Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Samsung PL210: levně s grácií

10.10.2011, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Dnešním testem projde levný kapesní ultrazoom od Samsungu, model PL210. Má 27mm ohnisko, optickou stabilizaci, tělo sklopené o 7 stupňů pro lepší ergonomii a 14MPx CCD snímač. Ani další specifikace nevypadají vůbec špatně, tak se pojďme podívat na praxi.

Noční scéna


Na noční focení je Samsung PL210 překvapivě slušně použitelný fotoaparát. V nočním režimu vám nabídne 8sekundovou expozici, což by už mohlo pro většinu situací postačit. Delší čas by nebyl k zahození (zvláště když je možno clonit ND filtrem), ale i tak je dobré, že to fotoaparát umožňuje. Navíc ostření je docela spolehlivé.




expoziční čas 6 s, clona F4,3, citlivost ISO 80, ohnisko 52 mm, klikněte pro zvětšení



Detaily jsou docela slušné, ostrost přijatelná a šum nízký. Chválím to, že nedochází k zbytečnému patlání. Podíváme se také na výřezy při několika různých citlivostech.



ISO 100



Citlivost ISO 100 představuje jemný jasový šum s dobrou ostrostí. V normálním režimu jste ale omezeni na maximální čas 1 sekundu.



ISO 400



ISO 400 má stále docela dobrou ostrost výraznějších hran, slabší detaily jsou už rozmyté odšumováním. Výsledek je ale ještě akceptovatelný.



ISO 1600



Citlivost ISO 1600 už přináší opravdu velmi silný šum a silný modrý závoj ve tmavých částech, který je částečně patrný i při ISO 800.


Standardní scéna


Ještě než se budeme věnovat ilustračním snímkům, ukážu vám i několik standardních snímků, které najdete v každé recenzi.




expoziční čas 1/250 s, clona F4,7, citlivost ISO 80, ohnisko 68 mm, klikněte pro zvětšení



Detaily ve stromech jsou docela slušné, většina tenkých větviček jakž takž zůstává, mizí jen některé. Horší je to s rozmýváním trávy, kde je kresba špatná.




expoziční čas 1/350 s, clona F4, citlivost ISO 80, ohnisko 42 mm, klikněte pro zvětšení



Zde mě už odšumování opravdu nemile překvapilo. V trávě dochází k velmi silnému rozpatlávání kresby a snímek má docela málo detailů.




expoziční čas 1/180 s, clona F3,3, citlivost ISO 80, ohnisko 27 mm, klikněte pro zvětšení



Objektiv vám nabídne rozumně široký úhel záběru, ve středu kreslí dobře, v rozích je to o něco horší. Smůlou je znovu zbytečně silné odšumování a s ním spojené patlání obrazu.
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.