Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Samsung WB2000: stylová bomba

13.8.2010, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Samsung se svým novým modelem WB2000 vzbudil doslova neuvěřitelný zájem. Stylový kompakt s CMOS BSI čipem, podporou RAW formátu a dobrou světelností F2,4 na nejširším ohnisku včetně HDR režimu a Full HD videa. To zní zajímavě. Jak zajímavá bude praxe?

Příslušenství


Malý fotoaparát nepotřebuje velkou krabici. Proto WB2000 přišla v malé namodralé krabičce.



Uvnitř byl vedle fotoaparátu i Li-Ion akumulátor, USB kabel a nabíjecí adaptér. Nechyběl velmi stručný manuál a CD-ROM.




Výdrž baterie


Li-Ion akumulátor SLB-11A má nízké napětí 3,8V, ale docela solidní kapacitu 1130 mAh. Lze jej nabíjet ze sítě pomocí nabíjecího adaptéru a USB kabelu nebo jen pomocí USB kabelu, když spojíte fotoaparát s počítačem. Baterie se tedy nabíjí v přístroji. Doba nabíjení je poměrně dlouhá, docela znatelně přesahuje hranici 3 hodin.

Výrobce udává výdrž na pořízení 220 snímků nebo 90 minut Full HD videa. Pokud jsem ale nevyužíval příliš často režim Smart Auto, který disponuje průběžným ostřením, dá se vcelku snadno pohybovat v poněkud vyšších číslech, těch 250-320 snímků na jedno nabití se dá zvládnout.

Ukazatel baterie je ale poněkud nepřesný. Dokud se ručička drží nad polovinou, je vše v pořádku. Jakmile se ale dostane do poloviny a na displeji se objeví dvě čárky ukazatele stavu místo tří, je zle. Pak už od fotoaparátu nemůžete mnoho čekat, ručička s každým dalším snímkem rychle klesá na nulu a fotoaparát je brzy bez "šťávy".


Dodaný software


Přímo ve fotoaparátu je zabudován software Samsung Intelli-Studio. Ten tedy není třeba instalovat a spustí se automaticky při každém spuštění fotoaparátu.



Pomocí aplikace lze snadno nahrát fotografie do počítače, ale pozor! Pokud fotíte i do RAWu, oprašte čtečku karet, případně tahejte snímky přes kabel, ale ručně. Aplikace totiž nepodporuje přenos RAW snímků.



Fotografie lze rozkliknout a podívat se na ně ve větším spolu i s histogramem.



Snímky lze i editovat, přičemž editačních možností je zde na dodávaný software poměrně dost.



Pro srovnání si lze nechat zobrazit snímky před a po úpravě.



Pro úpravu snímků ve formátu RAW je určen program Samsung RAW Converter. Jedná se o známé SilkyPix Developer Studio, které ale podporuje pouze fotoaparáty Samsung. Jedná se o aplikaci s velmi slušnou nabídkou funkcí.



Výhodou je i podpora dávkového zpracování souborů. Softwarové vybavení je tedy velmi dobré, ale velká škoda, že Intelli-Studio není schopno do počítače nahrát i RAW snímky.


Zobrazení displeje a menu


K dispozici dostanete velký 3,0" AMOLED displej. Ač výrobce rozlišení neuvádí, patrně bude mít 614.000 bodů jako jiné přístroje této značky. To znamená rozlišení 640×480 pixelů (v uspořádání PenTile). Pozorovatelnost na slunci patří k tomu lepšímu (ale stále lze co vylepšovat), pozorovací úhly jsou výborné. Je zajímavé, že hodně zesiluje šum, který na reálných snímcích není až tak výrazný.

Zobrazení displeje má jednu docela znatelnou chybu. Spodní řádek je příliš tmavý a kvůli němu se velmi špatně odhaduje výsledná kompozice. Kvůli jeho tmavosti máte pocit, že ve snímku bude jen to, co je nad ním, nicméně na snímku bude i to, co překrývá. Toto někdo opravdu hodně nedomyslel a tento řádek by určitě měl být podstatně méně tmavý. Zobrazení může být doplněno o datum a čas, může zde být i histogram.


Velmi se mi líbilo rychlé menu ve stylu starších kompaktů Canon (ten toto úžasné rozvržení ke své vlastní škodě u posledních modelů opustil). Díky němu se dají vlastnosti nastavovat velmi rychle a pohodlně. Na čtyřsměrném ovladači jsou čtyři různá nastavení, která mají opět svá vlastní menu, ve kterých se dají vlastnosti opět velmi rychle nastavit. Jen škoda, že fotoaparát je ke stiskům tlačítek poněkud letargický.


Potěšilo mě, že lze ručně vybírat ostřící bod, což se hodí zejména u maker a snímků na stativu. Výběr scénických režimů je zobrazen v graficky velmi pěkně vyvedeném pásu.


Poněkud horší je menu na druhém otočném voliči. Ten má velmi tupou vazbu a volby se v něm dost těžko nastavují. Při natáčení videosekvencí je zobrazení menu podobné jako u fotografií. Nahoře vidíte, jakou dobu ještě můžete natáčet.


Hlavní menu je graficky vyvedeno nadmíru pěkně. Navíc netrpí tradiční slabůstkou fotoaparátů Samsung, a to různým zobrazením menu při různých stupních zanoření v něm. Nepůsobí tak ani trochu matoucím dojmem a dojem z něj je tedy velmi kladný.


Zobrazení vyfocených snímků a videosekvencí překvapivě neukazuje jejich počet, což mi poněkud chybělo.


U snímků se ukazuje pouze čas a clona, další expoziční nastavení (ISO, blesk) si musíte pokaždé vyvolat, což mi přijde zbytečně komplikované. Pochopitelně nechybí Smart Auto pro kategorizaci vyfocených snímků.



Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.