Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Samsung WB650: povedený cestovatel

29.6.2010, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Nový kapesní ultrazoom Samsung WB650 vyvolává velký zájem veřejnosti a spoustu žádostí o jeho recenzi. My vám ji dnes přinášíme. Podívejme se, jak si fotoaparát v této třídě s rekordním 15× optickým zoomem, HD videosekvencemi a podporou GPS vede.

Měření rychlosti


Samsung WB650 na první pohled nepůsobí jako příliš rychlý fotoaparát. Mohou za to dlouhé přechody mezi režimy, kdy chvilku trvá, než si fotoaparát uvědomí, že byl přepnut např. ze Smart Auto na režim P a podobně. U sekvenčního snímání se nezapočítává první snímek pořízený v čase 0,00 s.
  • První snímek - 2,8 sekundy (To je dnes už dosti dlouhý čas.)
  • Snímek bez namáčknutí wide - 0,45 až 0,55 sekundy (Ostření na širokém ohnisku je rozumně rychlé, v makro režimu se může pohybovat od cca 0,55 sekundy až po téměř jednu sekundu.)
  • Snímek bez namáčknutí tele - 1,1 až 1,4 sekundy (Na nejdelším ohnisku fotoaparát ostří poněkud déle, ačkoli pocitově to tak kupodivu vůbec nepřipadá. Člověk má dojem, že je svižnější. V režimu Smart Auto používá průběžné ostření, takže fotí za velmi solidních 0,5 sekundy po zmáčknutí spouště. Makro režim je kupodivu rychlejší než normální se svými cca 0,8 až 1,2 sekundy.)
  • Snímek s namáčknutím - OK
  • Čas snímek-snímek - 2,1 sekundy (Zde naopak fotoaparát hodně potěší a fotografie lze pořizovat v poměrně krátkém sledu za sebou.)
  • Čas snímek-snímek s bleskem - 3,3 sekundy (Blesk se musí chvilku nabíjet, fotograf musí počkat na zobrazení ostřícího rámečku, jinak fotoaparát nereaguje.)
  • Čas snímek-snímek DUAL IS - 4,8 sekundy (S duální stabilizaci dochází k jakémusi zpracování obrazu, a proto je prodleva mezi snímky poněkud dlouhá.)
  • Přezoomování - 3,25 sekundy (Chcete-li fotit s diametrálně odlišným ohniskem než původně, na přezoomování si chvíli počkáte.)
  • Sekvenční snímání - 0,75 fps (11 snímků za 13,1 sekundy, ukládání zabere další 4 sekundy.)
  • Sekvenční snímání sport - 6,15 fps (30 snímků za 4,7 sekundy, bohužel jen ve VGA rozlišení, tj. 640×480 pixelů).
  • AEB (expoziční bracketing) - 0,35 fps (3 snímky za 5,5 sekundy, expoziční bracketing rychlostí právě nenadchne.)

Podle dosažených časů je WB650 trochu zvláštní fotoaparát. Déle nabíhá, pomalu zoomuje a má slabé sekvenční snímání, prodlevy mezi snímky jsou však malé a ostření umí být jak pomalé, tak i dosti rychlé.


expoziční čas 1/90 s, clona F8,3, citlivost ISO 480, ohnisko 360 mm, klikněte pro zvětšení

Toto je jeden ze snímků pořízených metodou rychlého sportovního snímání sekvencí. Bohužel jen v rozlišení 640×480 pixelů.


Optický a digitální zoom


Rozsahem svých ohnisek patří Samsung WB650 k tomu nejlepšímu ve své třídě. Má rekordní 15× optický zoom, a to od velmi širokoúhlých 24 milimetrů až po maximálních 360 mm.


expoziční čas 1/250 s, clona F3,2, citlivost ISO 80, ohnisko 24 mm, klikněte pro zvětšení

Díky 24mm ohnisku opravdu poberete skoro všechno. Fotoaparát potěšil i dobrou kvalitou obrazu. Ačkoli je zde patrné rozmývání obrazu typické pro přístroje Samsung, detaily jsou dobré, na ostrost si rovněž nelze stěžovat, v rozích je jen trošku slabší. V pravém horním rohu je vidět trochu zmiňované vinětace.


expoziční čas 1/90 s, clona F5,8, citlivost ISO 100, ohnisko 360 mm, klikněte pro zvětšení

Maximální ohnisko 360 milimetrů je velmi slušné. Ostrost obrazu je velmi dobrá. Kresba se zvláštním způsobem rozpíjí (ale nerozmazává!). Je to jako byste do snímku tečkovali štětcem, to kousíček rozpilo, ale zachovalo ve fotografii ostré hrany. Snímek tedy působí vskutku hodně detailně a ostře. Je vidět, že Samsung trochu zapracoval a jeho zvláštní zpracování obrazu začíná získávat i kladné body.


expoziční čas 1/350 s, clona F6,4, citlivost ISO 80, ohnisko 24 mm, klikněte pro zvětšení

