Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Samsung WB1000: fotoaparát s přístrojovkou

2.7.2009, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Vlajková loď kompaktů Samsung prošla naším testem. Jak si vede fotoaparát, který přináší 5× optický zoom, když začíná již na širokoúhlých 24 mm? Fotoaparát má 12 MPx, velký AMOLED displej s vysokým rozlišením a zajímavé kontrolky volného místa a baterie.
Samsung WB1000 přišel v malinké krabici, kam se sotva vejde fotoaparát a trocha toho příslušenství.



Vevnitř tedy naleznete fotoaparát, Li-Ion akumulátor, poutko na ruku, CD-ROM se softwarem a ovladači, USB kabel, který slouží zároveň pro nabíjení fotoaparátu přes USB port. Chcete-li fotoaparát nabíjet ze sítě, je zde ještě adaptér. Dále v krabici naleznete AV kabel a ořezanou verzi manuálu.




Výdrž baterie


Samsung WB1000 je vybaven Li-Ion akumulátorem SLB-11A, který má napětí 3,8 V kapacitu 1130 mAh. Výrobce hovoří o výdrži na 300 snímků, což zhruba odpovídá i měřením. Já se pohyboval od 270 snímků do lehce přes 300 (zde ale bylo využito sekvenční snímání). Takže bych v průměru počítal s číslem lehce pod hranicí 300. To je jen průměrný výsledek, nicméně oproti starším fotoaparátům Samsung je to opět mírný pokrok vpřed.

Akumulátor se nabíjí přímo ve fotoaparátu, takže stačí vzít USB kabel a adaptér a připojit fotoaparát do sítě. Rovněž je možno použít pouze USB kabel a nabíjet přístroj přímo přes USB port počítače. V případě, že máte USB porty neustále pod napětím, je možno fotoaparát nabíjet i s vypnutým PC.


Dodaný software


Pro přenos snímků je určen program Samsung Master 1.1. Ze začátku se vám nebude příliš líbit způsob nahrávání, protože je nutno pokaždé hledat složku, do které se budou nové snímky z fotoaparátu kopírovat. Program si ji nepamatuje.



Po downloadu snímků do počítače se zobrazí v okně s náhledy, které jsou doplněny o expoziční čas, clonu a název souboru.



Po rozkliknutí se snímek zvětší do velkého okna. V horní liště je pak několik ikonek pro práci se snímkem, nejzajímavější je tlačítko pro úpravu snímků.



Zde můžete snímek zvětšovat, ořezávat, naklápět, v dalším oddíle je možno upravovat barvy, vyvážení bílé, odstranit efekt červených očí a v posledním oddíle je pak práce s texturami a uměleckými efekty.



Některé z úprav se ukazují ve dvou oknech "před úpravou" a "po úpravě". Rychlost aplikace je u některých efektů dostatečná, u některých si chvilku počkáte. Každopádně nabídka možností je více než bohatá.




Zobrazení LCD a menu


Samsung WB1000 má velký 3,0" AMOLED displej s vysokým rozlišením 518.400 bodů (480×360 pixelů). Díky tomu je obraz o něco ostřejší než u obyčejných kompaktů. Využitelné je tak i manuální ostření, kde se dá podle LCD displeje přeci jen trochu ostřit (dokonce i ve zhoršených podmínkách to při větším kontrastu trochu jde, ale šum je šum, není to jednoduché). AMOLED displej má rovněž výborné pozorovací úhly, jedinou stinnou stránkou je díky velmi lesklé povrchové úpravě horší pozorovatelnost na slunci. Jinak je displej velkou chloubou fotoaparátu.

Vlevo nahoře se zobrazuje ikonka motivového programu, směrem níže je to korekce expozice, vyvážení bílé (je-li tam +/-, je vyvážení ještě dále upraveno např. denní nastavení více do modré nebo jiné barvy), ISO citlivost, rozlišení, kvalita JPEG komprese a měření expozice. Úplně nejníže může být ještě sekvenční snímání. Nahoře může být ukazatel zoomu, jinak jsou vidět až ukazatele zbývajících fotografií vpravo nahoře. Ten je rovnou pěticiferný. Následuje ikonka paměťové karty a zbývající energie baterie. Ještě jeden ukazatel je na horní straně fotoaparátu, určitě efektnější.

