Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Samsung NV100HD: lovec megapixelů

25.11.2008, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Společnost Samsung nám k testu poskytla další zajímavý kompakt. Model NV100HD nabízí pořizování HD videosekvencí, 3,6× optický zoom s širokoúhlým ohniskem od 28 mm, velký dotykový displej s vysokým rozlišením a téměř 15MPx snímač. Rozhodně je co zkoumat.
Nyní se můžete podívat na několik ilustračních fotografií, které dále ukazují možnosti a kvality fotoaparátu Samsung NV100HD.


expoziční čas 1/60 s, clona F5,9, citlivost ISO 100, ohnisko 102 mm, klikněte pro zvětšení

Pozdní denní doba se projevila na horším osvětlení. Je mrzuté, že při ISO 100 je v tmavých částech fotografie (travní porosty) spousta šumu, který ničí detaily. Naopak na světlé obloze po něm není ani památky. Ostrost budov je vcelku v pořádku, chybí však výraznější kontrast. Fotografie má minimální chromatické aberace.


expoziční čas 1/20 s, clona F7,3, citlivost ISO 100, ohnisko 28 mm, klikněte pro zvětšení

Vyvážení bílé má při světle žárovky jisté mezery, ale stále patří k tomu lepšímu. Některé fotografie jsou se silně žlutooranžovým nádechem, to však není případ této. Zde se s problémem vyvážení poprala automatika dobře. Úroveň detailů je dobrá, ale připadá mi, že i přes velkou clonu má fotoaparát malou hloubku ostrosti (u této fotografie jsem chtěl vše ostré).


expoziční čas 1/40 s, clona F7,3, citlivost ISO 200, ohnisko 28 mm, blesk, klikněte pro zvětšení

Zde přináším jednu fotografii pořízenou při umělém osvětlení s pomocí blesku. Použitá citlivost ISO 200 se znatelně podepisuje na rozpitosti písma, které v detailu nevypadá příliš hezky.


expoziční čas 1/60 s, clona F4,5, citlivost ISO 100, ohnisko 65 mm, klikněte pro zvětšení

Pokus o zachycení atmosféry západu slunce. Namíření fotoaparátu do větví stromu, kde je ještě vysoký jas pozadí, způsobilo zkrácení expozice, čímž jsem dostal siluetu popředí a krásně exponovanou oblohu. I zde je obloha postižena jasovým i barevným šumem.


expoziční čas 1/3 s, clona F2,8, citlivost ISO 200, ohnisko 28 mm, klikněte pro zvětšení

Snímek v malém rozlišení nevypadá špatně, ale již při menším přiblížení je patrná rozpitost kresby daná rozlišením ISO 200. I tak je obraz silně postižen jasovým a barevným šumem.


expoziční čas 1/160 s, clona F4, citlivost ISO 80, ohnisko 55 mm, klikněte pro zvětšení

Jako většina fotografií pořízených fotoaparátem Samsung NV100HD, i tato vykazuje zejména ve stínech zrnitost a ztrácí tak výhodu vysokého rozlišení, protože detaily nejsou až tak dobře patrné (patrné zejména v travních porostech).


expoziční čas 1/250 s, clona F2,8, citlivost ISO 80, ohnisko 28 mm, klikněte pro zvětšení

Je zajímavé, jakou hloubku ostrosti dokázal Samsung NV100HD se základním ohniskem 28 mm (reálným ohniskem 6 mm) při cloně F2,8 dostat. Obvykle kompakty takto pozadí nerozmažou. Pochopitelně na zrcadlovky to stále ani zdaleka nemá. Nelíbí se mi přepálená obloha a kontury krajiny. Šum je zde přítomen, ale má tak úžasnou strukturu, že pokročilé odšumovací programy snímky bez problému odšumí k dokonalosti bez jakýchkoli tmavých pixelů při plném zachování detailů.


expoziční čas 1/80 s, clona F7,3, citlivost ISO 80, ohnisko 28 mm, klikněte pro zvětšení

Na tomto snímku se fotoaparátu podařilo udržet si rozumné detaily bez toho, aniž by je poškodil šum, který zde naleznete jen stěží. Na stromech si lze všimnout mírnou aberaci fialové barvy.

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.