Zde už rozpíjení moc nezáří, všimněte si např. autobusu vlevo. Kresba je nevýrazná, poněkud rozmazaná, za což může i poněkud zbytečná clona F6,4, která už začíná způsobovat jemnou difrakci. Cca F4,5 až F5 by zde bylo ideální. Úhel záběru je každopádně impozantní.


expoziční čas 1/180 s, clona F5,8, citlivost ISO 100, ohnisko 360 mm, klikněte pro zvětšení

Přiblížení je znatelné. Opět si můžete všimnout zvláštního rozpíjení obrazu i vyššího šumu. Míra detailů je ještě přijatelná, tráva se však slévá. Potěší i minimum aberace (vidět ji lze např. vpravo nahoře na stříbrné Fabii Combi, vlevo nahoře na bílém VW Caddy, trochu i na bílém Renaultu Espace zhruba uprostřed vpravo.


expoziční čas 1/180 s, clona F5,8, citlivost ISO 100, ohnisko 360 mm + 4× digitální zoom, klikněte pro zvětšení

S digitálním zoomem se připravte na zhoršení kvality obrazu, interpolace je sice poměrně dobrá, ale snímky budou dobře vypadat skutečně jen ve velmi malých rozlišeních.


Protisvětlo


V následující kapitolce se podíváme na focení v protisvětle s fotoaparátem Samsung WB650.


expoziční čas 1/1000 s, clona F4,6, citlivost ISO 80, ohnisko 24 mm, klikněte pro zvětšení

Obloha se kolem slunce přepaluje, nicméně expozice jako taková byla zvolena poměrně dobře. Na zbytek oblohy se dá docela koukat a krajina je rozumně exponovaná. Kresba je přiměřená, chromatická aberace je mírná.


expoziční čas 1/1000 s, clona F4,6, citlivost ISO 80, ohnisko 24 mm, korekce -0,3 EV, klikněte pro zvětšení

Překvapil mě docela rozumný dynamický rozsah. Slunce vytváří bílý kotouč, osvícená zem se nepřepaluje, zatímco stíny jsou ještě prokresleny. Je v nich ale vysoké množství šumu. Technologie prosvětlení stínů ACB nebyla použita (při testech jsem si nevšiml, že by měla nějaký aspoň trochu znatelný účinek). Škoda, že zde nenajdeme HDR režim jako u modelu EX1. Největší problém fotoaparátu je však zřejmý. Jsou to opravdu hodně silné odlesky.


expoziční čas 1/750 s, clona F6,6, citlivost ISO 80, ohnisko 24 mm, korekce -0,3 EV, klikněte pro zvětšení

Zde opět vidíte opravdu silné odlesky nejen kolem slunce, ale i v ploše obrazu (vpravo dole). Stíny u tohoto snímku mají horší kresbu.


expoziční čas 1/750 s, clona F6,6, citlivost ISO 80, ohnisko 24 mm, klikněte pro zvětšení

Obloha vlevo nahoře se přepaluje, vpravo dole si lze všimnout odlesku. Barvy jsou trochu slabší, docela se mi líbí rozumné odšumění ve stínech, někdy v nich ale najdete barevný šum (zde ale zejména v mracích). Vzdálené oblasti jsou ale odšuměny docela necitlivě a např. domy na konci ulice vpravo mají opět to nezvyklé, ale pro Samsung typické rozpíjení obrazu.


ohnisko 24 mm, clona F3,2


ohnisko 24 mm, clona F5,8


ohnisko 24 mm, clona F11,6

Je až s podivem, jak tak malý objektiv s tak obrovským ohniskovým rozsahem (navíc ještě od velmi širokoúhlých 24 milimetrů) dokáže v rozích pěkně kreslit a v podstatě nemít žádnou aberaci. Bravo! A potlesk k tomu.


ohnisko 50 mm, clona F3,8


ohnisko 50 mm, clona F5,4


ohnisko 50 mm, clona F12

Ohnisko 50 milimetrů je rovněž naprosto bez chyby. Při cloně F12 jde krásně vidět difrakce.


ohnisko 100 mm, clona F4,4


ohnisko 100 mm, clona F7,6


ohnisko 100 mm, clona F12,5

Na 100mm ohnisku je aberace opět minimální. Objektiv kreslí krásně ostře (vyjma těch clon, kde už se zákonitě projevuje difrakce).


ohnisko 210 mm, clona F4,6


ohnisko 210 mm, clona F8,3


ohnisko 210 mm, clona F10,3

210mm ohnisko má lehkou aberaci u nižších clon, ale stále to není nic, co by vás muselo trápit. Dobrý výsledek.


ohnisko 360 mm, clona F5,8


ohnisko 360 mm, clona F7,6


ohnisko 360 mm, clona F12

Teprve na nejdelším ohnisku se aberace začne znatelněji projevovat. V rámci své třídy jde nicméně o stále nadprůměrný výsledek (obvykle zabírá i 5krát větší plochu než v případě WB650).


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.