští) je patrný barevný šum.


Nastavení expozice, automatika


Samsung NV100HD nabízí nejen automatické režimy nastavení expozice, ale také manuální režim. Bohužel prioritní režimy k dispozici nejsou, což je škoda. Každopádně manuální režim je u stylového kompaktu poměrně netypický a je třeba jej ocenit.

Automatika volí i na ISO AUTO maximálně ISO 200, což se může zdát poměrně málo. I za dne tak v místnostech dostanete třeba sekundovou expozici. Takto dlouhá expozice je v automatickém režimu navíc maximální. Chcete-li delší, nezbude nic jiného než navolit režim Ohňostroj (ISO 100, max. 4 sekundy) nebo využít manuálního režimu nastavení expozice. Volba maximální automatické citlivosti ISO 200 je však z jistého pohledu docela rozumná. Fotoaparát totiž od citlivosti ISO 400 včetně produkuje silně zašuměné fotografie a ISO 200 je tak poslední použitelná citlivost.

Manuální režim nabízí pouze dvoupolohovou clonu. Na nejkratším ohnisku máte na výběr F2,8 a F7,3, na nejdelším pak F5,9 a neskutečně vysokou clonu F15! U časů je to mnohem lepší, neboť je vám umožněno použít až 16 sekund. Na dotykovém LCD displeji se však expoziční čas nastavuje tažením prstu poměrně nepříjemně a nepřesně. Chtělo by to trochu větší citlivost. Expozici fotoaparát nastavuje rozumně a dá se přirozeně upravovat jak korekcí expozice, tak třeba namířením fotoaparátu na světlejší nebo tmavší část snímku. Tuto techniku osobně používám docela rád a NV100HD se v tomto případě chová rozumně, není příliš přecitlivělý, takže požadovanou expozici trefíte zpravidla na první pokus.


Stabilizace obrazu


Fotoaparát je vybaven optickou stabilizací v objektivu, nicméně fotograf má k dispozici i digitální stabilizaci. Ta však nefunguje na principu navýšení ISO citlivosti, jako je tomu u většiny jiných fotoaparátů. Samsung využívá zpracování již pořízené fotografie. Testovací snímky jsem pořizoval na maximální ohnisko 102 mm, tedy s clonou F5,9. Citlivost byla nastavena na ISO 200 a expoziční čas na 1/2,5 sekundy (metadata v EXIFu však ukazují hodnotu 1/3 sekundy). Fotil jsem ze vzdálenosti zhruba tří metrů z ruky. Vybíral jsem nejostřejší snímky, které se mi podařilo zachytit. Jedná se o 100% výřezy, tedy bez zmenšení.


stabilizace vypnuta


stabilizace zapnuta


DUAL IS (optická + digitální stabilizace)


stativ

Snímky bez stabilizace jsou pochopitelně silně rozmazané a jen stěží dokážete vyfotit snímek tak, aby byla písmena čitelná. Z cca 8 pokusů bylo 6 snímků naprosto nepoužitelných a dva takto neostré. Optická stabilizace je poměrně účinná, písmena jsou již čitelná, ale do správné ostrosti to má pořád daleko. Digitální stabilizace v průběhu testu podávala zpravidla mírně lepší výsledky než jen optická stabilizace. Snímky jsou sice trošku ostřejší, ale zase je na nich dobře vidět digitální zpracování, takže raději doporučím pouze optickou stabilizaci. Ostatně testovací fotografie se povedla lépe režimu pouhé optické stabilizace. Stativ je naprosto o něčem jiném, ostrost je mnohem lepší. Lze si však všimnout, že ISO 200 už není pro úroveň detailů právě nejvhodnější.


Expoziční a fotografické režimy


Hlavní volby ovládacích režimů spočívají v kolečku, které je na pravé straně horní části fotoaparátu. Točí se s ním snadno, takže rychlá změna režimu nečiní problémy.



