Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Samsung NX mini (NXF1): superlevná jednička

8.4.2015, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Trh 1" fotoaparátů s výměnnými objektivy má svého cenového přeborníka. V době testu stálo NX mini i s objektivem pouhé 4000 Kč. Tak jsme se mu podívali na zoubek. Bude to nabídka roku nebo bude nízká ceně odpovídat nízkému výkonu?

Příslušenství


V balení fotoaparátu najdete fotoaparát, poutko na ruku, USB kabel, napájecí adaptér, Li-Ion akumulátor, krytku těla a objektivu, DVD se softwarem a DVD s plnou verzí Adobe Photoshop Lightroom 5.


Samsung NX mini (NXF1) příslušenství



Výdrž baterie


Fotoaparát je napájen Li-Ion akumulátorem B740AE, který nabídne napětí sice jen 3,8 V, ale kapacita dosahuje hodně vysokých 2330 mAh. Výrobce slibuje výdrž na 530 snímků s 9-27mm objektivem a na 650 snímků s 9mm pancakem. V testu byly oba objektivy používány zhruba stejně, možná trochu více pancake. Blesk jsem pak používal poměrně málo. Slibovaná čísla jsou tedy hodně vysoká a mohu potvrdit, že praxe je ještě lepší. Je pravda, že při přenosu fotografií jsem používal USB kabel (fotoaparát využívá microSD karet a nechtělo se mi vytahovat redukci, když kabel mám vždy po ruce), takže se při přenosu trošku dobil. I tak je ale 740 fotografií na jedno nabití a 30 minut Full HD videa k tomu vynikající výsledek. Fotoaparát je opravdu k neutahání.


Displej


Zde se podíváme na zobrazení displeje. Vlevo nahoře je fotografický režim a datum. Vpravo počet volných snímků, stav baterie a fotografická nastavení. Dole jsou expoziční nastavení (tlačítkem dolů je můžete vysvítit modře a pak je lze upravovat), po stranách ještě vidíte softwarová tlačítka pro vstup do hlavního menu a quick menu. Můžete si přidat i histogram a jsou zde ovládací prvky pro dotykové ovládání. Jedním z režimů je i vodováha.


Zde nalevo vidíte quick menu. Dá se ovládat pomocí čtyřsměrného ovladače nebo dotykem. U dotyku mám docela velké výtky u horních čtyř posuvných ovladačů (čas, clona, korekce, ISO). Citlivost je nastavena opravdu hodně podivně, a tak je velmi nesnadné se posunout o jednu položku vlevo nebo vpravo (třeba zvýšit citlivost na dvojnásobek). Samsung se zde trochu snažil vrazit rychlé scrollování jako u mobilů, ale poněkud to přehnal. Pokud se posunete rychle, vyhodnotí to jako požadavek na rychlé přeběhnutí a místo změny o jednu pozici (kde jste prst pustili) přejede klidně ještě další dvě tři pozice.

A takhle se pořád bijete s displejem. Posunete o jednu, on si ale myslí, že chcete rychle posunout o dvě. Takže pak je nutné opravdu vzít prst, pomaličku jej posunout a před tím, než se dosáhne kýžené pozice, jej pustit. Nakonec zjistíte, že tlačítka jsou lepší. Vpravo je vidět menu pro výběr sekvenčního snímání, samospouště a bracketingu.


Polohování bodu sice lze provést pomocí tlačítek (OK a pak šipkami), ale rozhodně je zde lepší jednoduše ťukat po displeji. Pravý snímek ukazuje natáčení videosekvencí.


Zde je hlavní menu fotoaparátu, které se dá ovládat pomocí tlačítek i dotykově.


Výběr fotografických režimů je možný jen přes menu, což poněkud zdržuje. Na druhou stranu díky dotykovému displeji není zas až takový problém stisknout jedno tlačítko a jednou ťuknout na displej. Pravý snímek ukazuje celoplošné prohlížení fotografií. Bohužel expoziční informace se zde nedozvíte.


Ty jdou vidět v tomto náhledu, ale to zase není vidět fotku, takže docela k ničemu. Nakonec je tu zmenšený náhled, který ukazuje barevné histogramy i expoziční a další informace.


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.