Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Samsung WB750: splnil očekávání?

22.12.2011, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
V srpnu jsme otestovali kapesní ultrazoom Samsung WB700 a dnes se podíváme na jeho výkonnějšího brášku WB750. Ten nabídne CMOS snímač s nižším rozlišením 12,5 megapixelů, Full HD video, hardwarové HDR i mnohem rychlejší sekvenční snímání.

Autofokus, ostření


Fotoaparát má bohatý výběr režimu ostření. Začíná to středovým ostřením, případně ruční volbou jednoho ze 45 dostupných ostřících bodů. Automatický výběr bodů je docela slušný, podobně to platí i o ostření se sledováním, byť prostor pro vylepšení tu jistě najdete. Detekce tváří patří svou rychlostí a úspěšností k průměru. Při manuálním ostření se zobrazuje zvětšený náhled na displeji, ale tento náhled je jen softwarově interpolovaným "detailem" z celoplošného náhledu. Je tedy rozmazaně kostkovaný, neostrý a v podstatě se podle něj nedá ostřit. Leda tak ostření jen vzdáleně odhadovat. Velmi špatné provedení.





Objektiv je schopen ostřit od 7 centimetrů v normálním režimu, u delších ohnisek se ale připravte na vzdálenosti přes 2 metry, a to ještě musíte chytnout dobrou scénu. Jinak není neobvyklé, že fotoaparát vyžaduje i tři metry. Se zapnutým makrem se ale vše výrazně zlepšuje. Na širších ohniscích se pohybujete kolem 2 až 4 centimetrů, což u cca 60mm ohniska stačí na docela příjemné 0,8× přepočtené zvětšení. Pak už ostřící vzdálenosti rostou na cca 1,3 metru. Nicméně i tak má objektiv prakticky v celém ohniskovém rozsahu od 130mm ohniska přepočtené zvětšení cca 0,3×. Na telemakro žádný zázrak, ale je to použitelné.





Velmi příjemným překvapením je rychlost a úspěšnost ostření za špatného světla i ve tmě. Zde Samsung nejenže udělal pokrok vůči svým kompaktům v minulosti (které v tomto měly dost velký problém), ale dokonce překonal i většinu své konkurence. Ve dne je rychlost i úspěšnost dobrá. Není to bleskové, ale stále velmi rychlé.




expoziční čas 1/30 s, clona F3,2, citlivost ISO 100, ohnisko 24 mm, klikněte pro zvětšení



Jak vidíte na snímku, makro je jen průměrné. Kvalita obrazu je dostatečná, trochu se mi jen nelíbily ustřelené pixely.


Nastavení expozice, automatika


Samsung WB750 udělá radost snad každému, kdo si rád nastavuje expozici. Vedle automatiky zde totiž máte i prioritní režimy clony a času, nechybí ani plný manuál a clona je navíc irisová. Má tedy několik kroků, její nastavení ovlivňuje hloubku ostrosti (byť jen minimálně) a samozřejmě i optické vady objektivu. Automatika může měřit expozici celoplošně, se zdůrazněným středem nebo bodově. Nastavování je poměrně spolehlivé, samozřejmě ale nelze počítat s tím, že by omezený dynamický rozsah čipu zvládl pobrat stíny i silné jasy najednou. V protisvětle se tak určitě dočkáte přepalů. K dispozici je i HDR režim, jeho funkčnost je ale dosti diskutabilní. Podrobněji se na něj podíváme v kapitole o protisvětle.





Citlivosti mohou nabývat rozsahu od ISO 100 do ISO 3200. Expoziční časy pak nabízí 1/2000 s až 1 sekundu, případně v režimu priority času a plném manuálu pěkných 16 sekund. Světelnost objektivu má hodnoty F3,2 na nejširším a F5,8 na nejdelším ohnisku, což jsou typické hodnoty pro tuto třídu fotoaparátů. Jak ale vidíte, průběh světelnosti je v téměř celém rozsahu ohnisek nejlepší nebo skoro nejlepší. Zmizelo nesmyslné clonění z modelu WB700, vyšší model WB750 fotí častěji s plně otevřenou clonou nebo mírným cloněním, které nezpůsobuje difrakci.

