Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Samsung WB210: dotkněte se 21 milimetrů!

13.10.2011, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Samsung WB210 je velmi zajímavým kapesním ultrazoomem. Je dotykově ovladatelný přes obří 3,5" obrazovku. 24mm ohnisko by nebylo zvláštní, ale tento kompakt má navíc speciální režim, při kterém se umí přepnout na ultraširoké 21mm ohnisko!

Autofokus, ostření


Samsung WB210 disponuje několika režimy ostření. Předně je zde tradiční středové ostření a automatický výběr ostřících bodů. Dále můžete využít detekci tváří, která mě ale nepřesvědčila ani rychlostí ani úspěšností, zde se řadí jen k průměru. Následuje dotykové ostření přes LCD displej. Buď zde máte ostření a vyfocení snímku dotykem na obrazovku, případně jen polohování ostřícího bodu, což rozhodně chválím. Fotoaparát disponuje přisvětlovací AF diodou, která vylepšuje ostření za špatného světla. Úspěšnost ostření je dobrá, rychlost je pak také slušná, zejména na širších ohniscích. U těch delších je ostření o něco delší, ale nikoli zdlouhavé.





Objektiv ostří od 7 centimetrů na širokém ohnisku, na nejdelším pak potřebuje 90 cm. Makro režim umožňuje jít už na 2 centimetry, ještě na cca 35mm ohnisku si můžete užít 2,5 centimetrů. Právě zde je i největší přepočtené zvětšení, a to 0,7×. Není to moc, takže nějak výborné makro nečekejte. Telemakro lze fotit od solidních cca 65 centimetrů, což v praxi znamená přepočtené zvětšení jen lehce přes 0,3×. To rovněž není moc, ale v zásadě jde o průměr této třídy. Spíše bych doporučil 200mm ohnisko, kdy lze fotit ze vzdálenosti 30 cm a přepočtené zvětšení je 0,4×.





Na následujícím snímku vidíte snímek při největším zvětšení objektivu focený s 35mm ohniskem. Při citlivosti ISO 240 si lze všimnout střední množství šumu.




expoziční čas 1/30 s, clona F3,3, citlivost ISO 240, ohnisko 35 mm, klikněte pro zvětšení




Nastavení expozice, automatika


Protože jde o stylový kompakt, najdeme u WB210 pouze automatické nastavení expozice, v nočním režimu však můžete pár parametrů přeci jen nastavit, k tomu se však ještě vrátíme. Měření může být celoplošné, středově vyvážené nebo bodové. K dispozici je také korekce expozice od -2 EV do +2 EV, občas ji budete potřebovat. Ve stínech má fotoaparát tendenci přeexponovávat (v lese se -0,7 EV určitě hodí) a v neposlední řadě má fotoaparát tendenci hodně přepalovat mraky a oblast kolem Slunce. Dynamický rozsah 16MPx čipu očividně není zrovna zázračný a konverzní křivky při převodu do JPEG tomu také moc nepomáhají. Potěší expoziční bracketing s 0,5EV kroky.

Citlivosti mohou dosahovat hodnot od ISO 80 do ISO 1600 v plném rozlišení. Dle technických údajů by fotoaparát sice měl podporovat i ISO 3200 v rozlišení do 3 megapixelů, nezjistil jsem však, ve kterém režimu by to mělo být (chyb v technických údajích v manuálu je totiž více). Automatika končí u ISO 400. Expoziční časy mohou nabývat 1/2000 s až 1 sekundu, v nočním režimu lze dosáhnout až 16 sekund.





Světelnost objektivu je u 21mm ohniska F3,4, což není úplně ideální, ale je to jediný kompakt na trhu, který takové ohnisko podporuje, takže ani není s čím srovnávat. V rozsahu od 24 mm už WB210 konkurenci má a zde se svou hodnotou F2,9 rozhodně potěší. Jde o hodnotu dobrou nejen při srovnání s konkurencí, ale i obecně. Zhruba do 80mm ohniska je objektiv u WB210 jeden z nejsvětelnějších, pak se ale světelnost dále výrazně zhoršuje a naopak se stává jedním z těch méně světelných objektivů až nejméně světelných. Pro srovnání je zde i Samsung WB700 (s 18× optickým zoomem), kde je vidět opravdu velmi výrazný rozdíl na nejdelších ohniscích. Cloní se ND filtrem s 3EV účinkem.