Obsahuje pouze 8 voleb, což je dnes trochu překvapivé. Zpravidla sem výrobci umísťují všechno možné i nemožné. Výhodou je tak jednoduchost.
  • AUTO - Jednoduchý režim pro ty, kteří nechtějí nic nastavovat. Uživatel však stále může nastavovat typ a oblast ostření, blesk, rozlišení a kvalitu JPEG komprese, detekci tváře, samospoušť, zvukovou poznámku, stabilizaci a živost barev.
  • P (Program) - Fotograf může nastavit veškeré parametry kromě expozice. Může ale využít její korekci v rozmezí -2 EV až +2 EV.
  • M (Manual) - Fotograf má plný přístup k veškerým nastavením, tedy včetně clony a expozičního času. Clona je pouze dvoupolohová a nastavování času je pomocí tažení prstu na LCD displeji trochu zdlouhavé a nepříliš přesné.
  • DUAL IS - Duální stabilizace obrazu. Překvapivě funguje jako optimalizace již pořízené fotografie, nikoli jen pouhým zvýšením ISO citlivosti.
  • Noční režim - Režim pro noční focení. Je možno využít až 8sekundovou expozici (standardní automatické režimy podporují maximálně 1 sekundu).
  • Snímek s retuší - Tento režim standardně retušuje snímek pro dosažení lepšího vzhledu pokožky fotografovaných osob.
  • SCENE - Pod tímto režimem se skrývá bohatá nabídka scénických režimů
  • Videosekvence

Dále se podíváme na nabídku scénických režimů. Předkládám zde popis režimu tak, jak jej uvádí menu ve fotoaparátu. Popisky ale nijak nevysvětlují, čeho se snaží fotoaparát dosáhnout. Je to jen rozvedení názvu režimu, tedy zbytečný popisek. Ostatně posuďte sami:
  • Portrét - Tento režim je vhodný pro fotografování lidí.
  • Děti - Tento režim je vhodný pro děti, které jsou stále v pohybu.
  • Krajina - Tento režim je vhodný pro scénickou fotografii.
  • Detail - Tento režim je vhodný pro fotografování blízkých objektů.
  • Text - Tento režim je vhodný pro pořízení jasného snímku dokumentů.
  • Západ slunce - Tento režim je vhodný pro fotografování západu slunce.
  • Svítání - Tento režim je vhodný pro fotografování svítání.
  • Protisvětlo - Tento režim je vhodný pro fotografování se sluncem nebo jasným světlem za objektem.
  • Ohňostroj - Tento režim je vhodný pro fotografování ohňostrojů.
  • Pláž & Sníh - Tento režim je vhodný pro fotografování na pláži a v zasněžené krajině.
  • Autoportrét - Tento režim je vhodný pro autoportréty.
  • Jídlo - Tento režim je vhodný pro fotografování zátiší, na příklad jídla.
  • Kavárna - Tento režim je vhodný pro fotografování v kavárně či restauraci.


Videosekvence


Již dle názvu se Samsung NV100HD může chlubit podporou HD formátu. Tedy fotografií v rozlišení 1920×1080 pixelů a videosekvencemi v rozlišení 1280×720 pixelů. Obrazová kvalita je dobrá, ale do velmi dobré jí ještě trochu chybí. Např. Panasonic FZ28 má ostřejší obraz, každopádně video v takto vysokém rozlišení vám jen tak nějaký kompakt nenabídne.



Fotoaparát umožňuje při pořizování videosekvencí používat optický zoom, což je chvályhodné. Máte na výběr mezi videosekvencí beze zvuku, pak se zvukem, který se vypíná při zoomování, a se zvukem za všech okolností. Samsung NV24HD podporoval právě jen druhou možnost, která je upřímně řečeno tou nejhorší. Výpadky zvuku totiž kvalitě videa nijak nepřidají. NV100HD má naštěstí možnost zachytávat zvuk i při zoomování, takže se žádné nepříjemné výpadky zvuku nekonají a z videosekvencí má člověk konečně dobrý pocit. Skvěle.

