Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Samsung NX100: "zrcadlovka" do kapsy

20.12.2010, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Otestovali jsme pro vás nový fotoaparát Samsung NX100, který je stylovější variantou již testovaného modelu NX10. Přináší APS-C čip s rozlišením přes 14 megapixelů a nový skládací objektiv 20-50 mm.

Příslušenství


Fotoaparát je dodáván v černé krabici, která se musí nejprve vysunout z papírového obalu.



Uvnitř je fotoaparát, velký Li-Ion akumulátor, nabíječka s kabelem, USB kabel, popruh, krátký manuál a CD-ROM.





Výdrž baterie


Fotoaparát je napájen Li-Ion akumulátorem BP1310 s vyšším napětím 7,4V a překvapivě vysokou kapacitou 1300 mAh. Ono i rozměry akumulátoru nejsou vůbec malé a zabírá prakticky celou pravou část přístroje. Udávaná výdrž je na 420 snímků, resp. 130 minut videa. Při testu jsem naměřil výdrž lehce pod hranicí 500 fotografií, což je solidní číslo patřící v této kategorii k nejlepším.


Dodaný software


Na dodaném CD najdete aplikaci Intelli-Studio, která slouží k přenosu snímků do počítače. Osobně bych ho nepoužíval, protože nepřenáší RAW soubory, a to považuji za obrovský neakceptovatelný nedostatek. Později se při testování aplikace odmítala spustit (vypadá to, že knihovna snímků je přeci jen omezená a na zaregistrování tisíců snímků nemá síly). Navíc instalačka na CD je v korejštině.



Na vyvolávání RAWů je zde slušný program Samsung RAW Converter 4, který vychází z velmi známého SilkyPix Developer Studia. Jedná se o plnou, snad ničím neomezenou verzi. RAWy z NX100 dokáže otevřít i Samsung RAW Converter 3, pokud tedy máte tuto verzi, klidně ji můžete použít k otevření testovacích snímků (bude sice trochu brblat, ale otevře je správně).



Výhodou je i možnost dávkového zpracování snímků, které může značně urychlit práci se snímky. S aplikací jsem opravdu neměl vážnější problém.


Zobrazení displeje a menu


Fotoaparát disponuje dostatečně velkým 3,0" AMOLED displejem, který se vyznačuje velmi dobrými pozorovacími úhly. Jeho rozlišení činí 614.000 bodů, což znamená 640×480 pixelů. Displej se vyznačuje technologií PenTile, tedy jeden pixel je zelenočervený nebo zelenomodrým (třetí brava RGB systému vždy chybí). Na displeji je bohužel dost zvýrazňován barevný šum, který na reálných snímcích není až tak znatelný.

Na displeji jsou zobrazeny dva postranní sloupce s ikonkami navolených voleb. Dole je pak černý řádek s expozičními nastaveními. V režimu Smart Auto se zobrazuje rozpoznaný scénický režim.


U videosekvencí je úhel zobrazení o něco užší, ikonek je trochu méně. Pomocí tlačítka Fn si můžete zobrazit rychlé menu pro nastavení několika voleb.


Při ostření můžete vybrat ostřící bod včetně jeho velikosti. Vpravo pak vidíte ovládání pomocí funkce i-Function, kdy lze rychle přepínat mezi nastavením EV, ISO citlivostí a vyvážením bílé.


Hlavní menu je rozděleno na několik panelů. Tři jsou věnované fotografickým nastavením, další je speciální menu dalších fotografických voleb, následuje pětice panelů s technickými nastaveními.


Zde právě vidíte jeden z panelů technických nastavení. Napravo pak vidíte zobrazení vyfocených snímků.


To lze obohatit o bohatší zobrazení údajů, zobrazit si můžete i barevné histogramy, velikost náhledu je ale o něco menší.



Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.