Noční režim vám nabídne částečné manuální ovládání expozice. Citlivost je sice natvrdo ISO 80, ale clonu můžete nechat na automatice, ručně odclonit nebo aktivovat ND filtr. Stejně tak lze nastavovat čas od 1 do 16 sekund, nebo to nechat opět na automatice. Podle toho, co necháte na automatice, můžete dosáhnout i jakéhosi režimu priority clony, času nebo dokonce plný manuál. Připomínám, že při automatickém nastavování času (tedy v režimu priority clony) rozsah 1-16 sekund neplatí a lze dosáhnout i kratších časů. Ideální pro focení s dlouhými časy i za dostatečného světla.


Videosekvence


Samsung WB210 umožňuje natáčet HD videosekvence v rozlišení 1280×720 pixelů při 30 snímcích za sekundu. K dispozici je optická stabilizace, jejíž účinek ale není příliš závratný, potěší možnost opticky zoomovat bez přerušení nahrávání zvuku. Průběžné ostření je většinou slušně rychlé a úspěšné (občasnému rozostření se ale nevyhnete).





Kvalita videosekvencí je průměrná, dochází k silnějšímu odšumování, které rozmývá méně detailní plochy. Smear efekt je patrný, neboť jde o typickou nectnost CCD čipů, přicloňování je plynulé. Videosekvence je možno při natáčení pozastavit a znovu zahájit jejich natáčení, aniž by se ukládaly do většího množství souborů. Fotoaparát vám nabízí i několik zajímavých barevných režimů pro video.
  • 1280×720 / 30 fps - cca 1200 kB/s
  • 1280×720 / 15 fps - cca 600 kB/s
  • 640×480 / 30 fps - cca 450 kB/s
  • 640×480 / 15 fps - cca 250 kB/s

Kvalitu videa můžete posoudit na třech videosekvencích. První je 42sekundová exteriérová (48,7 MB), dále 47sekundová interiérová (49 MB) a jednu ve speciálním barevném režimu s délkou 27 sekund (31,6 MB).


Stabilizace


WB210 nabízí optickou stabilizaci v objektivu, kterou je možné nechat aktivovanou i vypnutou. Další režimy zde nejsou. Test proběhl s expozičním časem 1/8 sekundy na 90mm ohnisku a vzdálenost cca 2 metrů.



bez stabilizace



se stabilizací



se stativem



V tomto testu prokázala stabilizace slušný účinek. V praxi jsem se ale často setkával s tím, že trochu větší síla by jí neuškodila a často ani na poměrně krátkých ohniscích nebyl obraz při časech kolem 1/40 sekundy ostrý.


Fotografování portrétů


Detekce tváří je průměrná, a to ať se bavíme o rychlosti nebo úspěšnosti. O něco lepší je to s objektivem, který nabídne 24mm ohnisko při dobré světelnosti F2,9. Díky tomu je snazší fotit skupinové portréty i ve stísněných prostorách. Extrémní 21mm ohnisko má sice horší světelnost, ale pak se vám už snad nemůže stát, že by se na fotografii někdo nevlezl. Na detailnější portréty už světelnost objektivu tak moc dobrá není.




expoziční čas 1/60 s, clona F5,8, citlivost ISO 200, ohnisko 200 mm, klikněte pro zvětšení



Zde jsem využil dlouhého ohniska 200 milimetrů. Pozadí se trochu maže, detaily tváře jsou při citlivosti ISO 200 přijatelné. Snímek sice není brilantně ostrý, k tomu má opravdu hodně daleko, ale mnoho kompaktů by daný snímek rozpatlalo ještě více. Můžete si všimnout přepalů a poněkud studeného ladění fotografie. Vyvážení bílé by mohlo nastavit trochu teplejší barvy. Všiml jsem si nicméně příliš velkého rozdílu mezi vyvážením na denní světlo a zataženo. Zatímco to první je ve stínech poměrně studené, to druhé je až moc teplé. S efektem červených očí jsem neměl problémy.


Výdrž baterie


Výrobce hovoří o tom, že nový Li-Ion akumulátor BP85A s napětím 3,7 V a nízkou kapacitou 850 mAh vydrží na pořízení pouhých 180 snímků nebo 80 minut videa. Je škoda, že Samsung postupně přichází s méně kapacitními akumulátory (dodnes měla většina kompaktů této značky 1050mAh nebo dokonce 1130 mAh akumulátory). Při testu jsem Smart Auto režim s detekcemi všeho možného a blesk používal v omezeném množství, a tak jsem nakonec dosáhnul výdrže na 250 snímků. Je to sice lepší než to, co udává Samsung, ale i tak jde o poměrně nízkou hodnotu.
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.