Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Samsung NX 20-50mm 1:3.5-5.6 II ED

7.2.2013, Milan Šurkala, recenze
Součástí setů některých fotoaparátů Samsung NX je i 20-50mm skládací objektiv bez optické stabilizace. V dnešní recenzi se mu podíváme trochu podrobněji na zoubek. Bude mezi setovými objektivy optickým králem?
Objektiv Samsung NX 20-50mm 1:3.5-5.6 II ED je opravdu neuvěřitelně zvláštní kus "skla". V podstatě je tu všechno špatně, ale fotí úžasně. Rozveďme to tedy. Co se týče neoptických vlastností, je tu dost problémů. Konstrukce je hodně plastová, dílenské zpracování poněkud horší. Ostření je hlučné, občas trochu nespolehlivé, jen přiměřeně rychlé, otáčí se při něm přední člen. Chybí optická stabilizace obrazu, hodnoty ohniskových vzdáleností nejsou na kroužku zoomu, což vás při zoomování dokonale mate. Makro zvládne jenom základní, hodně zvětšené detaily od něj nečekejte. Už si asi říkáte, že to bude velký propadák. To ale vůbec není pravda.





Samsungu má pro svůj NX systém spoustu opticky kvalitních objektivů (s jen velmi málo výjimkami) a toto je další, který se může přidat k těm nejlepším. V celém ohniskovém rozsahu má tak detailní a ostrou kresbu, že by se za to nemusel stydět nejeden pevný objektiv. Zkreslení téměř nezná, vinětaci také, chromatická aberace se vyskytuje jen výjimečně. V protisvětle téměř nelze dostat nějaký odlesk, prostě paráda.

Výsledné hodnocení tak opravdu není snadné. Pokud jde o optickou kvalitu, tak mezi setovými objektiv nemá konkurenci, takhle dobře nekreslí jen tak nějaký objektiv a 20 megapixelů fotoaparátů Samsung NX dokáže nakrmit bez problémů. Jen musíte přežít spoustu jiných méně příjemných vlastností.
 
 

Objektiv je vhodný pro:


1) Fotografování krajin, snímků vyžadujících vysoké rozlišení i běžných snímků s nadprůměrnou kresbou
2) Slušné focení i v protisvětle
 
 

Plusy


+ Vynikající optické výsledky (výrazně nad úrovní setových objektivů)
+ Malé rozměry a hmotnost
 
 

Minusy


- Hlučnější, méně spolehlivé ostření s otáčením předního členu
- Plastová konstrukce, slabší zpracování
 
 
Za zapůjčení objektivu Samsung NX 20-50mm 1:3.5-5.6 II ED děkujeme Samsungu.
Samsung NX 20-50mm 1:3.5-5.6 II ED a další produkty najdete na www.fotoskoda.cz.
 

Cena v době testování: cca 6 000 Kč s DPH



Vývoj ceny testovaného produktu:




Jak hodnotíte Samsung 20-50mm F3,5-5,6 II ED?
V anketě šlo hlasovat od 7.2.2013 do 5.2.2014. Počet hlasujících: 1
Výborný100 %
Průměrný0 %
Špatný0 %
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.