Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Samsung WB550: do šířky i dálky

30.6.2009, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Samsung má rád široká ohniska a nový ultrazoom WB550 je v tomto přeborník. Nejenže nabízí ultraširokých 24 mm, které má jen minimum kompaktů, ale k tomu 10× optický zoom. Fotoaparát má i spoustu nových Smart technologií a rozlišení 12,2 MPx.

Autofokus, ostření


Přestože jde spíše o stylový fotoaparát, určitě překvapí možností ostřit nejen automaticky, ale rovněž i ručně. Stačí ho jen navolit a rychle začít čtyřsměrným voličem ostřit. Přibližná vzdálenost zaostření se neukazuje. Zvětší se však výřez na celou obrazovku. Rozlišení LCD displeje je 230.000 bodů, tedy klasika. S tímto rozlišením není manuální ostření právě nejjednodušší, ale dá se zvládnout. Určitě by se hodil displej s větším rozlišením. Po namáčknutí spouště se zvětšený náhled ukončí a vidíte snímek v té kompozici, ve které bude pořízen.

U automatického ostření máte možnost využít detekci tváří. Ta vás rozhodně potěší, protože je velmi rychlá, zvládne i určité náklony či otočení hlavy a polovina obličeje ve stínu ji také nerozhodí do nepříčetnosti. Občas to sice vzdá, ale v zásadě je na tom velmi dobře. Další automatické režimy jsou středové ostření, vícebodové na několik oblastí a manuální výběr oblasti, což se hodí např. při snímání ze stativu, kdy hlavní objekt není uprostřed snímku.

S ostřícími vzdálenostmi je to ošemetné. Na nejširším ohnisku začíná u 15 centimetrů, což je celkem přijatelné. Pak to do 95 mm ohniska pomalu roste, ale od této hranice vzdálenosti šíleně rychle vyskáčou nahoru a při maximálním ohnisku 240 mm musíte být od objektu už téměř dva metry. To je hodně. Makro režim je podstatě příjemnější, na nejširším ohnisku nabízí 3,5cm vzdálenost. To je u kompaktů celkem dobrá hodnota, ale v kategorii ultrazoomů bych čekal trochu lepší výsledek. Na rozdíl od klasického ostření ale vzdálenosti rostou pomaleji a více lineárně, takže i s delšími ohnisky můžete snímat z poměrně krátkých vzdáleností.



Rychlost ostření je vcelku příjemná. Na širokém i dlouhém ohnisku patří k rozumnému průměru a ani v horších světelných podmínkách rychlost příliš neklesá. S úspěšností je na tom o trochu lépe než nedávno testovaný IT100, který měl autofokus trochu náladový. Zde je úspěšnost vyšší a nestává se často, že by špatně zaostřený snímek byl označen jako zaostřený. Může se tak stát pouze v případě, že makro režimem ostříte na velkou vzdálenost.

Za horšího světla nemá na širokém ohnisku problémy, na nejdelším je to trochu horší. Je pochopitelné, že se potřebuje chytnout nějaké ostřejší osvětlené linie. Celkově ale ostření nepůsobí problémy v interiérech, kam si dosvítí přisvětlovací diodou, trochu horší je to s ostřením ve tmavých exteriérech.


Makro režim


Makro režim zkracuje vzdálenosti nutné k zaostření. U Samsungu WB550 ale rovněž většinou znemožňuje ostření na větší vzdálenosti, takže je dobré mezi těmito režimy přepínat podle toho, na co ostříte.


expoziční čas 1/45 s, clona F3,3, citlivost ISO 100, ohnisko 24 mm, klikněte pro zvětšení

I když jsem byl vzdálen jen necelé 4 centimetry, vypadá to, jako bych byl mnohem dále. Může za to velmi široké 24mm ohnisko fotoaparátu. Byla použita citlivost ISO 100, přesto je na snímku šum. Dá se to ale díky vysoké hustotě pixelů očekávat.


Nastavení expozice, automatika


Fotoaparát Samsung WB550 umožňuje vedle automatického nastavení použít i manuální. To je však dosti limitováno. Jednak rozdíly expozičních časů jsou po 1/2 EV krocích (obvykle jsou u jiných fotoaparátů po krocích 1/3 EV), jednak rozsah clon je velmi omezen. Clona je vlastně dvoupolohová a je řešena prostým ND filtrem. O hraní si s hloubkou ostrosti si tedy můžete nechat zdát, objektiv je pořád "na plnou díru". Trochu mrzuté je, že fotoaparát v manuálním režimu ukazuje pře(pod)expozici až po namáčknutí spouště. Dříve se nelze přesvědčit o tom, jak špatně je fotografem expozice nastavena.