Samozřejmostí je korekce expozice od -2 EV do +2 EV, na Samsung tu už tradičně najdeme i expoziční bracketing. Netradičně ale nemá natvrdo 1/2EV rozsah, ale můžete si nastavit rozdíly expozic až do 2 EV. S WB750 tak můžete vytvářet i své vlastní HDR snímky, pokud se nechcete spoléhat na poměrně nefunkční HDR fotoaparátu. Nechápu ale, proč fotoaparát s 10fps sekvenčním snímáním potřebuje téměř dvě sekundy k tomu, aby vyfotil tři po sobě jdoucí snímky s různou expozicí.


Videosekvence


Na rozdíl od levnějšího modelu WB700 umí dražší WB750 díky CMOS snímači pořizovat až Full HD video s rozlišením 1920×1080 pixelů při 30 snímcích za sekundu. K dispozici je i dynamická optická stabilizace obrazu, která má vyšší účinnost než normální, ale o to výraznější jsou seky v obraze, pokud fotoaparátem hýbnete více, než je stabilizace schopna pobrat.





Ostření je průběžné, ale trošku lenivější. U běžných HD kompaktů bych jej bral jako dobré, ale u kompaktu s Full HD videem bych si představoval už přeci jen trochu lepší práci. Clonění je poměrně plynulé s málo znatelnými skoky v jasu obrazu. Zklamalo mě zbytečně silné odšumování obrazu (ve spolupráci s kompresí), které z Full HD rozlišení nedokáže vytáhnout vše, co by bylo možné. Radost mohou udělat zpomalené videosekvence s 250 nebo dokonce i 440 snímky za sekundu. Můžete využít funkci Creative Movie Maker, kde si lze poskládat film z různých videosekvencí a nejrůznějších písniček na pozadí. V průběhu natáčení videosekvencí můžete pořídit až 6 snímků stiskem spouště. Tyto snímky mají rozlišení 10 megapixelů (4224×2376 pixelů).
  • 1920×1080 / 30 fps - cca 1800 kB/s
  • 1280×720 / 30 fps - cca 1200 kB/s
  • 640×480 / 30 fps - cca 600 kB/s
  • 368×272 / 250 fps - cca 100 kB/s
  • 224×160 / 440 fps - cca 75 kB/s

Pro posouzení kvalit videosekvencí si samozřejmě můžete stáhnout několik ukázek. Předně je zde Full HD video venku (40 sekund, 59 MB) a v interiéru (38 sekund, 49 MB). Dále předkládám skládanou videosekvenci pomocí funkce Creative Movie Maker (23 sekund, 27 MB), "kostkovanost" je ale způsobena tím, že byla skládána ze zpomalených videosekvencí. No a samozřejmě nesmí chybět zpomalené videosekvence. První má 250 fps (87 sekund, 8,7 MB), druhá pak 440 fps (56 sekund, 4,2 MB).


Stabilizace


Fotoaparát nabízí optickou stabilizaci, kterou lze v menu vypnout. U videosekvencí má docela slušný dynamický režim. Testovací snímky byly pořízeny s 88mm ohniskem a expozičním časem 1/8 sekundy na vzdálenost zhruba 2 metrů.



bez stabilizace



se stabilizací



DUAL IS (ISO 800)



se stativem



Účinek stabilizace je velmi slušný, pracuje trvale i při komponování snímků. Samsung se rozhodně pochlapil a nyní se už konečně dorovnal na konkurenci.


Fotografování portrétů, blesk


Detekce tváří je spíše průměrná. Pro focení v interiérech potěší široké ohnisko, díky kterému poberete téměř vše. Na delších ohniscích potěší ve své třídě trochu lepší světelnost.




expoziční čas 1/60 s, clona F4,4, citlivost ISO 320, ohnisko 120 mm, klikněte pro zvětšení



S bleskem jsou detaily při citlivosti ISO 320 akceptovatelné. Bez blesku ale byly snímky rozmazané a takřka bez detailů. Blesk občas způsobuje efekt červených očí. Nepříjemným překvapením je absence čidla otočení.


Výdrž baterie


O napájení se stará Li-Ion akumulátor SLB-10A s napětím 3,7 V a kapacitou 1050 mAh. Výrobce udává výdrž na 220 snímků nebo 85 minut Full HD videa, což není mnoho. V praxi se mi ale dařilo dosahovat mnohem lepších údajů. Zmíněných 220 fotografií dal fotoaparát při testování levou zadní a nebyl problém lehce přesahovat 350 fotografií na jedno nabití. Výdrž tedy hodnotím jako dobrou.

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.