Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Samsung NV100HD: lovec megapixelů

25.11.2008, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Společnost Samsung nám k testu poskytla další zajímavý kompakt. Model NV100HD nabízí pořizování HD videosekvencí, 3,6× optický zoom s širokoúhlým ohniskem od 28 mm, velký dotykový displej s vysokým rozlišením a téměř 15MPx snímač. Rozhodně je co zkoumat.

Příslušenství



Fotoaparát je dodáván v ploché krabici, která však ukrývá velké množství příslušenství. Design krabice je vkusný, rozumně informuje o schopnostech fotoaparátu, zejména zdůrazňuje podporu HD. Vyobrazený fotoaparát však neodpovídá skutečnému. Nám dodaný fotoaparát měl vrch v černé (tmavě hnědé) barvě.



Příslušenství obsahuje okleštěnou verzi manuálu. Ten je sice mnohojazyčný, ale pro každý jazyk je zde jen několik málo stránek. Raději bych zde viděl jednojazyčný, ale plný manuál. Plná verze manuálu, která má 87 stran, je k dispozici na CD-ROM ve formátu PDF. Tam je rovněž software Samsung Master a Acrobat Reader. Dále zde naleznete papírový manuál k HDMI kolébce.



Nechybí poutko na ruku a USB kabel. Ten se dá použít přímo pro nabíjení fotoaparátu z počítače. Samsung NV100HD totiž nepotřebuje nabíječku. Vlastně ani pro něj žádná neexistuje. Nechybí AV kabel a v balení naleznete také HDMI kolébku s odpovídajícím kabelem. Když HDMI kolébku zapojíte do sítě, můžete v ní nabíjet fotoaparát. Posledním zajímavým prvkem je dálkové ovládání. Samsung přibalil i baterii, takže si to hned můžete vyzkoušet.


Výdrž baterie


Fotoaparát používá malý a tenký Li-Ion akumulátor s napětím 3,7 V a poměrně slušnou kapacitou 1100 mAh. V manuálu se dozvíte, že baterie by měla vydržet zhruba 200 snímků, což je docela pesimistické číslo. Naštěstí to tentokrát není tak hrozné, fotoaparát je poměrně úsporný a při provozu se nezahřívá tak výrazně, jak tomu bylo u modelu NV24HD. Nicméně přístroj je po delším používání trochu teplý.

V praxi se mi podařilo dosáhnout výdrže přibližně kolem 250 - 270 snímků na jedno nabití, což je průměrný výsledek. Fotoaparát se navíc nabíjí přímo z USB portu počítače, takže třeba i při kopírování fotografií z fotoaparátu do PC. Pokud se trochu pozapomenete a fotoaparát po kopírování hned nevyjmete z USB portu, budete mít po čase nabitý fotoaparát. Toto řešení nabíjení baterie přímo ve fotoaparátu tak může u zapomětlivých lidí výrazně prodloužit výdrž, což jistě není k zahození. Poněvadž USB porty mohou být někdy pod napětím, i když je počítač vypnutý, lze fotoaparát nabíjet i připojením k vypnutému počítači. To však závisí na konkrétní konfiguraci vašeho PC.

Problémem je spíše to, že se fotoaparát velmi dlouho nabíjí. Plné nabití akumulátoru trvá asi čtyři hodiny, což je opravdu mnoho. Výhodou je každopádně absence nabíječky, budete-li si nosit USB kabel při sobě (bohužel se nejedná o standardní USB kabel), můžete si fotoaparát dobít téměř kdekoli. Ukazatel není právě nejpřesnější, prakticky celou dobu bude ukazovat plné nabití. Jakmile klesne o jeden dílek (ze tří na dva), víte, že se jistě blíží konec. Záhy se ztratí i druhý dílek a po chvíli už bude konec.


Dodaný software


S fotoaparátem je na CD-ROM dodávána plná verze manuálu, Acrobat Reader, QuickTime Player a Samsung Master. Tento software slouží k prohlížení fotografií a jejich nahrávání z paměťové karty do počítače. Uživatelské rozhraní není přeplácené, je poměrně jednoduché, a u každé fotografie se navíc dozvíte čas expozice a použitou clonu.



Samotné nahrávání fotografií není nejpříjemnější. Na následující obrazovce se v pravé části okna objeví seznam fotografií. Až poté, co se všechny načtou, můžete zmáčknout tlačítko Select All a Další. Samozřejmě načítání jistou dobu trvá. Poté si můžete vybrat, do které složky chcete fotografie nakopírovat, program si však nepamatuje poslední cestu. Ručně tak musíte pokaždé cestu hledat a nastavovat. Otravné.



Dále je k dispozici jednoduchý editor fotografií se základní funkčností. Výkony klasických grafických editorů od něj opravdu nečekejte.




Zobrazení LCD


Samsung NV100HD je vybaven velkým 3,0" LCD displejem, jímž se fotoaparát také ovládá. Jedná se totiž o dotykový displej. Samsung radí při práci používat bříška prstu a rozhodně mu musím dát za pravdu. Nehet je neúčinný a ještě zvyšuje riziko poškrábání. Potíže nastanou u lidí, kteří mají tlustější prsty. Do malých ikonek se jim bude těžko trefovat. Navíc je nutno mačkat mírně nad ikonku (do její horní poloviny), jinak se zaznamená stisk nižšího políčka. Z počátku je ovládání pomocí LCD displeje poměrně frustrující, ale s každým dalším dotykem se to zlepšuje. Když si na to zvyknete, bude vám dotykový LCD displej připadat jako náramně dobrá věc. Jen nesmíte dát na první dojem. Chce to trochu zvyku.