Rozsah časů je v podstatě 1/1500 s až 1 sekunda (v závislosti na typu automatického režimu), ve scénických režimech je podporováno až 8 sekund a v manuálním lze využít až 16 sekund, což na nějaké to hraní postačí. Automatické nastavení citlivosti pracuje s rozsahem ISO 80 až ISO 400. Manuálně lze navolit i ISO 800, 1600 a v rozlišení do 3 megapixelů i ISO 3200. Nechybí možnost navolit korekci expozice od -2 EV do +2 EV, na což je vyhrazena kolébka na zadní straně fotoaparátu (té ale můžete přiřadit i funkci nastavení ISO nebo vyvážení bílé).



Světelnost objektivu rozhodně radost neudělá. F3,3 až F5,8 nejsou příliš hezké hodnoty, konkurenční Olympus mju 9000 má v podstatě velmi podobné hodnoty F3,2-5,9. Samsung má však ještě trochu horší průběh než Olympus, což je velká škoda. Zajímavé je, že v rozsahu 180 až 239 mm má objektiv dokonce světelnost F5,9, ale na nejdelším ohnisku se tato hodnota mírně vylepší na F5,8. Situaci se snaží zachránit optická stabilizace, nicméně proti pohybové neostrosti focených objektů nemá šanci pomoci. To je velká chyba jinak velmi zajímavého širokoúhlého objektivu.


Stabilizace obrazu


Fotoaparát nabízí optickou stabilizaci, kterou lze v režimu Dual IS doplnit ještě o digitální. Ta zvyšuje ISO citlivost a nejspíš dělá jisté zásahy do fotografie, protože se snímek delší dobu zpracovává. Testovací snímky byly pořízeny s citlivostí ISO 200 s časem 1/6 s a clonou F5,6 na vzdálenost zhruba 2 metry při ohnisku 110 milimetrů.


bez stabilizace


se stabilizací


duální stabilizace (1/20 s, ISO 800)


se stativem

Bez stabilizace se takový čas jen těžko udrží. Optická stabilizace výrazně pomůže, ale stále to chce pevnou ruku a trochu štěstí. Duální stabilizace výrazně zkrátí čas, čímž je snímek mnohem těžší rozmazat, nicméně zkrácení času je možné díky navýšení citlivosti a ta svým šumem detaily degraduje, takže nakonec podává trochu horší výsledky než pouhá optická stabilizace. Stativ je nenahraditelný, nicméně je vidět, že optická stabilizace s trochou štěstí opravdu dokáže pomoci pořídit poměrně ostré (rozuměj pro nenáročné použití vhodné) snímky.


Expoziční a fotografické režimy


Samsung WB550 má hlavní ovládací kolečko vyvedeno na horní části fotoaparátu. Poněkud hrubší chod však ztěžuje jeho ovladatelnost.



Nabídka je poměrně zajímavá, kromě automatických režimů zde najdete i plně manuální režim, duální stabilizaci a speciální režim pro focení portrétů. Pojďme se na ně podívat trochu blíže.
  • Smart Auto - Automaticky vybírá scénický režim. Uživatel nemůže nastavit prakticky nic, pouze rozlišení, blesk lze vypnout/zapnout, ale už nelze nastavit, jaký typ blesku se má použít, totéž platí i u samospouště. Tím výčet končí, opravdu plně automatický režim.
  • Auto - Rovněž automatický režim, fotograf však má trochu více možností blesků, samospouště, lze se dostat i do fotografického menu, i když to je řádně oholeno.
  • P (Program AE) - Fotoaparát se stará a expozici, lze na rozdíl od předchozích režimů upravit korekcí. Jinak je přístup ke všem nastavením fotoaparátu.
  • M (Manual) - Fotograf se stará i o expozici. Clona je pouze dvoupolohová, navíc řešena jen ND filtrem, takže žádná úprava hloubky ostrosti se nekoná. Způsob ovládání jsem již probíral v kapitole o automatice a expozici, nebudu se k němu tedy více vracet.
  • Dual IS - Duální stabilizace tvořená optickou i digitální stabilizací. Digitální stabilizace navyšuje ISO citlivost, pravděpodobně však ještě nějakým způsobem zpracovává obraz.
  • Portrét s retuší - Pro slečny a ženy docela zajímavá hračka, která jim omladí obličej vyhlazením. Pro muže je to spíše kontraproduktivní, zejména na vyšší nastavení, kde bude tvář působit až příliš hladce.
  • SCN - Scénické režimy
  • Videosekvence

Dále se podívejme alespoň ve zkratce na nabízené scénické režimy.
  • Snímek podle vzoru (Výborný pro fotografování na dovolené. Vyfotíte snímek ve vámi požadované kompozici, přičemž na displeji zůstanou průhledné okraje tohoto snímku. Předáte fotoaparát kolemjdoucímu a ten vidí, jak si přejete scénu zarámovat, jen se musí trefit.)
  • Noc
  • Portrét
  • Děti
  • Krajina
  • Text
  • Detail
  • Západ slunce
  • Svítání
  • Protisvětlo
  • Ohňostroj
  • Pláž&sníh
  • Autoportrét
  • Jídlo
  • Kavárna

