Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Samsung WB850F: fotící bezdrátová navigace?

30.7.2012, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Dnes se podíváme na nového bojovníka v kategorii kapesních ultrazoomů, Samsung WB850F. Nabízí 21× optický zoom již od 23mm ohniska, vedle dnes již obvyklého Full HD videa tu najdete i GPS modul a netradičně i bezdrátové Wi-Fi připojení.
Samsung WB850F navazuje na starší model WB650 a WB750. Od prvního přebírá AMOLED displej, GPS a podporu map, od druhého pak celkovou koncepci s CMOS BSI snímačem a z toho vyplývajícími technologiemi. Nutno uznat, že proti WB750 jde rozhodně o mnohem lepší přístroj. I tak tu jsou některá "ale". Fotoaparát se dobře drží, zpracování by v některých detailech mohlo být lepší, ovládání přes quick menu by mohlo být trochu rychlejší a obecně rychlost přístroje je poněkud diskutabilní co se týče příliš dlouhého ukládání JPEGů. Samotné prodlevy mezi snímky nebo sekvenční snímání nicméně patří naopak k určitě k tomu lepšímu.

Objektiv Schneider-KREUZNACH potěší 21× optickým zoomem od ohniskové vzdálenosti velmi širokoúhlých 23 mm. Potěší i dobrá počáteční světelnost a příznivý průběh světelnosti. Makro je bohužel dosti slabé, o mnoho lepší je to s telemakrem, s tím si už vyhrajete. Odstraněn byl problém s malým počtem kroků zoomu (to hodně trápilo předchůdce WB700 a WB750). Ostření je překvapivě svižné a dostatečně úspěšné. Radost udělá plná nabídka expozičních režimů i irisová clona, která umožňuje jemnější nastavení clon (negativem je ale narůstající difrakce při středních a vyšších clonách). Opticky je na tom objektiv vcelku dobře. Všechny optické vady jej trápí "tak nějak normálně", žádná z nich není vyloženě problém. Máte tu tedy střední sférické zkreslení, občas trochu vinětace na nižších clonách, občas trochu neostré rohy na delších ohniscích nebo občas aberaci, ale nic vás vyloženě nenaštve.





Solidní jsou Full HD videosekvence, které sice nedosahují na nejlepší fotoaparáty této kategorie, rozhodně ale patří k těm slušnějším a fotoaparát si určitě neudělá ostudu. K dispozici jsou i 240fps a 480fps zpomalené videosekvence v omezeném rozlišení. Baterie nemá moc vysokou kapacitu, a tak je výdrž jen průměrná. Wi-Fi je příjemný pomocník, je ale nutné mít velmi dobrý signál. Jinak trvá přenos dat velmi dlouho a baterii vysaje během chvilky. S dostatečným signálem jsou oba problémy mnohem nižší. Chvála rozhodně poputuje na adresu GPS modulu. Ten nabíhá docela rychle, většinou je schopen se rychle lokalizovat po dalším zapnutí přístroje (byť zde mi přišla být starší WB650 o něco rychlejší), nechybí ani možnost stažení a zobrazení docela podrobných map.

Kvalita obrazu mi bohužel mnoho radosti neudělala. To, že 16MPx čip s 1/2,3" úhlopříčkou je nesmysl, už prokázaly desítky recenzí kompaktů za poslední dva roky, ale marketing si žádá svoje. Výsledkem je silné odšumování a skutečné rozlišení je jen část toho teoretického (odhadem zhruba 4 megapixely užitečné obrazové informace - ekvivalent 8MPx čipu díky Bayerově interpolaci). Výsledná kresba má sice rozumné detaily, nikde není vyloženě vyžehlená plocha, ale snímky postrádají ostrost. Oproti WB750 zde podstatně lépe funguje HDR režim, ale i on má na konkurenci stále ještě co dohánět.

Ze Samsungu WB850F mám lehce rozporuplné pocity. Určitě je to příjemný pokus o velmi dobrý kapesní ultrazoom, přesto se ale Samsung nevyvaroval několika chyb mezi nimiž je hlavním problémem 16MPx čip (podle specifikací patrně od Sony), který trápí i konkurenci. Toto rozlišení je prostě na tak malý čip moc a odšumování zde produkuje nepříliš ostré snímky. Kdyby tu byl aspoň ten RAW. Tím by Samsung všem pěkně vytřel zrak podobně jako kdysi s modelem WB2000. Tak jako u téměř všech dnešních kapesních ultrazoomů musím říci, že na Facebook a nenáročné použití je to fajn, větší rozměry a výřezy od něj raději moc nechtějte.


Fotoaparát je vhodný pro:


1) Běžné focení s nepříliš vysokými nároky na skutečné rozlišení
2) Záznam poměrně přesných GPS souřadnic do snímků, použití jako mapy a navigace
3) Slušná Full HD videa a zpomalené videosekvence
4) Focení dobrých telemaker (v rámci své třídy)
 
 

Plusy


+ Solidní GPS modul, mapy, kompas
+ Objektiv s 21× zoomem, 23mm ohniskem, dobrou světelností a ještě akceptovatelnou mírou optických vad
+ Dobré Full HD videosekvence
+ Dobré telemakro
+ Podpora Wi-Fi
+ Rychlé ostření, sekvenční snímání
 
 

Minusy


- Agresivní odšumování (slabší, méně ostrá kresba)
- Dlouhé ukládání JPEGů na kartu
- Absence čidla otáčení
- Slabší výdrž na baterie
 
 
Za zapůjčení fotoaparátu Samsung WB850F děkujeme Samsungu.
Fotoaparát Samsung WB850F a další produkty najdete na www.fotoskoda.cz.
 

Cena v době testování: cca 8 500 Kč s DPH



Vývoj ceny testovaného produktu:




Jak hodnotíte Samsung WB850F?
V anketě šlo hlasovat od 30.7.2012 do 31.7.2013. Počet hlasujících: 8
Výborný0 %
Průměrný75 %
Špatný25 %
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.