Pravý sloupec pak seshora ukazuje blesk, samospoušť (zde nikoli), makro režim, nastavení barev, detekci tváří, optickou stabilizaci a úpravu nastavení kontrastu, saturace nebo ostrosti. Pokud namáčknete spoušť, v levém horním rohu se ukáže clona a expoziční čas, rovněž v případě správného zaostření zezelená rámeček zaostření.


Fotoaparát obsahuje i rychlé menu, které je ve formě cyklického seznamu, přechod mezi první a poslední položkou je tedy možný jedním klikem. Aktivní se stává každá položka, která je vysvícena, v tomto případě např. ISO 100. Není třeba nic potvrzovat, stačí vylézt z menu, namáčknout spoušť, nebo pokud opravdu chcete, tlačítkem OK volbu potvrdit, ale všechny výše zmíněné způsoby k potvrzení slouží také. Napravo je pak vidět Smart Auto režim - jak vidíte, správně rozeznal makro scénu.


V manuálním režimu expozice se objeví vlevo nahoře clona a expoziční čas. Žlutě vysvícené kolečko signalizuje aktivní vlastnost, tady jsem tedy upravoval clonu. Tlačítkem OK se pak lze přepínat mezi nastavováním clony a času. Obraz se ihned mění podle nastavené expozice, komu by to nestačilo, může namáčknout spoušť a dozví se přesnou hodnotu pod(pře)expozice. Samozřejmě ještě lepší by bylo, kdyby se tato hodnota ukazovala okamžitě.


Výběr scénických režimů probíhá v seznamu, jaký vidíte níže. Aktivní volba je níže stručně rozepsána. Zobrazení LCD displeje lze obohatit i o vodící mřížky a histogram.


Zde je zajímavý scénický režim Snímek podle vzoru. Snad je to trochu vidět, jak po stranách je průhledně zobrazena původně vyfocená scéna (např. panelový dům a chodník), uprostřed je pak aktuálně snímaný obraz. Jediné, co je třeba, je trefit se průhledným obrazem přesně přes ten aktuální. Tímto můžete kolemjdoucím napovědět, jak si představujete ideální vyfocení vašeho snímku. Napravo je pak trošku složitější menu (déle trvá, než se k jednotlivým volbám proklikáte, obvykle totiž již jste ve fotografickém menu, tady se do něj musíte nejprve dostat). Skládá se ze čtyř oddílů. První je fotografické menu, následuje nastavení zvuku, displeje a technická nastavení fotoaparátu.


Po rozkliknutí fotografického menu se zobrazí jednotlivá nastavení. Chcete-li přejít k volbám těchto nastavení, stiskněte tlačítko doprava nebo OK. Pak už jste v podstatě v rychlém menu. Zpátky do menu se dostanete tlačítkem MENU. Napravo je pak technické menu.


U videosekvencí se zobrazuje v levém sloupci korekce expozice, vyvážení bílé, rozlišení, snímkovací frekvence a měření expozice. V pravém sloupci je pak barevné ladění. Těžko říci, proč není rovněž v levém sloupci. U zobrazování snímků pak můžete volit základní režim, který jen nahoře zobrazí číslo složky, ikonu paměťové karty a stav baterie. Druhý režim je naprosto bez informací, třetí pak přidává histogram, hodnotu ISO citlivosti, clonu, expoziční čas, blesk, rozlišení snímku a datum jeho pořízení.


Zobrazení videosekvence je o mnoho chudší, v podstatě se zde jen dozvíte, že tlačítkem OK ji spustíte a šipkou dolů vyrobíte HD fotografii z dané videosekvence. Přehrávání je pak zobrazeno na pravém snímku.


Smart Album vám dovoluje různé způsoby prohlížení snímků. Lze je třídit dle typu (videosekvence, statický snímek,...), data (podle dnů, viz vpravo), barvy a dnů v týdnu.


Zde např. vidíte snímky, u kterých převažuje červená barva. To je rovněž zobrazeno na spodním grafu, kde se modrá čárka aktuálního výskytu nachází v červené oblasti.



Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.