Samsung se u svých fotoaparátů chlubí HD videosekvencemi. Ty jsou tedy pořizovány v rozlišení až 1280×720 pixelů při 30 snímcích za sekundu. Fotoaparát podporuje optickou stabilizaci i optický zoom. Při zoomování můžete nechat nahrávat zvuk, ale pak je slyšet klapnutí a trošku i samotné zoomování, nebo lze zvuk při zoomování vypnout. Ale ani to není dobré řešení.


snímek z videosekvence, klikněte pro zvětšení

Kvalita videosekvencí je tedy oproti VGA mnohem vyšší, ale od takto vysokého rozlišení bych očekával ještě trochu lepší snímky. Průběžné ostření je poměrně rychlé, přicloňování je plynulé a smear efekt ještě přijatelný. Videosekvence lze natáčet v devíti různých kvalitách.
  • 1280×720 HQ / 30 fps - cca 1250 kB/s
  • 1280×720 SQ / 15 fps - cca 650 kB/s
  • 1280×720 / 30 fps - cca 1050 kB/s
  • 1280×720 / 15 fps - cca 550 kB/s
  • 640×480 / 30 fps - cca 500 kB/s
  • 640×480 / 15 fps - cca 250 kB/s
  • 320×240 / 60 fps - cca 250 kB/s
  • 320×240 / 30 fps - cca 120 kB/s
  • 320×240 / 15 fps - cca 70 kB/s

Pro posouzení kvalit si můžete stáhnout 21 sekundovou videosekvenci (25,1 MB), kde uvidíte i střih provedený pozastavením natáčení.


Fotografování portrétů, blesk


Protože je Samsung WB550 stylový fotoaparát, který chce zaujmout především funkcemi, není divu, že nabízí detekci tváří, úsměvu i mrknutí. Aby toho nebylo málo, nabízí dokonce režim pro autoportrét, kdy fotoaparát pomalu pípá, když vidí tvář. Přestane pípat, když tvář zmizí ze snímku, naopak začne pípat rychleji, pokud se tvář dostane kompozičně doprostřed snímku. Vy pak víte, že je zaměřeno správně.

Detekce tváří je rychlá a poměrně účinná i při větších náklonech, natočeních a většinou docela dobře funguje i v situaci, že jedna strana tváře je ve výraznějším stínu než ta druhá. Detekce úsměvu vyžaduje spíše smích, detekce mrknutí v případě zavřených očí vyfotí až tři snímky, čímž zvyšuje pravděpodobnost, že alespoň na jednom snímku budou oči otevřené.


expoziční čas 1/60 s, clona F5,6, citlivost ISO 100, ohnisko 110 mm, klikněte pro zvětšení

Ani ACB příliš nepomohlo v protisvětle, jeho účinnost je ve většině případů dost nízká. Na druhou stranu pak se slabším účinkem tolik nezvyšuje šum. Je vidět poměrně zvláštní zpracování obrazu, menší rozpatlané oblasti, zejména ve vlasech. Konkurenční Olympus mju 9000 to rozpatlával vše, Samsung WB550 kontrastnější oblasti naštěstí dobře zachovává, méně kontrastní však slije do jedné plochy také. Vysoká hustota pixelů daná malým snímačem a vysokým rozlišením 12 megapixelů opravdu není to pravé ořechové.


expoziční čas 1/90 s, clona F5,6, citlivost ISO 120, ohnisko 110 mm, klikněte pro zvětšení

Blesk vylepšil prosvětlení tváře, vyšší ISO citlivost se projevuje na trošku větším šumu. Vlasy jsou opět o něco více rozmazané.


expoziční čas 1/45 s, clona F5,6, citlivost ISO 120, ohnisko 110 mm, klikněte pro zvětšení

Poslední snímek byl pořízen v režimu Portrét s retuší. Zde velmi dobře vidíte, že pro mužskou pokožku je tato funkce naprostou zkázou a je velmi dobré se jí vyvarovat. U ženských tváří to ale může občas dopadnout celkem dobře (na slabší nastavení).

Integrovaný blesk má sice spoustu módů včetně slow synchra a předblesku pro odstranění efektu červených očí, ale jeho síla není právě nejvyšší. Při ISO 100 toho moc neprosvětlí a přidání expozice blesku situaci nevylepší. Jak je vidět z druhého řádku, fotoaparát to dohání vyšší ISO citlivostí.


blesk -1 EV (1/30 s, ISO 100)


blesk +0 EV (1/30 s, ISO 100)


blesk +1 EV (1/30 s, ISO 100)


blesk -1 EV (1/30 s, ISO 200)

blesk +0 EV (1/30 s, ISO 240)

blesk +1 EV (1/30 s, ISO 480)


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.