Při zoomování se obraz dočasně rozostří, ale poměrně rychle se zaostří zpátky. Podporována je i optická stabilizace. Již tradičně je problémem smear efekt při snímání proti slunci, bílý pruh přes obrazovku není příjemný. Ale tento problém postihuje snad všechny fotoaparáty. Přicloňování je plynulé bez nepříjemných skoků, takže Samsung NV100HD se opravdu může chlubit poměrně kvalitními klipy. Videosekvence téměř nemají chybu. Nabízí pak tyto režimy videosekvencí, které se ukládají ve formátu MP4 (H.264):
  • 1280×720 HQ / 30 fps - cca 1350 kB/s
  • 1280×720 HQ / 15 fps - cca 850 kB/s
  • 1280×720 / 30 fps - cca 900 kB/s
  • 1280×720 / 15 fps - cca 500 kB/s
  • 640×480 / 30 fps - cca 300 kB/s
  • 640×480 / 15 fps - cca 150-200 kB/s
  • 320×240 / 60 fps - cca 150 kB/s
  • 320×240 / 30 fps - cca 100 kB/s
  • 320×240 / 15 fps - cca 60-70 kB/s

Chcete-li sami porovnat úroveň videosekvencí, můžete si stáhnout ukázkový snímek v plném rozlišení 1280×720 HQ při 30 fps. Má délku 22 sekund a zabírá 28,5 MB. Velmi zajímavý je i režim 320×240 pixelů při 60 fps. Video je skutečně nádherně plynulé.


Fotografování portrétů, blesk


Pro fotografování portrétů má fotoaparát trochu krátké maximální ohnisko, zejména pokud raději fotíte z větší vzdálenosti, díky čemuž bývají fotografie o něco přirozenější. Každopádně 102 milimetrů je pro portrétní fotografii stále více než dostatečné. Vzhledem k vysoké cloně F5,9 na nejdelším ohnisku bude ale trochu problém s rozmazáváním pozadí, to vám fotoaparát příliš nenabídne.


expoziční čas 1/400 s, clona F5,9, citlivost ISO 100, ohnisko 102 mm, klikněte pro zvětšení

Zde jsem měl velké problémy s ostřením, což bylo zapříčiněno nastaveným makro režimem. Na tuto vzdálenost již odmítal poslušnost. Opravdu doporučuji dát si na to pozor, abyste neodcházeli s rozmazanými obrázky jako já. Silné boční světlo rozhodně není dobré pro focení těchto snímků, takže alespoň porovnáme, jak moc si polepšíte aktivací blesku.


expoziční čas 1/320 s, clona F5,9, citlivost ISO 100, ohnisko 102 mm, blesk, klikněte pro zvětšení

Blesk dokázal mnohem lépe vyvážit vysoké kontrasty a jeho bílá barva kupodivu nepůsobí jako pěst na oko. Žlutá barva slunečního svitu a bílého světla blesku se bije jen trochu, čekal jsem to horší. Lze tedy říci, že blesk v tomto případě pomohl. Taky si lze všimnout, že aktivace normálního ostření výrazně pomohla ostření, které se chytlo hned napoprvé. Detaily jsou slušné, trochu mě zklamal barevný šum ve vlasech.

Pro focení portrétů můžete využít detekci tváří, která pracuje poměrně slušně. Je rychlá a poměrně úspěšná, takže jejím používáním při focení rozhodně nic nezkazíte.


bez korekce

s korekcí

Blesk je u fotoaparátu této kategorie překvapivě výklopný. Těžko říci, zda to něčemu výrazně pomáhá, každopádně pořídit fotografii s červenýma očima není až tak jednoduché. Často je tento efekt dobře potlačen, nebo je alespoň poměrně slabý. Pokud se už objeví, není těžké jej odstranit pomocí speciální funkce ve fotoaparátu.

Na dalších snímcích vidíte sílu blesku. První řádek je dosahován změnou korekce expozice. Nejslabější tedy stahuje sílu blesku, nejsilnější pak zvyšuje ISO citlivost. To jde ostatně poznat i z další trojice fotografií, kde je natvrdo nastavené ISO 100. Střední a maximální síla blesku se neliší, nemůže totiž navýšit ISO citlivost.


expozice -2 (ISO 200, 1/40 s)

expozice +0 (ISO 200, 1/40 s)

expozice +2 (ISO 640, 1/40 s)

blesk -2 (ISO 100, 1/40 s)

blesk +0 (ISO 100, 1/40 s)

blesk +2 (ISO 100, 1/40 s)

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.