Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Samsung NV100HD: lovec megapixelů

25.11.2008, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Společnost Samsung nám k testu poskytla další zajímavý kompakt. Model NV100HD nabízí pořizování HD videosekvencí, 3,6× optický zoom s širokoúhlým ohniskem od 28 mm, velký dotykový displej s vysokým rozlišením a téměř 15MPx snímač. Rozhodně je co zkoumat.
Nyní si tedy shrňme základní pozitiva a negativa fotoaparátu. Jedná se o přístroj, který je dobré koupit, nebo je lepší se mu vyhnout? Částečně budu srovnávat i s modelem NV24HD, který je námi testovanému NV100HD velmi podobný.

Otázka designu je subjektivní, nicméně si dovolím tvrdit, že je stylový a velmi zajímavý. Výrazně potěší velký LCD displej s vysokým rozlišením a skvělým obrazem. Je dotykový, což nemusí každému ze začátku hned vyhovovat, ale po troše počátečního trápení se vám odmění velmi dobrým a rychlým ovládáním přístroje (až na funkce, které vyžadují tažení prstu po displeji). Objektiv nabízí velmi příjemné široké ohnisko a dobrou optickou stabilizaci. Velmi dobrou vlastností fotoaparátu je na kompakt bleskurychlé ostření. Ač má přístroj jen dvoupolohovou clonu, potěší přítomností manuálního nastavení expozice.

Jak je již z názvu patrné, nabízí možnost natáčení HD videosekvencí. Je nutno uznat, že možnost natáčet video i zvuk při optickém zoomování konečně posouvá videosekvence do jiné kvalitativní třídy. Jsou poměrně kvalitní a HD označení si fotoaparát zaslouží. Mají vysoké rozlišení, nicméně mohly by mít trochu ostřejší obraz. Radost udělá i bohaté příslušenství čítající třeba HDMI kolébku nebo dálkové ovládání. Baterii lze nabíjet i přes počítač a konečně má oproti NV24HD alespoň průměrnou výdrž. Překvapí bohatá nabídka různých režimů úprav fotografie, zejména co se barevnosti týče. Jak již bylo řečeno, díky rychlému ostření, poměrně rychlému procesoru a dotykovému LCD displeji je ovládání velmi rychlé, fotoaparát nikde nezdržuje.



Nezapomínejme však také na negativa. Menší vadou na kráse je podprůměrná světelnost objektivu na delších ohniscích. Kvůli tomu je focení na větší přiblížení při horším světle problémové. Nepotěší snížená schopnost ostření za zhoršených světelných podmínek. Zatímco NV24HD hodně trpěl na nízkou výdrž baterie, zde je to trochu lepší. Bohužel pořád zůstává největší problém fotoaparátů Samsung, a tím je nízká kvalita fotografií. ISO 400 je už naprosto nepoužitelné a ISO 200 je tentokrát aspoň na hranici použitelnosti. Od 1/1,72" CCD čipu s rozlišením 14,7 MPx skutečně nelze čekat zázraky. Na krátkém ohnisku bude trochu trápit aberující objektiv.

Po celkovém zhodnocení musím uznat, že Samsung NV100HD je velmi dobrý fotoaparát poněkud nezvyklého designu a ovládání. Negativ není hodně, ale nízká kvalita fotografií již na střední citlivosti může leckomu vadit. Jinak je to fotoaparát, ze kterého budete mít spíše radost.


Výborný dotykový LCD displej
Nízká kvalita fotografií (již od ISO 200)
Rychlé ostření a ovládání
Obtížnější focení při horším světle
Možnost manuálního nastavení expozice
Aberace při krátkém ohnisku
HD videosekvence
Ikona Odkaz na databázi
Bohaté příslušenství
Ikona Odkaz na databázi
Orientační cena: 7 500 Kč s DPH


Stále aktuální cena v českých obchodech


Graf ceny produktu Samsung NV100 poskytuje server Heureka.cz
Porovnat ceny >>



Za zapůjčení fotoaparátu Samsung NV100HD děkujeme Samsungu.


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.