Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Samsung WB2000: stylová bomba

13.8.2010, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Samsung se svým novým modelem WB2000 vzbudil doslova neuvěřitelný zájem. Stylový kompakt s CMOS BSI čipem, podporou RAW formátu a dobrou světelností F2,4 na nejširším ohnisku včetně HDR režimu a Full HD videa. To zní zajímavě. Jak zajímavá bude praxe?
Pro posouzení kvalit přidávám tradičních 14 ilustračních snímků.


expoziční čas 1/2000 s, clona F2,8, citlivost ISO 100, ohnisko 24 mm, klikněte pro zvětšení

Smart Auto dobře rozpoznal makro, a tak nebylo potřeba měnit režim. Fotoaparát rád volí clonu F2,8, což ale i tak stačilo k jemnému rozmazání pozadí. Kvalita snímku je dobrá, šum je přiměřený. Na pozadí poněkud ustřelují pixely, což je typický projev přístroje v JPEG snímcích.


expoziční čas 1/30 s, clona F2,4, citlivost ISO 200, ohnisko 24 mm, klikněte pro zvětšení

Zde jsem manuálně nastavil clonu F2,4, neboť automatika jinak volila F2,8 a vyšší ISO citlivost. I tak jde vidět, že v těchto světelně nedostatečných podmínkách je na snímcích velké množství šumu.


expoziční čas 1/250 s, clona F5, citlivost ISO 100, ohnisko 60 mm, klikněte pro zvětšení

Na středních ohniscích podává objektiv dobré výsledky. Kresba je ostrá a opravdu mě příjemně překvapuje práce s detaily, pro fotoaparáty Samsung nezvyklá.


expoziční čas 1/750 s, clona F2,8, citlivost ISO 100, ohnisko 24 mm, klikněte pro zvětšení

Na tomto snímku si můžete všimnout jak širokého ohniska, tak i velmi dobré ostrosti. V korunách stromu vlevo jde vidět, jak fotoaparát odstraňuje chromatickou aberaci a vpravo dole naopak trochu horší ostrost. K dispozici je RAW i konvergovaný JPEG soubor.


expoziční čas 1/30 s, clona F2,4, citlivost ISO 100, ohnisko 24 mm, klikněte pro zvětšení

Poněkud se mi nezdála uváděná citlivost v EXIFu, ISO 100 mi při daných podmínkách přijde jako velmi nízká hodnota (EXIF občas "kecal" minimálně u ohnisek). Každopádně šum ve stínech je poměrně vysoký, detaily jsou ještě celkem zachovány. I zde si můžete stáhnout RAW a JPEG soubor, který vznikl konverzí z RAWu.


expoziční čas 1/30 s, clona F2,6, citlivost ISO 200, ohnisko 24 mm, klikněte pro zvětšení

Zde se mi líbil velmi citlivý zásah blesku, který na snímku téměř není vidět, přitom dodal dostatečné množství světla. Míra detailů v popředí je velmi dobrá, v pozadí ve stínech je ale vysoké množství barevného šumu.


expoziční čas 1/250 s, clona F4,4, citlivost ISO 100, ohnisko 50 mm, klikněte pro zvětšení

Ve stínech je poněkud vyšší množství šumu. Fotoaparát opět přepálil oblohu. Ostrost a detaily jsou uprostřed velmi dobré, ale kolem krajů je fotografie spíše neostrá.


expoziční čas 1/2000 s, clona F3,6, citlivost ISO 100, ohnisko 24 mm, klikněte pro zvětšení

Na tomto snímku vidíte velmi široký úhel záběru. Ostrost je dobrá a dokonce ani pravá polovina obrazu na tom není špatně.


expoziční čas 1/30 s, clona F5,8, citlivost ISO 100, ohnisko 120 mm, klikněte pro zvětšení

Telemakro fotoaparátu je jen průměrné. Ostřící vzdálenost činí v takovém případě 35 centimetrů, což není právě na špičce své třídy. Je trochu smutné, že i při nejdelším ohnisku fotoaparátu stačí čas 1/30 s (na nejdelším ohnisku bych čekal trochu kratší čas a rychlejší růst ISO citlivosti). Je velmi snadné rozmazat snímky na delších ohniscích.


expoziční čas 1/750 s, clona F2,4, citlivost ISO 100, ohnisko 24 mm, klikněte pro zvětšení

Při ostření na blízko a použití nejnižší clony lze pozadí příjemně rozmazat. Šum má ještě poměrně pravidelný charakter (rozdíl jasů pixelů je ale bohužel dost velký).


expoziční čas 1/45 s, clona F5,7, citlivost ISO 100, ohnisko 90 mm, klikněte pro zvětšení

I zde lze docela chválit. Šum je relativně nízký, detaily dobré.


expoziční čas 1/750 s, clona F2,8, citlivost ISO 100, ohnisko 24 mm, klikněte pro zvětšení

Stinné části opět obsahují trochu jasového a barevného šumu. Široké ohnisko opět potěší.


expoziční čas 1/30 s, clona F2,4, citlivost ISO 100, ohnisko 42 mm, klikněte pro zvětšení

U tmavých snímků je občas dobré stáhnout expozici. Platí to zejména u těch nočních, zde je to ale kvůli tmavému pozadí také žádoucí. Makro je spíše slabší, ale s trochou štěstí se dá něco zvládnout.


expoziční čas 1/30 s, clona F2,6, citlivost ISO 200, ohnisko 24 mm, klikněte pro zvětšení

Na fotografii vidíte jasový i barevný šum. S ohledem na konkurenční kompakty to není zas tak špatné, ale pochopitelně výrazně kvalitní snímek z toho neuděláte. Světlo blesku je přirozené.




Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.