LCD displej má rozlišení 460 000 bodů (480×320 pixelů), takže obraz je skutečně moc pěkný, oproti jiným kompaktům o mnoho detailnější. Pozorovací úhly jsou rovněž výborné. Sice již při menším natočení se ztratí část kontrastu, ale se zvyšujícím úhlem natočení se to již nezhoršuje. Rovněž barvy zůstávají bez větších změn, žádná inverze se zde nekoná.

Díky ovládání pomocí LCD displeje má tento fotoaparát trochu jiné rozhraní, než je tomu obvyklé. Kromě vrchního řádku jsou všechny okraje dotykové, lze zde tedy nastavovat všechny funkce, přičemž právě navolená volba dané vlastnosti je pochopitelně zobrazena. Pravý sloupeček tedy obsahuje logo expozičního režimu (to dotykové není, expoziční režimy se mění ovládacím kolečkem), barevné ladění snímku, vyvážení bílé, ACB a styl zobrazování informací.

Pravý sloupeček obsahuje ISO citlivost a korekci expozice (v manuálním režimu je zde expoziční čas a clona). Na spodním řádku naleznete makro režim, blesk, rozlišení, detekci tváře a styl ostření. Postranními šipkami pak můžete v seznamu funkcí pokračovat. Máte pak možnost nastavit režim snímání (sekvenční snímání), měření expozice kvalitu JPEG komprese, samospoušť, zvukovou poznámku, optickou stabilizaci, barevné efekty, ostrost, kontrast a sytost barev. Nabídka tedy rozhodně není chudá.

Horní řádek pak nabízí informaci o stavu baterie, použití vnitřní paměti / karty, počet zbývajících snímků, indikaci optické stabilizace a pod tím vším může být ještě ukazatel zoomu. V případě, že je snímek podexponovaný nebo naopak přeexponovaný, objeví se signalizace v levém horním rohu. Podobně se zobrazuje signalizace možného roztřesení při dlouhé expozici, ta je však nahoře uprostřed. Pravý horní roh pak ukazuje aktuální datum a čas.

Pravá fotografie ukazuje, jak můžete nastavovat expoziční čas nebo korekci expozice. Je škoda, že ovládání je málo citlivé a někdy navolit žádanou hodnotu chvilku trvá.


Dále zde vidíte volbu vyvážení bílé, kdy si podržením prstu na dané volbě zobrazíte krátký popis funkce (pochopitelně pouze pokud máte nastaveno povolení zobrazit tuto informaci). Pravá fotografie ukazuje totéž, akorát ze spodní nabídky voleb.


Při točení ovládacím kolečkem se zobrazí animace tohoto kolečka, na můj vkus však zůstává na LCD displeji příliš dlouhý čas a pro urychlení je dobré ji odstranit namáčknutím spouště. Počet scénických režimů není přespříliš bohatý, což dokazuje i pravá fotografie. Na rozdíl od jiných funkcí, zde popis zůstává zobrazen i poté, co sundáte prst z volby. Proto je nutné volbu potvrdit tlačítkem OK, a nikoli jen poklepáním na její ikonku.


U natáčení videoklipů je LCD menu trochu zredukované. Nahoře vlevo je opět ikona motivového programu, následuje indikace stavu baterie, použití karty, zbývající čas záznamu a optická stabilizace. Levý sloupeček už má pouze nastavení vyvážení bílé a ikonku pro úpravu zobrazování informací na LCD displeji. Spodní řádek nabízí nastavení autofokusu, rozlišení videa, framerate (snímkovací frekvence), měření expozice, samospoušť, na další stránce pak nastavení zvuku, stabilizace a barevných efektů. Na pravé fotografii vidíte, že nastavování funkcí je prováděno totožným způsobem jako u fotografií.


Režim prohlížení nabízí v plném zobrazení spoustu informací, aniž by tím trpěla přehlednost. Fotografie je stále dobře vidět. Horní řádek je klasický. Ikonka signalizuje režim prohlížení, dále je zde stav akumulátoru, paměťová karta a název souboru. Levý sloupec ukáže použitou citlivost, clonu, expoziční čas, blesk, rozlišení a datum pořízení. Na spodním řádku se pak pohybujete mezi fotografiemi.

Pravý sloupec upravuje režim prohlížení, dále umožňuje snímek smazat a poslední ikonka s písmenem E spouští editaci fotografie. Lze zde měnit velikost, upravovat barvy, přidat speciální efekt a nastavit vlastnosti obrázku. Tato nabídka je zde právě zobrazena na pravé fotografii. Můžete upravovat ostrost, kontrast a další vlastnosti.


V prohlížecím režimu se můžete kolébkou zoomu přibližovat a oddalovat. Pohybujete se pak pochopitelně tažením prstu. Na pravé fotografii je prohlížení videa. Zobrazení je v podstatě totožné s prohlížením fotografií, rozdílný je pouze levý sloupec, který ukazuje jen rozlišení snímku a datum pořízení. Vpravo je pak místo editace tlačítko PLAY.


Zde pak vidíte pouštění videa na LCD displeji. Kromě aktuální pozice zde máte čtyři tlačítka na ovládání.



Menu


Do hlavního ovládacího menu se dostanete stiskem tlačítka MENU. To je rozděleno na čtyři stránky, přičemž některými se dá rolovat dolů. Voleb zde příliš není, a tak vše najdete vcelku rychle. Nastavování je dotykové, opět pozor na mylné stisknutí spodní položky. Opravdu je nutno klikat trochu výše.


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.